ჩვენ ვეძებთ და ვირჩევთ მართლაც უჩვეულო და ორიგინალურ გემოს!

by ekaterine

დადგა ზაფხული და ბაღებში დამწიფდა მარწყვი. დროა გემრიელი მურაბის მომზადება დავიწყთ.

რა შეიძლება იყოს უჩვეულო ჯემში? თითქოს არაფერი, თუ ამას მხოლოდ კენკრისა და შაქრისგან ამზადებთ. მაგრამ თუ თქვენ ფანტაზიას ჩართავთ, შედეგი ძალიან ორიგინალური იქნება, გარწმუნებთ.

მარწყვი არის დელიკატური კენკრა, ამიტომ ძალიან ფრთხხილად უნდა მოიხარშოს, რომ არ დაიშალოს.

მარწყვი ჩაყარეთ საწურში და გამდინარე წყლის ქვეშ გარეცხეთ 3-5 წუთის განმავლობაში.

დატოვეთ კენკრა საწურში 10-15 წუთის განმავლობაში – ამ ხნის განმავლობაში, წყალი თითქმის მთლიანად დაიწურება მათგან. ამის შემდეგ, მოაცილეთ ყუნწები ეს არის ძირითადი მოსამზადებელი პროცესი.

მარწყვის მურაბა “შავი ვარდი”

ინგრედიენტები

3 კგ მარწყვი

2 კგ შაქარი

100 მლ არაყი

1 ჩ.კ. ლიმონის მჟავა

მომზადება

ფრთხილად მოამზადეთ კენკრა მოსახარშად. სქელძირიან ქვაბში ჩაყარეთ ერთ ფენად მარწყვი, შემდეგ მოაყარეთ შაქარი და დანამეთ არყით. ასე გაიმეორეთ მანამ, სანამ არ ამოიწურება ინგრედიენტები. თუ დიდი ზომისაა კენკრა, შეგიძლიათ შუაზე გაჭრათ. ქვაბი შეგიძლიათ მთელი ღამით დატოვოთ მაცივარში, რომ წვენი გამოსცეს.

გამოიღეთ ქვაბი მაცივრიდან და წამოადუღეთ დაბალ ცეცხლზე, დაამატეთ ლიმონმჟავა ან ახლადგამოწურული ლიმონის წვენი და ამოურიეთ ფრთხილად.

ადუღეთ საშუალო ცეცხლზე 5 წუთის განმავლობაში და გადმოდგით. რამდენიმე საათის შემდეგ, როდესაც მასა მთლიანად გაცივდება, ისევ ღუმელზე დადგით და მიიყვანეთ ადუღებამდე, 5 წუთი ადუღეთ და ისევ გააციეთ. გაიმეორეთ პროცედურა, სანამ არ გასქელდება ჯემის წვენი.  ჯემმა არ უნდა შეიცვალოს თავდაპირველი ფერი.

როდესაც მიაღწევთ სასურველ ჯემის სიმკვრივეს, მოამზადეთ კონტეინერი. საფუძვლიანად გარეცხეთ ქილები, ამოავლეთ სახურავები მდუღარე წყალში და გაწმინდეთ სუფთა პირსახოცით. ამის შემდეგ, მოათავსეთ ქილა ღუმელში ან მიკროტალღოვანში და გააშრეთ.
ჯემი ცეცხლზე დადგით, გააცხელეთ, მაგრამ არ აადუღოთ, გადმოიღეთ და დაიწყეთ ჩასხმა. დაასხით პირზე წვენი და დატოვეთ ქილები, რომ გაცივდეს. ჯემი გამაგრდება, თავზე მკვრივი ფენა იქმნება, რაც არ დაუშვებს ჯემის გაფუჭებას. და მხოლოდ ამის შემდეგ შეიძლება ბანკების მოხუფვა.

მურაბა “ფანტაზია” მარწყვით და ყაბაყით

ინგრედიენტები

500 გრ ახალგაზრდა ყაბაყი

500 გრ მარწყვი

1 ლიმონის წვენი

1.5 კგ შაქარი

მომზადება

გარეცხეთ ყაბაყი, დაჭერით ნაჭრებად, დაამატეთ 500 გრ შაქარი და მოასხით ლიმონის წვენი. გარეცხეთ მარწყვი, მოაცილეთ ღეროები და ასევე დააყარეთ 500 გრ შაქარი. დატოვეთ 4 საათი.
მიღებული წვენი ჩაასხით ერთ ქვაბში, ჩაყარეთ დარჩენილი შაქარი მასში და მიიყვანეთ ადუღებამდე. დაამატეთ მარწყვი და მოხარშეთ 5 წუთის განმავლობაში, ამოიღეთ ქაფი. გააციეთ და გაიმეორეთ. მესამედ, მიიყვანეთ ადუღებამდე, ჩაყარეთ ყაბაყი და კიდევ 5 წუთი მოხარშეთ.
ჩაასხით სტერილურ ქილებში და მოხუფეთ. ჯემის შენახვა უკეთესია ბნელ გრილ ადგილას.

მურაბა კივით და მარწყვით

ინგრედიენტები

500 გრ მარწყვი

600 გრ შაქარი

2 ცალი კივი

მომზადება

მომზადება

გაათავისუფლეთ მარწყვები ყუნწებისგან, გარეცხეთ, განათავსეთ იგი ქაღალდის ხელსახოცზე ისე, რომ კენკრა ოდნავ გაშრეს.
გაასუფთავეთ კივი და დაჭერით კუბიკებად.

კივი და მარწყვი დააბლენდერეთ,  მიღებულ მასას დაამატეთ შაქარი და ათქვიფეთ მიქსერით, სანამ ის მთლიანად არ დაიშლება (თუ ჯემი ოდნავ გაცხელდება, შაქარი გაცილებით სწრაფად დაიშლება).
ჩაასხით სტერილიზებულ კონტეინერებში და მოხუფეთ.

ახლა თქვენ იცით, როგორ გააკეთოთ მარწყვის ჯემი. სტატიაში აღწერილია მისი უჩვეულო ვარიანტების მხოლოდ მცირე ნაწილი. სინამდვილეში, კიდევ ბევრი ასეთი რეცეპტია.

მარწყვს ძალიან უხდება სხვადასხვა ხილის გემო. ამიტომ, ნუ შეგეშინდებათ ექსპერიმენტების ჩატარების, შეაერთეთ ერთი შეხედვით შეუთავსებელი! და თქვენ ნამდვილად იპოვით მას – უჩვეულოს და ორიგინალურ გემოს!

ეს შეიძლება ვინმეს უცნაურად მოეჩვენოს, მაგრამ შეგიძლიათ გააკეთოთ ჯემი ფიჭვის გირჩებიდან. უფრო მეტიც, ეს არის სურნელოვანი, გემრიელი და, რა თქმა უნდა, ჯანსაღი. ასეთი ჯემის მცირე კოვზიც კი სიცოცხლეს ახანგრძლივებს და დადებითად მოქმედებს მთელი დღის განმავლობაში.

მოგწონთ ეს ?! გაუზიარეთ მეგობრებს!

Related Articles