ვაშლის მურაბა „ზამთარში არ გვიხარია“ ბებიის რეცეპტით
ვაშლის ჯემი საყვარელი და მართლაც უნივერსალური დელიკატესია. ის ემატება ნამცხვრებში, ღვეზელებში და ნამცხვრებში. სუფრასთან მიირთვით ჩიზქეიქებთან, ბლინებთან ან ნამცხვრებთან ერთად. მაშინაც კი, თუ სტუმრები მოულოდნელად დაგადგებიან და ჩაის და პურის გარდა არაფერია, მაშინ სახლში მომზადებული ვაშლის ჯემი ამ შემთხვევაშიც დაგეხმარებათ. აქედან გამომდინარე, ნამდვილად არ იქნება ბევრი ეს დელიკატესი.
გეტყვით როგორ მოამზადოთ ვაშლის მურაბა ამ სახელით „ზამთარში არ გვიხარია“ დადასტურებული რეცეპტის მიხედვით. ღირს შესაფერის ვაშლის შეგროვება, რომ მთელი ოჯახი გაახაროთ ამ შესანიშნავი დესერტით.
ვაშლის ჯემი
ინგრედიენტები
1,5 კგ ვაშლი (მაგარი)
3 ლიტრი წყალი
3 ჩ.კ სოდა
სიროპის ინგრედიენტები
200 მლ წყალი
800 გრ შაქარი
2 ს.კ. ლიმონის წვენი
მომზადება
ხილი საჭიროა მყარი ჯიშების, რათა შეინარჩუნონ ფორმა მოხარშვისას. დასაწყისისთვის დიდ ქვაბში ჩაასხით 3 ლიტრი წყალი და აქ დაამატეთ სოდა.
ვაშლი დავჭრათ მოგრძო ნაჭრებად, შეგიძლიათ ბოსტნეულის საჭრელზე დაჭრათ – ეს უფრო სწრაფი იქნება. მოათავსეთ ნაჭრები ტაფაში სოდიან ხსნარში. დატოვეთ ისინი 30-60 წუთის განმავლობაში (თუ შესაძლებელია, უფრო დიდხანს). ამ მანიპულაციის წყალობით, ვაშლი უკეთესად შეინარჩუნებს ფორმას მომზადების დროს.
სიროფისთვის ცალკე ჭურჭელში ჩაასხით სუფთა წყალი (200 მლ), დაუმატეთ ლიმონის წვენი და შაქარი. დადგით ცეცხლზე, მიიყვანეთ ადუღებამდე და ადუღეთ 5 წუთის განმავლობაში.
ვაშლი გადაწურეთ და გადაიტანეთ ქვაბში, რომელშიც მურაბას მოამზადებთ. ჩააწყვეთ ცხელ სიროფში, ნახევრად დაახურეთ თავსახური და გააჩერეთ 8 საათი (შეგიძლიათ გააკეთოთ მთელი ღამე).
ვაშლი მიიყვანეთ ადუღებამდე და ურიეთ 5 წუთის განმავლობაში. გამორთეთ ცეცხლი. არ დააფაროთ თავსახური და დატოვეთ ამ ფორმით 8 საათის განმავლობაში.
გაციებული მურაბა დადგით ცეცხლზე, მიიყვანეთ ადუღებამდე და კვლავ 5 წუთის განმავლობაში მოხარშეთ საშუალო ცეცხლზე. გაიმეორეთ პროცედურა გაგრილებით და მომზადებით. მესამე ჯერზე ჯემის მოხუფვა შესაძლებელია ქილებში. თუ გსურთ მიიღოთ თხევადი ჯემი, მოხარშეთ მხოლოდ ორჯერ. გემრიელად მიირთვით!
ვაშლის ჯემი ამ რეცეპტის მიხედვით წარმოუდგენლად სქელი და გემრიელია, სასიამოვნოა ასეთი პროდუქტის გამოყენება ღვეზელების, ბლინების და სხვა კულინარიული სიამოვნებისთვის. როგორც სახლი, ასევე სტუმრები აუცილებლად დარჩებიან კმაყოფილი.