შეფ-მზარეულმა გაგვიზიარა თავისი სამეფო რეცეპტები: თითოეულს ოქროს ფასი აქვს!

by ekaterine

ბავშვობიდან ყველამ ვიცით, რომ პირველი კერძი არის კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ორგანოების კოორდინირებული მუშაობის გასაღები. ამიტომ, მზრუნველი მშობლები ლანჩის დროს ცდილობენ თავიანთი ბავშვის წვნიანით გამოკვებას. სამწუხაროდ, ეს მცდელობები ძალიან ხშირად მთავრდება სკანდალით. მიუხედავად იმისა, რომ სასარგებლოა, წვნიანი ყველას არ უყვარს.

თუ გსურთ ოჯახის წევრებს შეაყვაროთ პირველი კერძი, დროდადრო გაანებივრეთ ისინი გემრიელი “სალიანკით”.

ხორცის სალიანკის ნაკრები

 

 

დაგჭირდებათ

300 გრ ძროხის ხორცი

200 გრ მოხარშული შებოლილი ძეხვი

200 გ შებოლილი ხორცი

6 სოსისი

3 კარტოფილი

3 მჟავე კიტრი

1 ხახვი

1 სტაფილო

1 ქილა ზეთისხილი

ლიმონი გემოვნებით

მარილი გემოვნებით

მწვანილი გემოვნებით

მომზადება

მოხარშეთ ნახევრად ხორცი, შემდეგ ამოიღეთ და საშუალო ნაჭრებად დაჭერით, ისევ ჩაყარეთ ბულიონში და მასთან ერთად საშუალო ცეცხლზე მოხარშეთ კუბიკებად დაჭრილი კარტოფილი.

წვრილად დაჭერით ხახვი, სტაფილო გახეხეთ და ორივე მოშუშეთ , დაამატეთ დაჭრილი მჟავე კიტრი და ტომატ პასტა დაშუშეთ 2-3 წუთის განმავლობაში.

მოშუშული პროდუქტები ჩაუშვით ბულიონში და წამოადუღეთ, დაამატეთ დაჭრილი და ოდნავ შემწვარი სოსისი, ძეხვი და შებოლილი ხორცი და ადუღეთ დაბალ ცეცხლზე კიდევ რამოდენიმე წუთი.

ბოლოს დაამატეთ მზა კერძს დაჭრილი ზეთისხილი და ლიმონის ნაჭრები, წამოადუღეთ და გადმოდგით ცეცხლიდან. გააციეთ თავდახურულ მდგომარეობაში.

სოკოს სალიანკა

 

 

დაგჭირდებათ

300 გრ შამპინიონი

50 გრ ხმელი სოკო

1 ხახვი

1 სტაფილო

2 ს.კ. ტომატის პასტა

1 ს.კ. ხორბლის ფქვილი

2 კიტრის მწნილი

1 ქილა ზეთისხილი

7 ჩერი პომიდორი

3 ს.კ. ზეითუნის ზეთი

1 დაფნის ფოთოლი

მარილი გემოვნებით

შავი პილპილი გემოვნებით

2 ლიტრი წყალი

მომზადება

გარეცხეთ ხმელი სოკო, დაასხით ერთი ღამით წყალი, მოხარშეთ და ბულიონი შეინახეთ.

ქვაბში სადაც წვნიანი უნდა მოამზადოთ ზეთში მოშუშეთ წვრილად დაჭრილი ხახვი და გახეხილი სტაფილო, დაამატეთ ტომატი და ფქვილი, ურიეთ, რომ არ მიიწვას.

ჩაასხით სოკოს ბულიონი ქვაბში და მოხარშეთ 5 წუთის განმავლობაში დაბალ ცეცხლზე. შემდეგ დაამატეთ დაჭრილი კიტრი.

იმავდროულად დაჭერით შამპინიონი და მოხარშული სოკო, მოშუშეთ და დაამატეთ ქვაბში, დაასხით ცხელი წყალი.

დაამატეთ მარილი და წიწაკა კერძს, მიიყვანეთ ადუღებამდე და გააჩერეთ კიდევ 10 წუთი.
მომზადებამდე 5 წუთით ადრე, კერძში პომიდორი მოათავსეთ, ხოლო დასრულებამდე 2 წუთით ადრე დაამატეთ დაფნის ფოთოლი. მორთეთ დაჭრილი ზეთისხილით და ლიმონის ნაჭრებით.

თევზის სალიანკა

 

 

დაგჭირდებათ

500 გრ ორაგულის ფილე

1 ქილა ზეთისხილი

ორაგულის ბულიონი

3 კარტოფილი

4 კიტრის მწნილი

1 ხახვი

1 ლიმონი

2 ს.კ. ტომატის პასტა

3-4 ს.კ. მზესუმზირის ზეთი

2 დაფნის ფოთოლი

შავი პილპილი გემოვნებით

სურნელოვანი პილპილი გემოვნებით

მარილი გემოვნებით

მომზადება

მოხარშეთ ორაგული, როდესაც თევზი მოიხარშება, დაამატეთ სურნელოვანი წიწაკა და დაფნის ფოთოლი. მზა ბულიონი გავფილტროთ.
დაჭრილი ხახვი და წვრილად დაჭრილი კიტრი მოშუშეთ ტაფაში, დაამატეთ ტომატის პასტა და 2-3 წუთის განმავლობაში დადგით ბოსტნეული დაბალ ცეცხლზე.
გადაწურულ ბულიონში მოათავსეთ დაჭრილი კარტოფილი, შემწვარი ინგრედიენტები და მიიყვანეთ ადუღებამდე.
დაამატეთ დაჭრილი ორაგული და ხარშეთ ბულიონი, სანამ მზად არ იქნება. დაამატეთ დაჭრილი ზეთისხილი მარილით და შავი წიწაკით. წვნიანი მიიყვანეთ ადუღებამდე, გაალამაზეთ იგი ლიმონის ნაჭრებით. გადმოიღეთ ცეცხლიდან და გააჩერეთ წვნიანი სახურავის ქვეშ კიდევ 15 წუთის განმავლობაში.

 

 

Related Articles