მრავალფენიანი ხაჭოს ღვეზელი ვაშლით ღუმელში
ყოველ შაბათს მარკეტში გავრბივარ, საჭირო ინგრედიენტებს ვყიდულობ და სახლში მივდივარ. ოჯახმა იცის: შაბათ-კვირას სუფრაზე ვაშლით საოცარი ჩიზქეიქი ელოდებათ! ეს სურნელოვანი ცომი იზიდავს სამზარეულოში ოჯახის ყველა წევრს, ფუმფულა კატასაც კი.
ხაჭო ვაშლის ღვეზელი ადვილი მოსამზადებელია. ხაჭოსა და ვაშლის მარტივი შიგთავსები კარგად უხდება ცომს. მრავალფენიანი ცომი ისეთი ნაზი გამოდის, რომ ფაქტიურად პირში დნება. შარლოტის შესანიშნავი ალტერნატივა!
როგორ მოვამზადოთ მრავალფენიანი ხაჭოს ღვეზელი ვაშლით
ვაშლით ღვეზელის მოსამზადებლად დაგჭირდებათ უცხიმო ხაჭო – 5 ან 9%. უმჯობესია აირჩიოთ ხილი მჟავე, წინააღმდეგ შემთხვევაში ცომეული ძალიან ტკბილი გამოვა.
ინგრედიენტები
ხორბლის ფქვილი 260 გრ
კარაქი 100 გრ
მანი 0,5 ჭიქა
შაქარი 195 გრ
გამაფხვიერებელი 1 ჩ/კ
კვერცხი 2 ც
ვაშლი 7 ც
დარიჩინი 1,5 ჩ/კ
ხაჭო 400 გრ
ვანილი 0,5 ჩ/კ
მომზადება
შეურიეთ გაცრილი ფქვილი,ბურღული, 120 გრ შაქარი და გამაფხვიერებელი. დაუმატეთ გახეხილი კარაქი (შეგიძლიათ ჯერ გაყინოთ) და ინგრედიენტები დაფქვით ერთგვაროვან ნამსხვრევებად.
ათქვიფეთ 1 კვერცხი და კვლავ გახეხეთ ცომი. გაყავით 4 ნაწილად.
ვაშლის შიგთავსის მოსამზადებლად გაასუფთავეთ ვაშლები და ამოიღეთ გული. გახეხეთ მსხვილ სახეხზე და შეურიეთ დარიჩინი.
ხაჭოს შიგთავსის მოსამზადებლად შეურიეთ ხაჭო, ვანილი, დარჩენილი შაქარი და კვერცხი.
საცხობ ფორმაზე მოათავსეთ პერგამენტი და წაუსვით კარაქი. გამოიყენეთ ცომის მეოთხედი ღვეზელის ცომის გასაკეთებლად, ნამსხვრევები ტაფის ძირში მოაყარეთ.
თანაბრად გაანაწილეთ ვაშლის შიგთავსის ნახევარი, შემდეგ ცომის ნამცხვრის მეორე მეოთხედი და ხაჭოს შიგთავსი. ახლა ისევ ცომის მეოთხედი, დარჩენილი ვაშლი და დანარჩენი ცომი. გამოაცხვეთ 180°C-მდე გახურებულ ღუმელში 1 საათის განმავლობაში
სურვილისამებრ შეგიძლიათ ხაჭოს ღვეზელი შაქრის პუდრით ან ვაშლის ნაჭრებით გააფორმოთ. აუცილებლად დაელოდეთ სანამ გამომცხვარი მთლიანად გაცივდება, სანამ ტაფიდან ამოიღებთ და მიირთვით. ვიცი, ძნელია ლოდინი, მით უმეტეს, როცა სახლი სავსეა ასეთი არომატებით.