საშემოდგომო ხილს შორის, ყურძენს აქვს შაქრის მაღალი შემცველობა, რაც მას არა მხოლოდ გემრიელ, არამედ ნოყიერს ხდის. კეთილშობილი ხილი არის დესერტების გემრიელი გაფორმება, საფუძველია წვენებისა და ხელნაკეთი ღვინის, ჟელეს, ქიშმიშის, სოუსების ხორცის და ყველის კერძებისთვის. შემოდგომის მოსავლის აღებისთანავე ყურძნის ჯემი ყველაზე მეტად მისასალმებელია. შესანიშნავია, როგორც ტკბილი საკონდიტრო ნაწარმის, ასევე ოლადების და ბლინებისთვის.
შეგიძლიათ გამოიყენოთ როგორც ღია, ისე მუქი ყურძენი. ამავე დროს, მუქი ყურძნის ჯემს უფრო მეტი საკვები ღირებულება აქვს ისეთინივთიერების არსებობის გამო, რომელიც იცავს ჩვენს არტერიებს დახშობისგან. ყურძენში შემავალი კალიუმი და ბოჭკოვანი საჭიროა გულის მუშაობისთვის, ხოლო ორგანული მჟავები აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას. ზამთარში მიიღეთ ვიტამინები და მინერალები, მომზადებული რამდენიმე ქილა არომატული დელიკატესისგან.
ინგრედიენტები
მუქი ყურძენი 2 კგ
შაქარი 1 კგ
გარეცხეთ მტევნები, დამარცვლეთ, საღი მარცვლები შაქართან ერთად ჩაყარეთ ჭურჭელში.
ამოურიეთ ფრთხილად და დადგით დაბალ ცეცხლზე. ადუღეთ მოხარშვამდე, შემდეგ გადმოდგით ცეცხლიდან და გააგრილეთ. მოხარშული მასა გახეხეთ საცერში და მიღებული პიურე 30 წუთით ადუღეთ დაბალ ცეცხლზე.
სტერილურ ქილებში ჩაასხით ჯემი, დააფარეთ სტერილური ხუფები და 10 წუთის შემდეგ მობეჭდეთ. გადმობრუნებულ მდგომარეობაში შეფუთეთ ერთი დღის განმავლობაში. მეორე დღეს შეინახეთ გრილ ადგილას.
თქვენ შეგიძლიათ შეცვალოთ ყურძნის ჯემის რეცეპტი თქვენი გემოვნებით, დაამატეთ ხილი – ვაშლი, ალუბალი, ბანანი, შავი მოცხარი, ჯემი კიდევ უფრო გემრიელი იქნება, თუ დაამატებთ დარიჩინს, ვანილინს, კარდამონს ან ჯანჯაფილს. მიირთვით ყურძნის მოსავალი შემოდგომაზე და ზამთარში, მიაწოდეთ ორგანიზმს საჭირო ვიტამინები და დაიცავით იგი გაცივებისგან!