შარლოტას 5 ყველაზე მაგარი რეცეპტი ექსპერიმენტების და ტკბილეულის მოყვარულთათვის.

ამ მარტივი ვაშლის ღვეზელის ისტორია სათავეს იღებს გერმანიიდან – გერმანულმა ტრადიციულმა კერძმა პურით, ნაღებით, ხილით და ლიქიორით განვლო გრძელი გზა, სანამ თავისთავად გამარტივებულ, მაგრამ ეშმაკურ ვერსიად გადაიქცეოდა. თუმცა, მრავალი ვერსია არსებობს და დღეს გაგიზიარებთ 5 მარტივ შარლოტის რეცეპტს, რომლებიც ნამდვილად ღირს, რომ სცადოთ.

როგორ მოვამზადოთ შარლოტა ვაშლით

 

კლასიკური შარლოტის რეცეპტი

დაგჭირდებათ:

5 კვერცხი

180 გრ შაქარი

160 გრ ხორბლის ფქვილი

2 ვაშლი

 

ნამდვილი შარლოტა უნდა იყოს ფუმფულა, კარგად ათქვეფილი ცილის დამსახურებით. ლვერცხის გულები ათქვიფეთ შაქართან ერთად, თანდათან დაუმატეთ ცალკე ათქვეფილ ცილებს, შემდეგ დაუმატეთ ფქვილი. ცომი გამოდის ჰაეროვანი და ფუმფულა.

ცომი თანაბრად უნდა გადანაწილდეს ფორმის ფსკერზე, ხოლო ზემოდან მოაყარეთ  ვაშლის ნაჭრებად. ვაშლი, სხვათა შორის, უმჯობესია იყოს მჟავე,  ტაფაზე გამოაცხვეთ 35 წუთის განმავლობაში 200 გრადუსზე.

შარლოტა ხაჭოზე

დაგჭირდებათ:

160 გრ ხორბლის ფქვილი

100 გრ ხაჭო

3 ვაშლი

2 ს.კ. არაჟანი

2 კვერცხი

2 გრ ვანილი

1 ს.კ. გამაფხვიერებელი

მარილი გემოვნებით

 

განსხვავება ამ ნამცხვრებს შორის არის ის, რომ აქ ცომი უფრო მძიმე, ყველიანია. სრულყოფილი შედეგის მისაღწევად, ჯერ ხაჭო კოვზ შაქართან ერთად ფრთხილად გახეხეთ,  ათქვიფეთ კვერცხები დარჩენილი შაქრით და ვანილით ცალკე, აურიეთ ხაჭო-არაჟანით, თქვიფეთ სანამ არ გახდება გლუვი. დაამატეთ ფქვილი და ათქვიფეთ სქელი ცომი.

 

ცომის ნაწილი გაანაწილეთ ცხიმიან ფორმაში, ზემოდან გადაანაწილეთ დაჭრილი ვაშლი, დაასხით დარჩენილი ცომი და გამოაცხვეთ შარლოტა ღუმელში 35 წუთის განმავლობაში, 200 გრადუსზე.

შარლოტა კეფირზე

დაგჭირდებათ:

600 გრ ვაშლი

200 გრ შაქარი

150 გრ ხორბლის ფქვილი

150 მლ კეფირი

2 კვერცხი

1 ს.კ. ლიმონის წვენი

0,5 ჩ.კ. დარიჩინი

მისი მომზადება კიდევ უფრო ადვილია – თქვენ არ გჭირდებათ ცალკე ცილების და გულების ათქვეფა, უფრო მეტიც, ვაშლის დიდი რაოდენობის გამო, ძალიან წვნიანი გამოდის. წინასწარ გაასუფთავეთ, დაჭერით, მოასხით ლიმონის წვენი და მოაყარეთ დარიჩინი.

 

სცემეს კვერცხი შაქართან ერთად, სანამ არ გახდება გლუვი, დაამატეთ ფქვილი და მოზილეთ ცომი. მასში დაამატეთ ვაშლი ლიმონის წვენით და დარიჩინით, აურიეთ ნარევი ხილით. აცხვეთ 35 წუთის განმავლობაში 200 გრადუსზე.

შარლოტა კონიაკით

დაგჭირდებათ:

180 გრ შაქარი

160 გრ ხორბლის ფქვილი

4 კვერცხი

4 ვაშლი

2 გრ ვანილი

1 ჩ.კ. გამაფხვიერებელი

2 ს.კ. კონიაკი

1 ს.კ. ლიმონის წვენი

 

დაჭერით ვაშლი, შეურიეთ ლიმონის წვენი, კონიაკი, დარიჩინი და 3 ს.კ. შაქარი. სანამ ხილი გაუშვებს წვენს, მოამზადეთ ცომი: ათქვიფეთ ცილები ცალკე (სანამ არ მიიღებთ ბეზეს) და გულები ცალკე, შემდეგ აურიეთ. გამაფხვიერებელი დაუმატეთ ფქვილს და ათქვიფეთ ცომი. ჩაასხით ცომი  ფორმაში და ზემოდან მოაყარეთ ვაშლები. ტაფაზე გამოაცხვეთ 35 წუთის განმავლობაში 190 გრადუსზე.

შარლოტკა ტაფაზე

დაგჭირდებათ:

70 ხორბლის ფქვილი

120 გრ შაქარი

2 ვაშლი

3 კვერცხი

1 ჩ.კ. გამაფხვიერებელი

1 ს.კ. კარაქი

40 მლ მზესუმზირის ზეთი

 

თქვენ შეგიძლიათ გააკეთოთ ღუმელის გარეშე, და ამისათვის ცომის კონსისტენცია უნდა იყოს თხევადი. ასე რომ, თხელ ფირფიტებად დაჭრილი ვაშლი მოშუშეთ მცენარეული ზეთში თავდახურული. სანამ ვაშლები კარამელიზდება, კვერცხები შაქართან ერთად ათქვიფეთ, დაამატეთ ფქვილი გამაფხვიერებელით. დაასხით ცომი ვაშლზე და გამოაცხვეთ დაბალ ტემპერატურაზე თავდახურული 15 წუთის განმავლობაში. როდესაც ზემოდან გამოცხვება, წაუსვითკარაქი, გადააბრუნეთ შარლოტა და აცხვეთ ნამცხვარი კიდევ 15 წუთის განმავლობაში.

 

ვაშლის შარლოტის მრავალი რეცეპტი არსებობს, ყველა არაჩვეულებრივია ჩაისთან. ზოგი ტორტს აყრის შაქრის პუდრას, მაგრამ მის გარეშეც კი, შარლოტა მადისაღმძვრელად გამოიყურება, განსაკუთრებით იმ შემთხვევაში, თუ გინდა,ზემოდან ვაშლს მოაყრით. სინამდვილეში, არ არის აუცილებელი, რომ ვაშლი იყოს- ძალიან ხშირად მათ ნაცვლად გამოიყენება ქლიავი, გარდა ამისა, ქლიავი აძლევს კიდევ უფრო ლამაზ ვარდისფერ ელფერს. ექსპერიმენტი თქვენზეა, უკვე გაქვთ ცომის რეცეპტები!

Loading...