სეზამი, ანუ სელი არის თესლი, რომელიც კაცობრიობისთვის ნაცნობია მრავალი საუკუნის განმავლობაში. მარცვლეული შეიცავს დიდი რაოდენობით ვიტამინებს, მინერალებს, პოლიუჯერი ცხიმოვან მჟავებს და ტრიგლიცერიდებს. ეს შემადგენლობა სეზამის თესლს ერთ-ერთ ყველაზე ჯანსაღად აქცევს. მისგან არომატული ზეთი იქმნება. გთავაზობთ არომატული სეზამის ფუნთუშების დამზადებას.
სეზამის დიდი რაოდენობით ანტიოქსიდანტების წყალობით, მარცვლეული ხელს შეუწყობს სისხლში ქოლესტერინის დონის შემცირებას. ის ასევე იქნება კიბოს პროფილაქტიკა. ვფიქრობ, ეს უკვე ღირსეული მიზეზია, რომ თესლები შეიტანოთ რაციონში. მაგრამ, კულინარიული თვალსაზრისით, სეზამის ნამცხვრები განსაკუთრებულ ყურადღებას იმსახურებს არა მხოლოდ მათი სარგებლობის გამო. სცადე და ყველაფერს გაიგებ!
ინგრედიენტები
ხორბლის ფქვილი 70 გრ
კარაქი 60 გრ
შაქარი 120 გრ
კვერცხი 1 ც
ვანილი გემოვნებით
ლიმონის წვენი 1 ჩ/კ
სეზამი 160 გრ
გამაფხვიერებელი 0,5 ჩ/კ
მარილი 0,5 ჩ/კ
მომზადება
დიდ თასში აურიეთ ფქვილი, გამაფხვიერებელი და მარილი.
დარბილებული კარაქი შეურიეთ შაქარს, ჩაასხით კვერცხი, დაუმატეთ ვანილი, ლიმონის წვენი და ათქვიფეთ 20-30 წამი მიქსერით.
შემდეგ მიქსერი გადართეთ დაბალ სიჩქარეზე, ნარევს თანდათან დაუმატეთ ფქვილი და მოაყარეთ სეზამის მარცვლები.
გააცხელეთ ღუმელი 180 გრადუსზე. საცხობ ფირფიტას დააფარეთ პერგამენტი და ჩაის კოვზით მოათავსეთ ნამცხვრები ერთმანეთისგან 3-4 სმ დაშორებით, რადგან შეიძლება ზომაში გაიზარდოს.
ნამცხვრები შედგით ღუმელში 8-15 წუთით და ფრთხილად იყავით, რომ არ დაიწვას.
მოამზადეთ ეს დესერტი სეზამის მარცვლებით და ნახავთ, რომ ჯანსაღი საკვები შეიძლება ძალიან გემრიელიც იყოს. მარცვლეულის ნამცხვრები მზესუმზირას ჰგავს: როცა დაასრულებ, მაშინ ჩერდები. სცადეთ თავად და გაუზიარეთ ეს რეცეპტი თქვენს მეგობრებს!