კიატა არის დელიკატური ხვეულა ნამცხვრები სომხური სამზარეულოს რეცეპტის მიხედვით. ამ ფუნთუშებში ყველაზე მნიშვნელოვანი რამ არის გულსართი. მისი დამსახურებით იძენს ფუნთუშა ნაზი კრემის გემოს. რეცეპტი მარტივია, ყველა დიასახლისი გაუმკლავდება და ნამცხვრების გემო უბრალოდ შეუდარებელია!
ინგრედიენტები ცომისთვის:
3 ჭიქა ფქვილი
1 კვერცხი
1 ჭიქა არაჟანი
150 გრ კარაქი
გამაფხვიერებელი
კვერცხის გული ზევიდან წასასმელად
ინგრედიენტები გულსართისთვის:
1 ჭიქა შაქარი
100 გრ კარაქი
0.5 ჭიქა ფქვილი
მომზადება:
გაცერით ფქვილი, დაუმატეთ მას არაჟანი და გამაფხვიერებელი. კარგად აურიეთ ყველაფერი და მოზილეთ ცომი. თანდათან დაუმატეთ გამდნარი კარაქი, ცომი უნდა იყოს რბილი და ელასტიური. კარგად შეფუთეთ ცომი და შედგით მაცივარში 15-20 წუთით.
ამასობაში მოამზადეთ გულსართი. გაყინული კარაქი გახეხეთ, დაამატეთ მას შაქარი და ფქვილი, აურიეთ სანამ ერთგვაროვანი მასა არ მიიღება.
ცომი გაყავით 3 ნაწილად, რომელთაგან თითოეული ფენებად გაათხელეთ. მოათავსეთ მასზე თანაბრად გულსართი, გადაახვიეთ იგი რულონით და დაჭერით პატარა ნაჭრებად. ტრადიციული კიუტა დაჭრილია დაგოფრილი დანით, მაგრამ თუ არ გაქვთ ასეთი, მაშინ თანაბრად დაჭერით.
ფუნთუშები მოათავსეთ საცხობ ფორმაზე და თითოეულს ზემოდან კვერცხის გული წაუსვით. შედგით ცხელ ღუმელში და გამოაცხვეთ 180 გრადუსზე, 30-40 წუთის განმავლობაში, სანამ ოქროსფერს არ მიიღებს.
როგორც ხედავთ, ფუნთუშების ეს მარტივი რეცეპტი არ საჭიროებს სპეციალურ უნარებს და ხარჯებს. თითოეული დიასახლისი გაუმკლავდება მის გამოცხობას, მაშინაც კი, თუ პირველად აკეთებს ამას. სილამაზეა და არა ფუნთუშები!
თუ მოგეწონათ რეცეპტი, გთხოვთ, მეგობრებსაც გაუზიარეთ!