ფხვიერი ხვეულები ლვოვის რეცეპტის მიხედვით
ცოტა ხნის წინ გააზიარეს რეცეპტი, რომელმაც ჩემს გონებაში სასიამოვნო მოგონებები გააღვიძა. ლვოვის დიასახლისმა ქალმა გაგვიმხილა, თუ როგორ ამზადებს ფენოვან ხვეულებს ქონზე. ბებიაჩემიც ასე ამზადებდა ამას!
ადრე დასავლეთ უკრაინაში თითქმის ყველა ნამცხვარს ღორის ქონზე ამზადებდნენ. კარაქი მაშინ იშვიათობა იყო, ბევრს არ შეეძლო მისი შეძენა. მაგრამ რატომ უბრუნდებიან ახლა დიასახლისები ძველ რეცეპტებს, შემდგომში გეტყვით.
როგორ მოვამზადოთ ფხვიერი ხვეულები ქონზე
ამ რაოდენობის პროდუქტებიდან მიიღებთ 4 პორციას. რა თქმა უნდა, არ არის აუცილებელი მთელი ცომის ერთდროულად გამოყენება. შეგიძლიათ ჩადოთ საყინულეში საჭირო დრომდე. რაც შეეხება შევსებას, დასავლეთ უკრაინაში ურჩევნიათ ახალი კენკრის დამატება. თუმცა მურაბასთანაც კარგი გემო აქვს.
ინგრედიენტები
ქონი 100 გრ
კარაქი 100 გრ
არაჟანი 200 გრ
ხორბლის ფქვილი 400 გრ
გამაფხვიერებელი 2 ს/კ
ალუბლის ჯემი 100 გრ
შაქარი ფხვნილი 100 გრ
მომზადება
თასში შეურიეთ გამდნარი, მაგრამ არა ცხელი კარაქი ან ქონი. დაუმატეთ არაჟანი. ათქვიფეთ სათქვეფით. ამ ნარევში აურიეთ ფქვილი და გამაფხვიერებელი.
ახლა მოზილეთ ცომი. ეს უნდა იყოს რბილი და ელასტიური. დააფარეთ თასს საკვები ცელოფანი და შედგით მაცივარში მინიმუმ 2 საათით. შეგიძლიათ მთელი ღამითაც.გაციებული ცომი გაყავით 4 ნაწილად. ერთი მათგანი გააბრტყელეთ ფქვილმოყრილ ზედაპირზე. დავჭრათ სამკუთხედებად.
ფართო ნაწილზე მოვაყაროთ ალუბლის მურაბა ან მარმელადი. გადაახვიეთ ნამცხვარი, მოათავსეთ პერგამენტით დაფარულ საცხობ ფირფიტაზე.
გამოაცხვეთ 190 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში დაახლოებით 20 წუთის განმავლობაში. შეიძლება ცოტა მეტიც. ოქროსფერი უნდა მიიღოს. მზა ნამცხვრებს მოაყარეთ შაქრის პუდრა.
დასავლეთ უკრაინაში მისი გამოცხობა ასეა მიღებული. როგორც რეცეპტის ავტორი ამბობს, ინგრედიენტებში კარაქი ასევე შეიძლება შეიცვალოს ქონით. ასე ამზადებდნენ ადრე უკრაინელი დიასახლისები. ნამცხვარი არის ფხვიერი და ნაზი. გასაგიჟებლად გემრიელი!