ფუმფულა და წვნიანი ხორციანი “ბელიაშები” ხრაშუნა ქერქით ბავშვობიდან.

by ekaterine

დედაჩემს ხშირად მივყვებოდი სამსახურში. სადარბაზოს მოპირდაპირედ, ყოველდღე, ქალი იდგა სქელი ქვაბით. ვიცოდი, რომ სახურავის ქვეშ ფუმფულა ბურგერები იყო დამალული. დედის ყველა თანამშრომელი ლანჩის დროს მასთან  მიდიოდა. მეც მივყავდი.  დედაჩემმა მოახერხა რეცეპტის გარკვევა და მოგვიანებით ხორციან ბელიაშებს თავად მიმზადებდა.

გავიდა მრავალი წელი და  ბაზარში შემწვარი ნამცხვრების გამყიდველი დავინახე. ნოსტალგიამ დამიარა. მთელი საღამო დავიწყებული რეცეპტის ძებნა მომიწია. ცომი  არის უცხიმო, წყალზე მომზადებული, მაგრამ წარმოუდგენლად გემრიელი. შეგიძლიათ მასში ჩადოთ ნებისმიერი შიგთავსი, მაგალითად, კარტოფილი ან კვერცხი მწვანილით.

როგორ მოვამზადოთ ბელიაში ხორცით

იმისთვის, რომ  ხრაშუნა ქერქი ჰქონდეს, მასში ცოტაოდენი არაყი უნდა ჩაასხით. ალკოჰოლს კიდევ ერთი, უფრო მნიშვნელოვანი დანიშნულება აქვს – მხოლოდ ერთი კოვზი ეხმარება ცომს შეწვის დროს ნაკლები ზეთი შეიწოვოს.

ინგრედიენტები

საქონლის ხორცი 400 გრ

დაფქული ღორის ხორცი 400 გრ

ხახვი 1 ც.

წყალი 300 მლ

საფუარი 20 გრ

შაქარი 1 ს.კ.

არაყი 1 ს.კ.

ხორბლის ფქვილი 500–550 გრ

მარილი გემოვნებით

შავი პილპილი (დაფქული) გემოვნებით

მომზადება

დაფქულ ხორცს შეურიეთ ხორცსაკეპ მანქანაში გატარებული დიდი ხახვი. მარილი და პილპილი გემოვნებით. ასევე შეგიძლიათ მოამზადოთ ფარში თავად.

ახალი საფუარი აურიეთ შაქართან ერთად,  დაასხით თბილი წყალი და აურიეთ. დაუმატეთ 1 ჩ.კ. მარილი, არაყი და თანდათან დავამატოთ ფქვილი.

დატოვე ცოტა ფქვილი და დაყარეთ მაგიდაზე. წებოვანი ცომი დადეთ სამუშაო ზედაპირზე და მოზილეთ. ის უნდა იყოს რბილი. თასს წაუსვით მცენარეული ზეთი და დატოვეთ ცომი გამაგრებამდე. 30 წუთის შემდეგ მოზილეთ და დააბრუნეთ თასში 1–1,5 საათის განმავლობაში.

ცომი გაყავით 60გრ წონით თანაბარ ნაჭრებად, მოათავსეთ შიგთავსი კოვზით ცენტრში და მოაკარით კიდეები. მსუბუქად დააჭირეთ , სანამ ის გაბრტყელდება.

გააცხელეთ ღრმა ტაფა დიდი რაოდენობით ზეთით. მდუღარე ზეთში მოათავსეთ რამდენიმე ბელიაში. შეწვით ორივე მხრიდან ოქროსფერამდე. გადაიტანეთ ქაღალდის ხელსახოცებზე.

ცომეულს საუკეთესო გემო აქვს, როცა ცხელია. როდესაც ფუნთუშები გაცივდება, ცომი კვლავ ჰაეროვანია. და რა გემოც ღვთაებრივი! ტყუილად არ იყო ბელიაში ასეთი პოპულარული. აღიარეთ, თქვენც ხშირად ყიდულობდით მათ?

Related Articles