ამ ცხარე კერძისთვის სულსაც გაჰყიდით! 😍

by ekaterine

უზბეკური ფლოვი ცხვრის ხორცით

უზბეკებს აქვთ ანდაზა: “თუ უნდა მოკვდე, ეს სჯობს ფლოვისგან იყოს”. და მათი გაგება შეიძლება, რადგან ცოტას შეუძლია წინააღმდეგობა გაუწიოს ამ სურნელოვან კერძს! მოხარშეთ უზბეკური ფლოვი ცხვრის ხორცით, დააკვირდით ყველა დახვეწილობას და თავად ნახავთ.

ამ კერძის ფესვები ჩვენს წელთაღრიცხვამდე II-III საუკუნეებშია. და მისი თანამედროვე ფორმით, ფლოვი გამოჩნდა მე -17 საუკუნეში. კერძის უამრავი სახეობა არსებობს. ეს ცხარე კერძი მზადდება ხორცის, ფრინველის, თევზის, გარეული ნანადირევის, ბოსტნეულის და ჩირისგან. როგორც მარცვლეული, გამოიყენება არა მხოლოდ ბრინჯი, არამედ ხორბალი,  ბარდა და სიმინდი.

როგორ მოვამზადოთ ნამდვილი უზბეკური ფლოვი ცხვრის ხორცით

იმისათვის, რომ ეს კერძი ძალიან ცხარე გამოვიდეს, დიდი რაოდენობით სანელებლები უნდა გამოიყენოთ. ჩვენ არ გირჩევთ ფლოვის სანელებლების ყიდვას. უკეთესის აიღოთ ძირა, კოწახური, წითელი წიწაკა და მარილი. ამ სანელებლებით, კერძი საოცრად სურნელოვანი გამოვა!

ინგრედიენტები

ცხვრის ხორცი 1 კგ

ბრინჯი 1 კგ

სტაფილო 1 კგ

ხახვი 4 ც

მზესუმზირის ზეთი 300 მლ

ნიორი 2 ც

წითელი წიწაკა 2 ც

ძირა 1 ს.კ.

კოწახური 1 ს.კ.

ქინძი 1 ჩ/კ

მარილი გემოვნებით

მომზადება

ბრინჯი რამდენჯერმე კარგად გარეცხეთ, რომ გარეცხვის შემდეგ ბოლო წყალი გამჭვირვალე იყოს.

ნივრის თავებს მოაცილეთ ზედა კანი, მაგრამ დატოვეთ მთლიანი, არ გამოყოთ კბილებად, გაასუფთავეთ 3 თავი და დაჭერით ხახვი ნახევარ რგოლებად. შემდეგ გაასუფთავეთ სტაფილო და დაჭერით თხელ ზოლებად.

გააცხელეთ თუჯის ტაფა და გააცხელეთ მასში მცენარეული ზეთი. 1 ხახვი გაფცქვნის გარეშე მოათავსეთ ზეთში. ამოიღეთ მხოლოდ მაშინ როცა გაშავდება.

დაჭრილი ხახვი ჩაყარეთ ქვაბში და შეწვით ოქროსფერამდე (10 წუთი).
ცხვრის ხორცი გავრეცხოთ და დავჭრათ საშუალო ზომის კუბიკებად. დაუმატეთ ხახვს და შეწვით ოქროსფერამდე.

დაუმატეთ სტაფილო და მოშუშეთ ხორცთან და ხახვთან ერთად, მორევის გარეშე, 3 წუთი. ამის შემდეგ ამოურიეთ ინგრედიენტები და ადუღეთ კიდევ 10 წუთი, ქვაბში დაასხით მდუღარე წყალი. ქვაბის მთლიან შიგთავსზე 1 სმ ზევით უნდა იყოს.

დაუმატეთ ცხარე წითელი წიწაკა, დაუწიეთ ცეცხლს და ადუღეთ დაახლოებით 1 საათი.დაფქულ ძირას შეურიეთ ქინძი და კოწახური და სანელებლები დაამატეთ ხორცს. მოაყარეთ მარილი, შეამცირეთ ცეცხლი და მოხარშეთ კიდევ 10-15 წუთის განმავლობაში.

ბრინჯი ისევ გავრეცხოთ და დავაყაროთ ხორცს. აუწიეთ ცეცხლს მაღალზე და  დაასხით მდუღარე წყალი ხორციან ბრინჯს. წყლის დონე შიგთავსიდან 3 სმ-ით უნდა იყოს.

როდესაც ბრინჯი მთლიანად შთანთქავს წყალს, მოათავსეთ მასში ნივრის კბილები. შემდეგ ფლოვში საჭიროა ხის თხელი შამფურით რამდენიმე ნახვრეტის გაკეთება.

დააფარეთ სახურავი, დადგით მინიმალურ ცეცხლზე და ადუღეთ სანამ ბრინჯი მზად არ იქნება კიდევ ნახევარი საათის განმავლობაში.

ცხარე უზბეკური პილაფი მზად არის! მოათავსეთ პორციულ თეფშებზე და წარუდგინეთ თქვენს ოჯახს. უმჯობესია მიირთვათ ახალი ბოსტნეულის სალათთან ან მწნილთან ერთად. და როგორ მიეჩვიეთ ფლოვის მომზადებას? გაგვიზიარეთ თქვენი საყვარელი რეცეპტი.

Related Articles