შესაძლოა, მსოფლიოში არ არსებობს უფრო ძვირფასი და უწყინარი საკვები, ვიდრე შემწვარი კარტოფილი. დიახ, კერძი მაღალკალორიულია, მაგრამ ძალიან მადისაღმძვრელია! ამავდროულად, ზოგს მოსწონს, რომ ნაჭრები იყოს რბილი და ნახევრად ჩაშლილი, ზოგს ურჩევნია უფრო მშრალი და ვარდისფერი, ზოგი კი კარტოფილს სერიოზულად არ აღიქვამს ხრაშუნა ქერქის გარეშე. დღეს ჩვენ გასწავლით, თუ როგორ უნდა მოვამზადოთ ზუსტად ეს ვარიანტი. რაც არ უნდა ითქვას, ბევრისთვის ეს უფრო სასურველია.
შეიძლება გაგეღიმოთ რა სირთულეები შეიძლება იყოს ამ უმარტივესი კერძის მომზადებაში? მაგრამ გამოცდილი დიასახლისებიც კი ყოველთვის ვერ დაიკვეხნიან მზა კარტოფილის იდეალური გემოთი და ტექსტურით. ვისაუბრებთ მომზადების მარტივ ხერხებზე: როგორ მოვამზადოთ ხრაშუნა კარტოფილი ტაფაზე, რით არის საუკეთესო მისი მირთმევა.
მომზადება შეწვამდე
ხრაშუნა ქერქი მიიღება მხოლოდ იმ შემთხვევაში, თუ ტაფაში კარტოფილის მხოლოდ ერთი ფენაა. დაჭრილი ნაჭრები უნდა იყოს ერთი და იგივე ზომის.
მნიშვნელოვანია გვახსოვდეს, რომ შეწვის დროს ნაჭრები იშლება, თუ ისინი შეიცავს ბევრ სახამებელს. ზედმეტის მოსაშორებლად გაფცქვნილი კარტოფილი წყალში დაალბეთ. გააჩერეთ კარტოფილი ცივ სითხეში მინიმუმ 20 წუთის განმავლობაში, შემდეგ გაჟღენთილი პროდუქტი ქაღალდის (ნაჭრის) პირსახოცით გააშრეთ ყველა მხრიდან. სველი პროდუქტის ტაფაში მოთავსება შეუძლებელია, წინააღმდეგ შემთხვევაში ის მაშინვე დაიწვება.
კარტოფილის სწორად შეწვა
კარტოფილის ნაჭრები ჩაყარეთ მხოლოდ კარგად გახურებულ ტაფაში. ჯერ შეწვით მაღალ ცეცხლზე. და არ შეეხოთ კერძს მომდევნო 5 წუთის განმავლობაში. ასე ბოსტნეული იქნება შემწვარი, და არა მოხარშული ან ჩაშუშული. შემდეგ, მორევის გარეშე შეამცირეთ გაზი საშუალოზე. ეს არის კარტოფილის წარმატებით შეწვის ერთ-ერთი ძირითადი წესი.
არ არის რეკომენდებული კერძში მარილის დამატება თავიდანვე. ფაქტია, რომ მარილის გავლენით კარტოფილი რბილდება, რაც იმას ნიშნავს, რომ მომზადების ბოლოს ის აუცილებლად ფაფად გადაიქცევა. გაზქურის გამორთვამდე რამდენიმე წუთით ადრე მარილი და პილპილი.
ასევე არ უნდა აურიოთ კარტოფილს ძალიან ხშირად. გააკეთეთ ეს მხოლოდ დაწვის თავიდან ასაცილებლად: 3-დან 5-ჯერ მთელი მომზადების დროს. ტაფა უნდა იყოს სწორი: სქელი ფსკერი და უფრო მაღალი კიდეებით. იდეალურ შემთხვევაა, თუ იგი დამზადებული იქნება თუჯისგან, მაგრამ ასევე იმუშავებს სქელი ფსკერის მქონე ფოლადი.
რით მოვამზადოთ და როგორ მივირთვათ შემწვარი კარტოფილი?
შემწვარი კარტოფილის იდეალური მოკავშირეებია თითქმის ყველა სოკო (კერძოდ შამპინიონი), ბადრიჯანი, ბულგარული წიწაკა და ხახვი. ზოგიერთ რეცეპტში აქტიურად გამოიყენება ნიორი და დაფნის ფოთლები. დანამატები სპეციფიკურია, ამიტომ ეს არ არის ყველასთვის. ზოგიერთი მზარეული ამატებს პაპრიკას და კურკუმას ფერის გასაღებად და ცოტა შაქარს არომატის გასაუმჯობესებლად.
შეწვის შემდეგ სჯობს კარტოფილი ქაღალდის ხელსახოცზე მოვათავსოთ, რომ ზედმეტი ზეთი დაიწუროს. ეს არ ეხება კარტოფილს დანამატებითა და სოუსებით. არომატისთვის მზა კერძს მოაყარეთ ოხრახუში ან კამა და მიირთვით სეზონურ ბოსტნეულთან ერთად. ისე, თუ გარეთ ზამთარია, ამოიღეთ მჟავე კომბოსტო ან პომიდორი თქვენი მარაგიდან და მიირთვით.
კარტოფილის შემადგენლობა
რა თქმა უნდა, ასეთი თერმული დამუშავების შემდეგ, კარტოფილში შემავალი საკვები ნივთიერებებისა და ვიტამინების უმეტესი ნაწილი იკარგება. მაგრამ რაღაც რჩება. ეს ბოსტნეული მდიდარია C, PP, B, K, E ვიტამინებით. ასევე შეიცავს უამრავ ფოლიუმის მჟავას, ფოსფორის მარილებს, მაგნიუმს და კალიუმს. ძირეული ბოსტნეული ითვლება სასარგებლო პროდუქტად შეკრულობის, შეშუპებისა და გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების დროს.
რაც შეეხება კალორიებს, ფიგურისთვის არ არის განსაკუთრებით სასიამოვნო. საშუალოდ, 100 გრ შემწვარი კარტოფილი შეიცავს 300 კკალს. თუმცა, ყველა კარგი რამ ზომიერად არის – თუ ერთ ვედრო კარტოფილს ერთდროულად არ შეჭამთ, მაშინ ასეთი ლანჩი უფრო მეტ სარგებელს მოუტანს, ვიდრე ზიანს. და თუ თქვენ ასევე გაითვალისწინებთ წარმოუდგენელ გასტრონომიულ სიამოვნებას, მაშინ ეს არის ძლიერი არგუმენტი შემწვარი კარტოფილის სასარგებლოდ.