კარგია, როცა ქმარი ამბობს, რომ შენი მომზადებული წვნიანი უკეთესია, ვიდრე დედის. ☺️

by ekaterine

როგორ მოვამზადოთ ბარდის წვნიანი

ეს არის ძალიან სასარგებლო და, რაც მთავარია, იაფი პროდუქტი. მასში მხოლოდ 3-ჯერ მეტი B ვიტამინია, ვიდრე მთელ მარცვლეულის პურში!

ბარდა ხორცის ყველაზე სრულყოფილი შემცვლელია. სხვა სახის პარკოსნების მსგავსად, იგი მდიდარია ისეთი მცენარეული ცილებით, რომლებიც ახლოს არიან ცხოველურ ცხიმებთან თავისი შემადგენლობით.

 

ბარდის წვნიანის მომზადების სხვადასხვა ვარიანტებს შემოგთავაზებთ.

გემრიელი ბარდის წვნიანი

 

გემრიელი წვნიანის მოსამზადებლად სულაც არ არის საჭირო ნახევარი დღე.

მომზადებამდე 6 საათით ადრე ბარდას დაასხით მდუღარე წყალი. ამოწურეთ, გარეცხეთ, დაასხით წყალი და შედგით ცეცხლზე მოსახარშად. დაამატეთ ხარშვის დროს 1 ჩ.კ. სოდა 3 ლ. წყალზე, ეს ასევე კარგია ლობიოს ხარშვის დროსაც. სოდა ხელს უწყობს პარკოსნების დარბილებას, მაგრამ გემოს არ უცვლის მას.

 

ბარდის წვნიანი მონადირის ძეხვით

 

ინგრედიენტები

300 გრ სანადირო ძეხვი

200 გრ მშრალი ბარდა

1 ხახვი

1 სტაფილო

5-6 პატარა კარტოფილი

2 დაფნის ფოთოლი

1 ჩ.კ. სოდა

1.5 ს.კ. მზესუმზირის ზეთი

4-5 კბილი. ნიორი

მარილი, წიწაკა გემოვნებით

მომზადება

 

ბარდა მოხარშეთ, როგორც ზევით არის მოცემული, დაამატეთ გათლილი და კუბიკებად დაჭრილი კარტოფილი, წვრილად დაჭრილი ხახვი და გახეხილი სტაფილო მოშუშეთ ზეთში და დაამატეთ წვნიანს, ხარშეთ 30 წუთის განმავლობაში. დასასრულს დაამატეთ დაჭრილი სანადირო ძეხვი (ან შებოლილი სხვა ხორცი), დაჭრილი ნიორი, გარეცხილი დაფნის ფოთლები, მარილი და პილპილი. მოხარშეთ კიდევ 10 წუთი, შემდეგ გამორთეთ, ამოიღეთ დაფნის ფოთლები, დატოვეთ წვნიანი 15 წუთის განმავლობაში გასაფუებლად.
სანამ მიირთმევთ, გაალამაზეთ ბარდის წვნიანი დაჭრილი კამით ან სუხარით.

 

შეგიძლიათ ბარდის წვნიანს მომზადების ბოლოს რამოდენიმე წუთით ადრე დაამატოთ დაკონსერვებული მწვანე ბარდა.ნათელი არომატი მოგეწონებათ!

სხვა ვარიანტიც არის. ცხიმიანი შებოლილი ხორცის ნაცვლად, მოხარშული ქათამი დაამატეთ წვნიანს, დაჭრილი პატარა ნაჭრებად. დიეტური ვარიანტი მათთვის, ვისაც სიმსუბუქე სურს.

ბარდის სუპი სოკოთი. კერძის ვეგეტარიანული ვერსია (შესაფერისია სამარხვო დღის განმავლობაში). მიჰყევით წინა სქემას, ხოლო ხორცის ჩაყრის ეტაპზე ქვაბში დაამატეთ დაჭრილი შამპინიონები.

ბარდა წვნიანი ზეთისხილით და პომიდორით. კიდევ ერთი მსუბუქი რეცეპტი ბარდის წვნიანის, თუ უჩვეულო მჟავე გემო მოგწონთ. დასჭირდება 0.5 ქილა ზეთისხილი და 2 პომიდორი. ზეთისხილი დავჭრათ ნახევარ რგოლებად, გავასუფთავოთ პომიდორი და დავჭრათ კუბებად.  დასასრულს დაუმატეთ 5 წუთით ადრე.

ბარდის სუპი ქათმის ბულიონში მოცხართან ერთად. სახელიდან როგორც ვხვდებით, ბარდას უნდა დაასხათ არა წყალი, არამედ ქათმის ბულიონი. შემდეგ, მოხარშეთ ძირითადი რეცეპტის მიხედვით, მაგრამ არ დაამატოთ ძეხვი. დაამატეთ მის ნაცვლად 0.5 ს.კ. მოცხარის ფხვნილი და პაპრიკას და ჯანჯაფილის ნაყენი. ნამდვილი ინდური ზღაპარია!

 

მოგწონთ სტატია? გაუზიარეთ მეგობრებს!

Related Articles