როგორ მოვამზადოთ აჯიკა მოხარშვის გარეშე
ალბათ ყველა კარგად იცნობს ისეთ მშვენიერი სანელებლიან სოუსს, როგორიცაა აჯიკა. კარგად მიდის ხორცთან, თევზთან, კარტოფილთან და თუნდაც ყაბაყთან. ზოგადად, ზოგი აჯიკას პელმენსაც უმატებს და საერთოდ არ უჩივის, ეს გემოვნების საკითხია.
ერთადერთი, რაც დიასახლისებს აწუხებს ისაა, რომ ამ კერძის მოხარშვა რუტინული პროცესია, რომელსაც თან ახლავს სამზარეულოს ავსება ორთქლით და სუნელების, წიწაკისა და პომიდვრის ძლიერი არომატით. მოკლედ, ამ სოუსის მომზადების სურვილი არ გვაქვს მთელი დღე. გთავაზობთ ორიგინალურ აჯიკის რეცეპტს პროდუქტების მოხარშვის გარეშე.
შეხვდით აჯიკას პომიდვრით ბოშურად! იგი სწრაფად და მარტივად მზადდება. თქვენ უბრალოდ უნდა დაელოდოთ, სანამ ყველა პროდუქტი აირევა ერთმანეთთში, რომ მიიღოთ ძალიან “აჯიკური” გემო.
ინგრედიენტები:
1 კგ პომიდორი
1 კგ ბულგარული წითელი წიწაკა
8–10 ცხარე ჩილის წიწაკა
4 ს.კ. მცენარეული ზეთი
100 მლ ყურძნის ძმარი 6%
2 ს.კ. მშრალი აჯიკა
1 ს.კ. დაფქვილი ქინძი
1 ჩ.კ. დაფქვილი შავი პილპილი
2 ს.კ. მარილი
100 გრ შაქარი
50 გრ ახალი ქინძი
300 გრ ნიორი
მომზადება:
გარეცხეთ და გააშრეთ პომიდორი, ბულგარული წიწაკა, ჩილის წიწაკა, ნიორი და ქინძი.
მონაცვლეობით, ბოსტნეული გაატარეთ ხორცის მანქანის საშუალებით (არ შეეხოთ ქინძს). ისინი თანაბრად აურიეთ.
ქინძს დანით წააჭერით ძირთან ღეროები.
დაფქვილ ბოსტნეულს დაამატეთ სანელებლები, ძმარი, მარილი, შაქარი და მცენარეული ზეთი.
აურიეთ აჯიკა, დაამატეთ მწვანილი ბოლოს. სოუსი დავდგათ მინიმუმ 6 საათის განმავლობაში ოთახის ტემპერატურაზე.
გარეცხილი ქილები გაასტერილეთ ან მიკროტალღურში მაღალ ტემპერატურაზე 8 წუთის განმავლობაში მოათავსეთ. სახურავებს მდუღარე წყალი გადაავლეთ.
ფრთხილად შეავსეთ ქილა ცხარე სოუსით და დაახურეთ სახურავი. კერძი მზად არის.
დიდხანს ინახება გრილ, მშრალ ადგილას ან უბრალოდ მაცივარში. მისი უპირატესობა არამარტო შედარებით სწრაფ მომზადებაშია, არამედ ვიტამინების შენარჩუნებაშია, რადგანაც ისინი არ განიცდიან თერმულ დამუშავებას.
ყველაფერი რასაც მომზადებისას იყენებთ, ჭურჭელი იქნება, დაფა თუ დანა, გადაავლეთ მდუღარე წყალი, ასე უფრო დაზღვეულები იქნებით.