ფრანგული უხილავი ვაშლის ღვეზელი
გასული წლის გაზაფხულზე ჩავეხუტე ამ რეცეპტს. მას შემდეგ ვამზადებ ფიგურისთვის საზიანო რომ არ იყოს, ისეთი კანონზომიერებით. იმიტომ, რომ როცა გამოცხობას ეხება, ცოტა ცომი და ბევრი შევსება საუკეთესო ვარიანტია.
რატომ ღვეზელი “უხილავი”? საქმე ის არის, რომ მისი უნიკალურობა არის ბევრი ვაშლი და მინიმალური ცომი. გემოვნებით კი მოხარშულ კრემს წააგავს, ამიტომ მზა კერძში მისი პოვნა თითქმის შეუძლებელია. მაგრამ აქ საკმარისზე მეტი ვაშლია! როგორც ჩანს, ნაჭრები პირში დნება იმის გამო, რომ ისინი თხლად არის გახეხილი ბრტყელ სახეხზე. აღვწერ ამ შესანიშნავ დესერტს და ძალაუნებურად ვიწყებ მის მომზადებას. რა კარგია სახლში მთელი კალათა ტკბილი შემოდგომის ვაშლით!
ინგრედიენტები
კარაქი 110 გრ
შაქარი 85 გრ
ვანილის შაქარი 10 გრ
კვერცხი 2 ც
ხორბლის ფქვილი 150 გრ
გამაფხვიერებელი 1 ს/კ
მარილი გემოვნებით
ვაშლი 500 გრ
დარიჩინი გემოვნებით
მომზადება
ნამცხვრის გასაფორმებლად მოიტოვეთ ჩაის კოვზი შაქარი და კარაქი. დანარჩენს შეურიეთ ცოტა მარილი და ვანილის შაქარი. ათქვიფეთ სანამ ფუმფულა გახდება, რამდენიმე წუთი.
დაამატეთ კვერცხები ოთახის ტემპერატურაზე, აურიეთ საფუძვლიანად. ფქვილი და გამაფხვიერებელი ნარევში ნაწილ-ნაწილ აურიეთ და დაბალ სიჩქარეზე მიქსერით ათქვიფეთ პროდუქტების შერევამდე.
დატოვეთ ერთი ვაშლი ღვეზელის გასაფორმებლად. დარჩენილი კანი გააცალეთ და გახეხეთ ბრტყელ სახეხზე. რაც უფრო თხელია ვაშლი, მით უფრო ნაზია ღვეზელი.
გახეხილი ვაშლი გადაიტანეთ ცომში, დაამატეთ დარიჩინი გემოვნებით. საფუძვლიანად აურიეთ ისე, რომ თითოეული ნაჭერი დაფარული იყოს ცომით.
საცხობ ფორმას დააფინეთ პერგამენტის ქაღალდი და წაუსვით ზეთი. ჩავასხათ ცომი ვაშლით, გავასწოროთ.
დატოვებული ვაშლი დავჭრათ ძალიან თხლად და დავაწყოთ ნაჭრები ღვეზელის მთელ გარშემოწერილობაზე. წაუსვით მათ კარაქი და ზემოდან მოაყარეთ შაქარი.
გამოაცხვეთ 180 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში 40 წუთის განმავლობაში. ტორტი ფორმიდან ამოღებამდე რამდენიმე წუთით ოთახის ტემპერატურაზე გააგრილეთ.
აი, ასეთი საოცარი ფრანგული “უხილავი” ვაშლის ღვეზელი, რომელსაც ოჯახური ჩაის წვეულებისთვის ვამზადებ. და თუ თბილ ნამცხვარს თავზე ნაყინის ბურთულას დაადებთ, ეს მხოლოდ ზეციური სიამოვნებაა. აუცილებლად მოამზადეთ ეს გემრიელი კერძი და გაგვიზიარეთ შთაბეჭდილებები კომენტარებში!