საღამოს ვზილავ ცომს, დილით კი ნახევარ საათს ვანდომებ მის მომზადებას!

by ekaterine

“ნაპოლეონი” კრემით და ალუბლით

დესერტების თანამედროვე მრავალფეროვნება თვალებს გიფართოვებთ ყოველ ჯერზე, როცა ყავის მაღაზიას ან საკონდიტრო მაღაზიას ეწვევით. ჩიზქეიქები სხვადასხვა შიგთავსით, შოკოლადის ბრაუნი, ფერადი მაკარონები და სხვა ტკბილეული ანაცვლებს კლასიკურ კერძებს. მაგრამ, მიუხედავად ასეთი დიდი არჩევანისა, ჩვენს ოჯახს მაინც ურჩევნია  ნაპოლეონი.

ამ ტიპის ნამცხვრების მომზადება პირველად დასავლეთ ევროპაში მე-18 საუკუნეში დაიწყო, შიგთავსისთვის ყველაზე ხშირად ჯემი და არა კრემის გამოყენებით დაიწყო. მაგრამ მაშინ მას უწოდეს “ათასი ფენა”  მრავალ ფენიანი ტექსტურის გამო. რატომ უწოდებენ ნაპოლეონის ტორტს ასე პოსტსაბჭოთა სივრცეში? პირველი ვერსიით, ეს უბრალოდ სიტყვა “ნეაპოლიტანის” დამახინჯებული ვერსიაა. მეორე ლეგენდა ამბობს, რომ 1912 წელს, ნაპოლეონზე გამარჯვების ასი წლისთავის აღსანიშნავად მზადების დროს, საკონდიტრო მზარეულმა მოიფიქრა ეს. საინტერესო ვერსიებია!

როგორ მოვამზადოთ ხელნაკეთი ნაპოლეონი კრემით და ალუბლით

„ნაპოლეონი“ კრემით არის მარადიული კლასიკა, რომელიც მოამზადეს ჩვენმა დედებმა და ბებიებმა. თუმცა, კლასიკური დესერტის გემო ზოგჯერ მოსაწყენი ხდება. ამიტომ, გირჩევთ, ნაპოლეონი ალუბლით გასინჯოთ. კენკრა ასჯერ აუმჯობესებს დესერტის გემოს, ხდის მას უფრო წვნიანს და რბილს.

ინგრედიენტები

მარგარინი 300 გრ

ხორბლის ფქვილი 545 გრ

​​არაჟანი 125 გრ

კვერცხი 4 ც

ალუბალი 500 გრ

სახამებელი 145 გრ

​​შაქარი 400 გრ

რძე 500 მლ

კარაქი 300 გრ

მომზადება

500გრ გაცრილ ფქვილს დაუმატეთ მარგარინის ნაჭრები და ინგრედიენტები ასვრიმეთ ხელით.

კვერცხის გულები შეურიეთ არაჟანს და დაუმატეთ ფქვილიან მარგარინს. მოზილეთ ცომი, შეფუთეთ ცელოფანში და შედგით მაცივარში მთელი ღამით.

კვერცხის ცილა ათქვიფეთ სქელ ქაფად, თანდათან დაუმატეთ 200 გრ შაქარი. დაუმატეთ 100 გრ სახამებელი და აურიეთ ნამცხვრის კრემისებრი შიგთავსი.

სუფრას მოაყარეთ ფქვილი, ამოიღეთ ცომი და გაყავით 6 ნაწილად. ერთი ნაწილი გააბრტყელეთ და მოათავსეთ მშრალ საცხობ ფირფიტაზე.

ცომს წაუსვით კრემი, მოაყარეთ ალუბალი და ზემოდან დააფარეთ გაბრტყელებული ცომის მეორე ნაჭერი. ჩანგლით გააკეთეთ ხვრელები და მოათავსეთ 200°C-მდე გახურებულ ღუმელში 15-20 წუთის განმავლობაში. ანალოგიურად გამოაცხვეთ კიდევ 2 ნამცხვარი.


შეურიეთ დარჩენილი შაქარი და სახამებელი. ნარევი ნელ-ნელა დაუმატეთ მდუღარე რძეს. მოხარშეთ კრემი.

მომზადებული კრემი გაცივებულ კარაქთან ერთად ათქვიფეთ ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე.


თითოეულ ნამცხვარს წაუსვით კრემი, მოათავსეთ ერთმანეთზე. შეგიძლიათ დესერტი გააფორმოთ შაქრის ფხვნილით და ნამცხვრის ნამცხვრით.


ვიცი, რომ ბევრ გამოცდილ დიასახლისსაც კი ეშინია  ნაპოლეონის ნამცხვრის გაკეთება. ალბათ ეს ყველაფერი დესერტის მრავალშრიანი ბუნება და შედარებით ხანგრძლივი პროცესია. ნურაფრის ნუ გეშინია! რამდენიმე მომზადების შემდეგ, თქვენ მიიღებთ მას და ეს დესერტი ძალიან ცოტა დროს წაგართმევთ.

Related Articles