უკვე 34 წელია, ჩემი ოჯახი აღდგომას მხოლოდ ამ რეცეპტით ხვდება!

by ekaterine

სწრაფი ცომი პასკისთვის. ძილის წინ მოვზილე და დილით დავასრულე.

აღდგომის ნათელ დღესასწაულზე ათეისტებიც კი ვერ აღუდგებიან გამოფენილ მსუყე სააღდგომო ნამცხვრების ასორტიმენტს. მორწმუნეები ჩვეულებრივ აღდგომას თავად ამზადებენ.  ბევრ ოჯახს აქვს საკუთარი განსაკუთრებული რეცეპტები. მაგრამ ერთი რამ იგივე რჩება – სააღდგომო ცომი ყოველთვის მთავრდება ყველა რეცეპტის ქვაკუთხედად. მოდით, გადავხედოთ ასეთი ცომის მომზადების ერთ-ერთ ყველაზე სასიამოვნო ფორმულას. იქნებ მისგან ერთი-ორი კარგი იდეა ავიღოთ!

არაჩვეულებრივი რეცეპტი

მზარეულების დიდი უმრავლესობა პასკას ერთ დღეში ამზადებს. მაგრამ ჩვენი რეცეპტის შემქმნელი გვირჩევს ცომის მოზელას ღამით და დილით გამოცხობის დაწყებას. ამბობს, რომ ამ გზით ის თავს არიდებს კულინარიასთან დაკავშირებულ ყველანაირ სირთულეს და არ ერევა დამღლელ აურზაურში.  ეს საკმაოდ გონივრულად ჟღერს!

ცომის ინგრედიენტები

1450 გრ ფქვილი

450 გრ შაქარი

300გრ კარაქი

150 გრ ქიშმიში

20 გრ მშრალი საფუარი

500 მლ რძე

6 ქათმის კვერცხი

1 ჩ.კ. მარილი

1 გ ვანილინი

ინგრედიენტები მინანქრისთვის

100 გრ შაქარი

1 კვერცხის ცილა

მწიკვი მარილი

მომზადება

გატეხეთ კვერცხები ღრმა თასში, ჯერ გამოყავით ცილები თეთრი მინანქრისთვის. თასის შიგთავსი ათქვიფეთ მიქსერით 2-3 წუთის განმავლობაში, შემდეგ დაამატეთ შაქარი. დაამუშავეთ მიქსერით, სანამ შაქარი მთლიანად არ დაიშლება. კარაქი გაადნეთ მიკროტალღურ ღუმელში, დაუმატეთ კვერცხის ნარევს, ათქვიფეთ და ცოტა ხნით დატოვეთ ნარევი.

ჩაასხით თბილი რძე დიდ კონტეინერში, დაამატეთ მას საფუარი, საფუძვლიანად აურიეთ. ახლა დაამატეთ კვერცხის ნარევი. კვლავ აურიეთ ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე, დააფარეთ თავსახური, შეფუთეთ სათანადოდ პირსახოცში და დატოვეთ ცომი მაგიდაზე ღამით.

დილით ცომში ფქვილი ნაწილ-ნაწილ, მორევის შეწყვეტის გარეშე გადაურიეთ. დაუმატეთ ვანილინი და მას შემდეგ, რაც მთელი ფქვილი ცომში მოხვდება, დაამატეთ ქიშმიში. როცა ტაფაში მორევა გაძნელდება, ცომი მოვათავსოთ ფქვილმოყრილ ზედაპირზე და გავაგრძელოთ ზელვა ერთგვაროვნებამდე.

ქაღალდის ფორმებს ძირსა და გვერდებზე ზეთი წაუსვით. ცომით გააკეთეთ ბურთულები ისე, რომ თითოეულმა დაიკავოს გამოყოფილი ფორმის მესამედი. ფორმებს დააფარეთ ვაფლის პირსახოცი და დაელოდეთ საათნახევარი ცომის ამოსვლას. აცხვეთ ნახევარი საათის განმავლობაში 180 გრადუსზე.

ერთი კვერცხის ცილას დაუმატეთ ცოტა მარილი, ათქვიფეთ მიქსერით, დაამატეთ შაქარი და ათქვიფეთ სქელ ქაფამდე. ოდნავ გაცივებულ ნამცხვრებს ზემოდან წაუსვით კვერცხის თეთრი მინანქარი.

სულ ეს არის, ახლა თქვენ იცით, როგორ მოამზადოთ შესანიშნავი ცომი აღდგომისთვის. გემრიელად მიირთვით!

Related Articles