ღუმელში უფრო ნაზი გამოვა, ვიდრე ორთქლზე მოხარშული თევზი. საიდუმლო გარნირშია, რომელზეც მას ვაცხობთ.

by ekaterine

თევზი ყველაზე ნაზი ხდება ორთქლზე მოხარშვისას, მაგრამ ბევრს ეს მომზადების ვარიანტი ოდნავ მსუუქ კერძად მიაჩნია. ეს პრობლემა მარტივად შეიძლება მოგვარდეს: თევზი, თუნდაც ბიუჯეტური, გაცილებით გემრიელია ბოსტნეულის საწოლზე გამოცხობისას. სულ რაღაც 40 წუთში სუფრაზე გაჩნდება სრულყოფილი ვახშამი, მაშინვე გვერდითი კერძით და თევზი შეიძენს დელიკატურ ტექსტურას არომატისა და გემოს დაკარგვის გარეშე.

ინგრედიენტები:

თევზი – 900 გრ.

ხახვი – 150 გრ.

სტაფილო – 150 გრ.

ტკბილი წიწაკა – 300 გრ.

კარტოფილი – 600 გრ.

მარილი – 1,5 ჩ/კ (ბოსტნეულისთვის 0,5 ჩ/კ + თევზისთვის 1 ჩ/კ)

დაფქული ქინძი – 1/3 ჩ.კ.

დაფქული ტკბილი პაპრიკა – 0,5 ჩ/კ.

წიწაკის ნარევი – 1/3 ჩ.კ.

პროვანსული მწვანილი – 0,5 ჩ/კ.

თევზის სოუსი:

მზესუმზირის ზეთი – 5 ს.კ.

დაფქული ტკბილი პაპრიკა – 1 ჩ.კ.

სუნელი თევზისთვის – 0,5 ჩ/კ.

პროვანსული მწვანილი – 0,5 ჩ/კ.

 

ეტაპობრივად რეცეპტი:

 

ჯერ თევზი დავამუშავოთ: გავრეცხოთ, გავასუფთავოთ და გავამშრალოთ ქაღალდის პირსახოცებით. შემდეგ დავჭრათ ნაწილებად, შეგიძლიათ დაუყოვნებლივ ჩადოთ თევზი ჩანთაში. ტომარაში მოთავსებულ თევზს დაუმატეთ 1 ჩაის კოვზი მარილი, შემდეგ შეახვიეთ ჩანთა და გააჩერეთ 20 წუთი. სანამ თევზი მარინადდება, მოამზადეთ ბოსტნეულის საწოლი.

ხახვი დავჭრათ ნახევარ რგოლებად და სტაფილო ჯერ წრეებად, შემდეგ კი კუბიკებად. ხახვი და სტაფილო მოათავსეთ ღუმელგამძლე ჭურჭლის ძირში. თასში შეურიეთ სანელებლები და მარილი ბოსტნეულისთვის: ნახევარი ჩაის კოვზი მარილი, ერთი მესამედი ჩაის კოვზი დაფქული ქინძი, ნახევარი ჩაის კოვზი ტკბილი პაპრიკა, ერთი მესამედი ჩაის კოვზი წიწაკის ნარევი და ნახევარი ჩაის კოვზი პროვანსული მწვანილი. აურიეთ კარგად. ბოსტნეულის თითოეულ ფენას ტაფაში მოაყარეთ სანელებლებისა და მარილის ნარევი.

კარტოფილი დავჭრათ უფრო თხლად და ბოსტნეულის ზემოდან მოვაყაროთ კარტოფილის ნაჭრები. თევზისთვის მოამზადეთ ცხარე სოუსი: მზესუმზირის ზეთს დაუმატეთ ერთი ჩაის კოვზი ტკბილი პაპრიკა, ნახევარი ჩაის კოვზი თევზის სუნელი და ამდენივე პროვანსული მწვანილი. ამოიღეთ თევზი ჩანთიდან და ჩაყარეთ თევზის თითოეული ნაჭერი სოუსში, შემდეგ მოათავსეთ ნაჭრები ბოსტნეულის თავზე.

დარჩენილი სოუსი გადაუსვით თევზს და გამოაცხვეთ კერძი 50 წუთის განმავლობაში 190 გრადუსზე.

კერძი მარტივი აღმოჩნდა, მაგრამ ძალიან გემრიელი.  ალბათ გთხოვენ ამის გამეორებას არაერთხელ.

Related Articles