დესერტები 15 წუთში
მელბა ატმით
ატმის მელბას დესერტი გამოიგონა ფრანგ შეფკონდიტერმა ავგუს ესკოფიერიმ. ეს მოხდა ლონდონში, და მალე დესერტი იმდენად პოპულარული გახდა მთელ მსოფლიოში (განსაკუთრებით აშშ-ში), რომ 13 იანვარი ატმის მელბას დღეა. იგი შედგება ნაყინის, ჟოლოს ჯემის, პლომბირის და, რა თქმა უნდა, გახეხილი ატმისგან.
დაგჭირდებათ:
400 გრ გახეხილი ახალი ან დაკონსერვებული ატამი
150 გრ ჟოლო ან ჟოლოს ჯემი
100 მლ ნაღები
100 გ მიუსლი
0.5 ს.კ. შაქრის ფხვნილი
1 ს.კ. კარაქი
გახეხილი ატამი მოათავსეთ თასში, დაამატეთ კარაქი და გააჩერეთ ხილი ცეცხლზე, სანამ არ გაცხელდება. შემდეგ დაამატეთ გახეხილი ჟოლო ან ჟოლოს ჯემი, დაელოდეთ სანამ ნარევი თანაბრად გაცხელდება.
ამ დროის განმავლობაში, ათქვიფეთ ნაღები შაქრის ფხვნილთან ერთად (ან გამოიყენეთ ნაყინი). გაანაწილეთ ატმის მელბა ოთხ ფორმაში, ზემოდან დაადეთ ნაყინი ან ნაღები, შემდეგ კი მოაყარეთ მარცვლეული ან თხილი. მელბას მომზადება შესაძლებელია ნებისმიერი რბილი ხილისგან, მაგალითად კივი.
ტირამისუ
ბისკვიტის ნამცხვრებისგან და ნაღების ყველისგან დამზადებული ტრადიციული იტალიური დესერტი ჩაის დახვეწილი დამატებაა.
დაგჭირდებათ:
3 ჩ.კ. ხსნადი ყავა
3 ს.კ. ყავის ლიქიორი
250 გრ ყველი(მასკარპონე)
85 გრ შედედებული რძე
4-6 ცალი. ბისკვიტი
1 ს.კ. კაკაო
მასკარპონე ადვილი მოსამზადებელია სახლში. გამოიყენეთ ნაღების ყველი ან გააკეთეთ იგი გაყინული კეფირიდან, რომ მიიღოთ სქელი და ნაზი კრემი. ღრმა თასში, გახსენით ყავა 75 მლ წყალში, დაამატეთ ლიქიორი (კონიაკი, როგორც ბოლო საშუალება). გაჟღინთეთ ნამცხვარი ყავის ნაზავში.
ათქვიფეთ ყველი და შედედებული რძე სანამ არ გახდება გლუვი. გაჟღენთილი ნამცხვრებს დაასხით ნაღები და მოაყარეთ კაკაო ან გახეხილი შოკოლადი. ყავის დესერტის კიდევ უფრო გემრიელად მისართმევად, დატოვეთ მაცივარში.
ხილის ბისკვიტი
დაგჭირდებათ:
120 გრ კარაქი
240 გრ ხორბლის ფქვილი
2 კვერცხი
1 ჩ.კ. გამაფხვიერებელი
200 გრ შაქარი (და კიდევ 2 ს.კ. მოსაყრელად)
250 გრ კენკრა
300 მლ რძე
დაადნეთ 100 გრ კარაქი, შეურიეთ 100 გ შაქარს და ერთ კვერცხს. დაამატეთ გამაფხვიერებელი ფქვილთან ერთად – 200 გრ – და მოზილეთ ცომი. ცომი მოათავსეთ მაცივარში, და ამ დროს მოამზადეთ კრემი: აადუღეთ რძე და გახსენით მასში 100 გრ შაქარი. ათქვიფეთ კვერცხი, გააკეთეთ ცომი 40 გრ ფქვილით, დაამატეთ იგი რძეში და მოხარშეთ სანამ კრემი არ გასქელდება.
გაშალეთ ცცომი საცხობ ფირფიტაზე და გამოაცხვეთ 10-12 წუთის განმავლობაში გახურებულ ღუმელში 220 გრადუსზე.
სანამ ნამცხვარი ცხვება, კენკრას შეურიეთ ორი სუფრის კოვზი შაქარი და გააცხელეთ მიკროტალღურ ღუმელში 5 წუთის განმავლობაში, სანამ არ დარბილდება. ტორტს კრემი წაუსვით და თავზე დაადეთ კენკრა. ხილის ბისკვიტი მზად არის!
ამ სამი სახის ტკბილეულისგან ნებისმიერი დაამშვენებს სადღესასწაულო სუფრას, რადგან თითოეული მათგანი უნივერსალურია და თავის მხრივ კარგია: ტირამისუ არის ნოყიერი, მელბა არის მსუბუქი, უცვლელი ფრანგული კლასიკა, ხოლო ხილის ბისკვიტი გასიამოვნებთ გამაგრილებელი მჟავე გემოთი.