ცომს ღამით ვამზადებ და ვიძინებ, დილით კი ვაცხობ. სწრაფი, მარტივი, გემრიელი!

by ekaterine

უკვე ოცდათხუთმეტი წელია, ჩემი ოჯახი უგემრიელეს სააღდგომო ნამცხვრებს ჩვენი საყვარელი რეცეპტის მიხედვით აცხობს. დიახ, მე არ ვარ მოკრძალებული ასეთ განცხადებებში. ეს არის კლასიკური სააღდგომო ნამცხვრების ყველაზე წარმატებული და სწრაფი რეცეპტი, რომელიც მე ვიცი.

ეს არის ღამის ცომი და არა იმიტომ, რომ  ცხვება მთელი დღე ღამემდე ან მხოლოდ ღამით. არა. ამ ცომის მოზელას ვიწყებ ძილის წინ, გაღვიძების შემდეგ (6-8 საათის შემდეგ) ვასრულებ. ყველაფერი სწრაფად გამოდის.

საჭირო პროდუქტები:

ფქვილი – 1450 გ

მშრალი საფუარი – 20 გ

რძე – 500 მლ.

კარაქი – 300 გ

შაქარი – 450 გ

კვერცხი – 6 ც.

ქიშმიში – 150 გ

მარილი – 1 ჩ.კ.

ვანილინი – 1 გ

მინანქარი:

ერთი კვერცხის ცილა

შაქარი – 100 გ

მწიკვი მარილი

როგორ მოვამზადოთ სააღდგომო ნამცხვრები

პირველ რიგში ვამზადებ რეცეპტისთვის საჭირო ყველა ინგრედიენტს. კვერცხი, რძე და კარაქი წინასწარ გამოვიღე მაცივრიდან და ოთახის ტემპერატურამდე გავათბე. დანარჩენ ინგრედიენტებს სასწორით ვწონი.

გატეხეთ ექვსი საშუალო ზომის კვერცხი ღრმა თასში. ერთი კვერცხის ცილა გადავდე (მინანქარს გამოადგება). ახლა კი კვერცხები მიქსერით ავურიე 2-3 წუთის განმავლობაში.

კვერცხებს დაუმატეთ 450 გრ შაქარი და კვლავ ათქვიფეთ მიქსერით, სანამ შაქარი მთლიანად არ გაიხსნება.

მიკროტალღურ ღუმელში, ცალკე თასში, გაადნეთ კარაქი. მე ვიყენებ კარაქს, 82,5% ცხიმიანობით.

და ჩაასხით კვერცხის ნარევში. სათქვეფით ვურევ და თასს განზე ვდებ.

სხვა დიდ კონტეინერში (მე მაქვს 3 ლიტრიანი ქვაბი) ვასხამ თბილ რძეს (შეგიძლიათ გამოიყენოთ ნებისმიერი ცხიმის შემცველობა) და ვამატებ საფუარს.

მე ვიყენებ სწრაფად ხსნად საფუარს და ის მშვენივრად აფუებს ცომს. მაგრამ თუ მე გამოვიყენებ ნედლ დაპრესილ საფუარს, მაშინ ისინი იზომება სამჯერ მეტი ვიდრე მშრალი საფუარი. მნიშვნელოვანია, რომ საფუარი ახალი უნდა იყოს. ყველაფერს ვურევ.

ახლა კვერცხ-კარაქის ნარევს რძესა და საფუარს ვურევ სანამ გლუვი გახდება, ტაფას თავსახურს ვაფარებ და თბილად ვახვევ, რომ სითბო შეინარჩუნოს. ცომს პირდაპირ მაგიდაზე ვტოვებ 6-8 საათის განმავლობაში.

იდეალური შედეგის წარმატება დამოკიდებულია მომზადებულ ცომსა და ხარისხიან პროდუქტებზე.
ცომს ყოველთვის ღამით ვურევ და სუფრაზე შეფუთულს ვტოვებ 6-8 საათის განმავლობაში.
ცომი გამოიყენება იმ შემთხვევებში, როდესაც ცომი შეიცავს ბევრ ცომეულს – კვერცხს, კარაქს და შაქარს. ცომი ბევრჯერ სწრაფად ამოდის.
ნედლი საფუარით დამზადებული სააღდგომო ნამცხვრები ყოველთვის გამოდის განსაკუთრებით ჰაეროვანი და ნაზი, როგორც უნდა იყოს.
მხოლოდ დილით ვაგრძელებ ცომზე მუშაობას. არსად არ გაიქცევა და ცომმა  ოდნავ საფუარის სუნი უნდა შეიძინოს.

ქიშმიშიც უკვე მოვამზადე. 150 გრამი ქიშმიში 5 წუთი გავაჩერე ცხელ წყალში, გავრეცხე და გავამშრალე ქაღალდის პირსახოცით.

გაზომილი ფქვილის ნაწილი გაფუებულ ცომში გადაურიეთ. ფქვილს კი სასიამოვნო არომატისთვის ვუმატებ 1 გრამ ვანილინს, ეს არის ერთი პაკეტი. ფქვილი უნდა დაამატოთ ნაწილ-ნაწილ, რათა ცომი მაშინვე არ გამაგრდეს და ასეთ ცომთან მუშაობა ბევრად უფრო ადვილია. ყველაფერს ვურევ.

ცომს ქიშმიშს ვამატებ ბოლო ეტაპზე, როცა მთლიანად დავამატებ ფქვილს.

როცა ყველა ინგრედიენტი დაემატება და უკვე გაძნელდება კოვზით არევა, ცომს ცოტა ფქვილმოყრილ მაგიდაზე გადავიტან და ვაგრძელებ მის მოზელვას უკვე მაგიდაზე. შერევისას ქიშმიში მთლიანად ერწყმის ცომს და ცომი ერთგვაროვანი და რბილი ხდება.

ახლა დასრულების შტრიხები რჩება.

ტორტს ქაღალდის ფორმებში გამოვაცხობ. ამ ფორმების ძირი და გვერდები ცხიმიანი უნდა იყოს.

მაგიდის ზედაპირს და ხელებსაც ვისველებ მცენარეული ზეთით და ვიწყებ ცომის ბურთულების ფორმირებას. ცომს არ ვჭრი, არამედ ხელით ვაშორებ მთლიან მასას.

თითოეულ ფორმას ფორმის სიმაღლის 1/3-მდე ვავსებ. ასე ვაყალიბებ თვალის ზომით გუნდებს მთელი ცომისგან.

ცომი არის ძალიან ელასტიური, რბილი და  აწევას მხოლოდ 1 1,5 საათი სჭირდება. ზემოდან მსუბუქი ვაფლის პირსახოცი დავაფარე და როცა ფორმები თითქმის შეივსო, უბრალოდ პირსახოცი მთლიანად მოვხსენი. ცომი კარგად მუშაობს, სწრაფი აწევა კი წარმატებული ცომის დამსახურებაა.

1,5 საათის შემდეგ ცომმა ყალიბების ზედა კიდეს მიაღწია და მათი მოთავსება უკვე შესაძლებელია ღუმელში.

სააღდგომო ნამცხვრები ცხვება 30-40 წუთის განმავლობაში ფორმის ზომის მიხედვით, 180 ℃ ტემპერატურაზე. სააღდგომო პასკები ერთმანეთს არ უნდა ეხებოდეს, მათ შორის უნდა იყოს ადგილი ღუმელის სითბოს გასავლელად.

საცხობ ფირფიტაზე ვაცხობ სხვადასხვა ზომის პაკებს. ღუმელიდან პატარებს 30 წუთის შემდეგ ვაღებ, საშუალო ზომისას კიდევ 10 წუთი ვაცხობ.
ქვედა ნაწილის დაწვის თავიდან ასაცილებლად, შეგიძლიათ ღუმელის ძირზე მოათავსოთ რკინის კონტეინერი წყლით, რითაც შექმნით წყლის აბაზანას.
თუ „ქუდები“,  ზედა ნაწილი დაიწვა, ზემოდან გადააფარეთ წყალში დასველებული პერგამენტის წრეები.
მზადყოფნა შეამოწმეთ ხის ჯოხით ან კბილის ჩხირით. თუ გახვრეტისას ჯოხი მშრალი დარჩება, მაშინ ის მზადაა.
მზა პასკები გააცივეთ 10 წუთის განმავლობაში და შემდეგ ამოიღეთ ქაღალდის ფორმებიდან.
სანამ ნამცხვრები ცხვება, მინანქარს ვაკეთებ. ერთი კვერცხის ცილა ათქვიფეთ მიქსერით ცოტაოდენი მარილით. შაქრის დამატების შემდეგ ათქვიფეთ ძლიერ ქაფამდე და სანამ შაქარი მთლიანად არ დაიშლება.

თუ შაქარს შაქრის ფხვნილით ჩაანაცვლებთ, მინანქარში შაქრის მარცვლები არ იქნება.

ჯერ კიდევ თბილ ნამცხვრებს გადაუსვით კვერცხის თეთრი მინანქარი. და გააფორმეთ თქვენი გემოვნებით.

 

Related Articles