ყოველთვის, როცა ამ კერძს ვამზადებ, მოგონებებს აღვიძებს. ფრანგული დელიკატესი არავის დატოვებს სუფრაზე გულგრილს.

by ekaterine

ფრანგული კარტოფილი “ბულანჟერი”- საუკეთესო რეცეპტი გემრიელი                სადილისთვის

თუ თქვენ ეძებთ ახალი სადილის რეცეპტის იდეებს, ეს სტატია თქვენთვისაა. ძალიან მარტივი და ხელმისაწვდომი ინგრედიენტებიდან დღეს ჩვენ შევქმნით კულინარიულ ტრანსფორმაციას ნამდვილ საბანკეტო კერძად. ფრანგული დელიკატესი არავის დატოვებს სუფრაზე გულგრილს. ტკბილი კარტოფილის თხელი ნაჭრები დელიკატურ და სურნელოვან რძის შიგთავსში წარმოუდგენელ გემოს იღებს. თქვენ უნდა სცადოთ ეს!

საფრანგეთში ყველა ინგრედიენტს სახლში ამზადებენ. ხახვთან ერთად დაჭრილ კარტოფილს ათავსებენ საცხობ ფორმაში. შემდეგ მას ასხამენ გამდნარ კარაქს და რძეს და მიაქვთ უახლოეს საცხობში, რათა ღუმელში „ბულანჟე“ მოამზადონ. მაგრამ კერძი სახლის ღუმელშიც რომ გამოაცხვოთ, ის ისეთივე საოცრად გემრიელი აღმოჩნდება. მომზადებას საკმაოდ დიდი დრო დასჭირდება, მაგრამ შედეგი ყოველგვარ მოლოდინს გადააჭარბებს.

ინგრედიენტები

1 კგ კარტოფილი

70 გრ კარაქი

2-3 დიდი ხახვი

400 მლ ახალი ძროხის რძე

მარილი გემოვნებით

დაფქული შავი პილპილი გემოვნებით

რეჰანი და კამა სურვილისამებრ

მომზადება

ჯერ კარტოფილით დავიწყოთ. ამ კერძის მოსამზადებლად გირჩევთ აარჩიოთ პატარა კარტოფილი. მოაშორეთ კანი და დაჭერით ძალიან თხელ ნაჭრებად. სისქე უნდა იყოს დაახლოებით ორი მილიმეტრი. ამის გაკეთება შეგიძლიათ ხელის დანით, ან შეგიძლიათ გამოიყენოთ ბოსტნეულის საჭრელი. ამის შემდეგ, დაჭრილ ნაჭრებს უნდა მოვაყაროთ მარილი და პილპილი გემოვნებით.

მე ჩვეულებრივ ვიყენებ სამ დიდ ხახვს. მაგრამ თუ ხახვის გემო ნამდვილად არ მოგწონთ, შეგიძლიათ აიღოთ ორი პატარა. ხახვი გაფცქვენით და დაჭერით ბასრი დანით თხელ რგოლებად ან ნახევარ რგოლებად. თვალების წვის თავიდან ასაცილებლად, რეგულარულად დაასველეთ დანა ცივი წყლით.

ფორმა, რომელშიც კარტოფილს გამოაცხობთ, კარაქით უნდა შეზეთოთ. დაგჭირდებათ დაახლოებით 20–25 გ.შემდეგ საცხობ ფირფიტას თხელ ფენად მოაყარეთ კარტოფილი, შემდეგ ხახვი. და ასე გაიმეორეთ რამდენჯერმე. კარტოფილის ნაჭრების ბოლო ფენა ფრთხილად უნდა იყოს დალაგებული წრეში. რაც უფრო ლამაზად გააკეთებთ მას, მით უფრო წარმოუდგენლად გამოიყურება მზა კერძი. არ დაგვავიწყდეს, როგორ აფასებენ ფრანგები ესთეტიკას. ეს ქვეყანა კულინარიას მაღალ ხელოვნებასთან აიგივებს!

ახლა გააცხელეთ 400 მლ ძროხის რძე და დაასხით ყალიბში კარტოფილს. მნიშვნელოვანია, რომ რძის შიგთავსმა მიაღწიოს კარტოფილის ნაჭრების ზედა ფენას, მაგრამ არ დაფაროს. წინააღმდეგ შემთხვევაში, კერძი, რა თქმა უნდა, გემრიელი იქნება, მაგრამ დაკარგავს მთელ სილამაზეს. სანამ საცხობ ფირფიტას ბოსტნეულით ღუმელში მოათავსებთ, ჭურჭელს ზემოდან წაუსვით დარჩენილი გამდნარი კარაქი. ასე რომ, კარტოფილი ზემოდან შეიბრაწება, ნაღებისებური გემოთი გაჯერებული და კარგად გამომცხვარი იქნება.

ამის შემდეგ საცხობ ფირფიტას გადააფარეთ ფოლგა და გააგზავნეთ 200 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში. 40 წუთის შემდეგ მოხსენით ფოლგა და დატოვეთ კარტოფილი გამოსაცხობად კიდევ 40 წუთის განმავლობაში. და ტემპერატურა შეამცირეთ 180 გრადუსამდე. ფოლგის ქვეშ ბოსტნეული იხარშება საკუთარ წვენში და გაჯერებულია რძით. ფოლგის გარეშე კი კარტოფილი და ხახვი იწვება ცხიმში და გამოდის მშვენიერი ხრაშუნა ზედაპირი.

მიირთვით მწვანილებით, ცხელ კარაქთან და ყველით.
მზა “ბულანჟე” უნდა მიირთვათ ცხელი. ძალიან მიყვარს კერძისთვის კარაქის, დაფქული ნივრის და წვრილად დაჭრილი ახალი ოხრახუშის სოუსის მომზადება. სურვილისამებრ, სხვათა შორის, ხარშვისას კარტოფილის ნაჭრებს ნივრის კბილიც შეგიძლიათ დაუმატოთ.

ასევე, ფრანგული კერძი საოცრად გემრიელია ახალი მწვანილებით. და თუ ყველი მოგწონთ, მაშინ გულუხვად მოაყარეთ მას გამოცხობამდე, ან უკვე მზა ვერსიაში, ან როცა ფოლგას მოხსნით. ბლანტი გამდნარი ყველი ბულანჟეს კიდევ უფრო გემრიელს და არომატულს გახდის!

ეჭვი არ მეპარება, რომ ეს რეცეპტი საუკეთესო საშუალებაა კარტოფილის მოსამზადებლად. გააოცეთ თქვენი ოჯახი და მეგობრები წარმოუდგენელი კერძით და სცადეთ ეს ელეგანტური ფრანგული კულინარიული შედევრი.

 

Related Articles