იტალიური დონატები ზეპოლე ძალიან პოპულარულია.

by ekaterine

იტალიური “პონჩიკები” ზეპოლე ძალიან პოპულარულია. სწრაფად მზადდება, უგემრიელესია, კარგია ჩაიზე, ყავაზე, რძესთან ან ხილის წვენთან ერთად.

ეს დონატები ზღვისპირა ხალხის დესერტების ოქროს კოლექციის ნაწილია. პარალელურად იტალიელმა დიასახლისებმა მათი მომზადების რამდენიმე გზა მოიგონეს. მაგალითად, ცომი შეიძლება გამოცხვეს ან  შეიწვას.

მაგრამ  საკონდიტრო ცომის კომბინაცია კრემთან ერთად უცვლელი რჩება. ამიტომ იტალიურ დონატს ზოგჯერ ნამცხვრებსაც უწოდებენ. სახელის მიუხედავად, მათი გემო რჩება ნაზი და მსუბუქი. ცდად ღირს!

ინგრედიენტები

კვერცხის გული 4 ც

რძე 400 მლ

ალუბალი 10–15 ც

შაქარი 100 გრ

ხორბლის ფქვილი 190 გრ

კვერცხი 4 ც

კარაქი 100 გრ

წყალი 150 მლ

მარილი 1 მწიკვი

ლიმონის ცედრა გემოვნებით

შაქრის ფხვნილი გემოვნებით

ვანილის ექსტრაქტი გემოვნებით

მომზადება

პირველ რიგში მოამზადეთ კრემი. ამისათვის ათქვიფეთ კვერცხის გულები შაქართან და რამდენიმე წვეთი ვანილის ექსტრაქტით. შემდეგ ნარევს თანდათან დაუმატეთ 40 გრ ფქვილი.

საფუძვლიანად აურიეთ ინგრედიენტები ისე, რომ კოშტები არ დარჩეს. ჩაასხით მათში ცხელი რძე. ისევ ათქვიფეთ. მოხარშეთ კრემი დაბალ ცეცხლზე სქელძირიან ქვაბში, აურიეთ მასა ათქვიფეთ, რათა კარგად გაიხსნას. როცა კრემი შესქელდება, გამორთეთ ცეცხლი. კრემს მოაყარეთ შაქრის პუდრა და ცედრა. უნდა გაცივდეს.

ამასობაში ცომი მოვამზადოთ. ჩაასხით წყალი ქვაბში. იქ დაუმატეთ კუბიკებად დაჭრილი დარბილებული კარაქი. მოხარშეთ ნარევი ადუღებამდე მიყვანის გარეშე. დაამატეთ ცოტა მარილი.

ახლა ჩაასხით მთელი დარჩენილი ფქვილი ქვაბში. აურიეთ ყველაფერი კოვზით, სანამ არ გახდება გლუვი. გაზარდეთ სითბო ქვაბის ქვეშ. მოზილეთ ცომი, სანამ არ დაიწყებს გვერდებიდან გამოყოფას.
შემდეგ გადმოდგით ცომი ცეცხლიდან. როგორც კი გაგრილდება, დაუმატეთ კვერცხები სათითაოდ. ამის გაკეთებისას მოზილეთ ცომი. შეგიძლიათ დაამატოთ 1 კვერცხი ნაკლები თუ ცომი ცხიმიანი გამოვიდა.

მზა ცომი გადაიტანეთ მილსადენის ჩანთაში, რომელიც აღჭურვილია ვარსკვლავის წვერით. დისტანციურად მოათავსეთ დონატები (დაახლოებით 10 ცალი) საცხობ ფირფიტაზე. წინასწარ დაადეთ პერგამენტი.

200 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში მოხარშეთ ზეპოლის დონატები 20 წუთის განმავლობაში. მოწყობილობის ქვედა თარო უფრო შესაფერისია ამისთვის. 20 წუთის შემდეგ ღუმელის კარი ოდნავ გააღეთ და კიდევ 5 წუთი მოხარშეთ ასე დონატი მშვენივრად მოიხარშება: შიგნიდან გაშრება, გარედან კი ხრაშუნა გახდება. მზა პროდუქტები გააგრილეთ და წაუსვით კრემი. ზეპოლი სიროფში ამოვლებული ალუბლით მოვრთოთ.


ზეპოლის დონატები მაცივარში მაქსიმუმ ორი დღეა. ამიტომ, იჩქარეთ, მიართვით საყვარელ ადამიანებს და თავადაც ისიამოვნეთ. როგორ მოგწონთ ეს იტალიური დესერტი? გსურთ მოამზადოთ ის შემდეგი ჩაის წვეულებისთვის? გაგვიზიარეთ თქვენი აზრი!

Related Articles