რითი შევცვალოთ საფუარი გამოსაცხობად
ვთქვათ, თქვენ გეგმავთ ჰაეროვანი პურის ან ღვეზელის გამოცხობას და ამისთვის ყველაფერია: ფქვილი, კვერცხი, კარაქი. ყველაფერი საფუარის გარდა. ამ შემთხვევაში გამოგადგებათ იმის ცოდნა, თუ რითი შეცვალოთ საცხობი საფუარი.
გთხოვთ გაითვალისწინოთ: მცხობელები იშვიათად ყიდულობენ საფუარს მაღაზიებში. უპირატესობას ანიჭებენ რძემჟავა ბაქტერიებს, რომელთაგან თითოეული ცომეულს განსაკუთრებულ გემოს ანიჭებს. სცადეთ ერთხელ შეცვალოთ საფუარი და სხვა დროსაც არ მოგინდებათ მისი გამოყენება!
საფუარის მომზადების რეცეპტები
ცოცხალი საფუარი ყოველთვის უფრო ჯანსაღია, ვიდრე მაღაზიაში ნაყიდი საფუარი. ეს საშუალებას აძლევს ნახშირწყლებს უკეთესად და სწრაფად შეიწოვოს და ასევე ამდიდრებს ცომს საკვები ნივთიერებებით. საფუარის შექმნის რამდენიმე პოპულარული რეცეპტი არსებობს.
საფუარი სვიაზე
დაგჭირდებათ:
სვია
წყალი
1 ს.კ. შაქარი
80 გრ ხორბლის ფქვილი
მომზადება
სვიას ასხამენ წყალს 1-2 თანაფარდობით და ადუღებენ სანამ სითხის რაოდენობა არ განახევრდება. შემდეგ ბულიონს ფილტრავენ და ასხამენ ჭიქებში (200 მლ). ერთი ჭიქისთვის დაგჭირდებათ ერთი სუფრის კოვზი შაქარი და 80 გრ ხორბლის ფქვილი.
საფუარს გადააფარებენ ტილოს და ტოვებენ თბილ ადგილას ორი დღე, რის შემდეგაც გადაიტანენ მაცივარში. გამოიყენეთ სვიის საფუარი 0,5 ჭიქა 1 კგ ხორბლის ფქვილზე.
საფუარი ქიშმიშზე
დაგჭირდებათ:
150 გრ ქიშმიში
წყალი
1 ს.კ. შაქარი
ქიშმიშის საფუარი უფრო ტკბილი და არომატულია. მიუხედავად იმისა, რომ ის არ შეიცავს ფქვილს, გაითვალისწინეთ ველური საფუარი, რომელიც ცხოვრობს ყურძნის კანზე. სწორედ ისინი შედიან რეაქციაში.
ქიშმიშს დაასხით თბილი წყალი და დაუმატეთ შაქარი. უმჯობესია მოამზადოთ ბოთლში. დააფარეთ მარლის ოთხი ფენა და დატოვეთ თბილ ადგილას 5 დღე, რის შემდეგაც მზად იქნება.
კარტოფილის საფუარი
2 მუჭა სვია
2 ლიტრი წყალი
100 გრ მარილი
200 გრ შაქარი
12 კარტოფილი
2 ს.კ. სახამებელი
25 გრ მშრალი საფუარი
პირველად საფუარი სჭირდება, მაგრამ შემდეგ მის ნაცვლად გამოიყენება იგივე საფუარის ნარჩენები.
ჩაასხით სვია ქვაბში და დაფარეთ წყლით. მოაყარეთ მარილი, შაქარი და მოხარშეთ ადუღებამდე, შემდეგ გადაწურეთ ბულიონი. გახეხეთ კარტოფილი, შეურიეთ სახამებელს და მოხარშეთ ბულიონში ჟელეს კონსისტენციამდე. ამის შემდეგ თბილ ნარევს დაუმატეთ 25გრ მშრალი საფუარი, აურიეთ და დატოვეთ თბილ ადგილას მარლით დაფარულ სამ ლიტრიან ქილაში. ერთ დღეში მზად იქნება.
საფუარის ზოგიერთი რეცეპტი თაობიდან თაობას გადაეცემა და წლების განმავლობაში მცხობლებს ემსახურება. ვიღაც იზიარებს რეცეპტს, ვიღაც უბრალოდ იყენებს რამდენიმე კოვზ ცოცხალ პროდუქტს. და ეს ყველაფერი იმიტომ, რომ ცოცხალი საფუარით, ნებისმიერი ცომი უფრო გემრიელი გამოდის!