ალუბლის რულეტი შოკოლადით: ძველი ავსტრიული რეცეპტი
თითოეულ ქვეყანას აქვს საკუთარი საფირმო კერძები, რომლებიც მათ სავიზიტო ბარათად ითვლება. იტალიაში ეს არის პიცა და ლაზანია, გერმანიაში ეს არის კარტოფილის სალათი და ძეხვეული, უკრაინაში – ბორში, ავსტრიაში კი – შტრუდელი. მაგრამ ბოლო ქვეყანამ გამაოცა კიდევ ერთი გემრიელი საკონდიტრო ნაწარმით. როდესაც პირველად ვცადე ალუბლის რულეტი შოკოლადით, რამდენიმე წუთით გამოვვარდი რეალობიდან.
თქვენ იცით, რომ ალუბალი და შოკოლადი მშვენივრად უხდება ერთმანეთს. ამ შიგთავსით ჩვეულებრივ ბლინებს ან ფუნთუშებს ვამზადებდი. ახლა ამ ბისკვიტის რულეტისთვის ზაფხულიდან მოკრეფილი ყველა კენკრა გამოიყენება. სხვათა შორის, დესერტი საკმაოდ იაფი გამოდის.
როგორ მოვამზადოთ ალუბლის რულეტი შოკოლადით
ალუბლის გამოყენება შესაძლებელია როგორც ახალი, ასევე გაყინული. კენკრის წონა მითითებულია თესლის გარეშე. სანამ ცომს ალუბალს დაუმატებთ, წვენი კარგად გამოწურეთ. თუ ზედმეტი ტენიანობაა, ნამცხვარი სათანადოდ არ ცხვება. ასევე შეარჩიეთ შოკოლადი თქვენი გემოვნებით ან შეუთავსეთ ორი სახის: შიგნიდან შავი, გარედან რძისფერი.
ინგრედიენტები
კვერცხი 5 ც
შაქარი 80 გრ
მარილი ერთი მწიკვი
მზესუმზირის ზეთი 30 მლ
ხორბლის ფქვილი 100 გრ
გამაფხვიერებელი 5 გრ
ალუბალი 1 კგ
შავი შოკოლადი 120–130 გრ
ნიგოზი 50 გრ
მომზადება
36 x 32 სმ ზომის საცხობ უჯრას დააფარეთ საცხობი ქაღალდი და მოათავსეთ ალუბალი. გაანაწილეთ ისინი ძირზე თანაბრად. ზემოდან წვრილად გახეხეთ 20–30 გ შოკოლადი.
გააცალკევეთ ცილა გულებისგან. ცილა ათქვიფეთ ცოტა მარილით. როდესაც ნარევი გათეთრებას დაიწყებს, თანდათანობით დაამატეთ შაქარი. განაგრძეთ თქვეფა, სანამ არ ჩამოყალიბდება მყარი მწვერვალები (დაახლოებით 7 წუთი)
ათქვეფისას დაუმატეთ გულები თითო-თითო. ჩაასხით უსუნო მზესუმზირის ზეთი და აურიეთ. ფქვილი საცხობ ფხვნილთან ერთად აურიეთ თასში კვერცხის ნარევთან და ნაზად აურიეთ ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე.
ცომი დაასხით ალუბალს და გაასწორეთ ფორმაში. გამოაცხვეთ ბისკვიტი 30 წუთის განმავლობაში 180 გრადუსზე. გადააბრუნეთ ფენა, მოხსენით პერგამენტი და გადაახვიეთ ცხელ-ცხელი. შეფუთეთ პერგამენტის ფურცელში და გადადეთ.
თხილი დანით წვრილად დაჭერით, 100 გრ შოკოლადი კი წყლის აბაზანაზე გაადნეთ. მომზადებული ინგრედიენტები აურიეთ და რულეტს წაუსვით შოკოლადი-თხილის მინანქარი.
შეგიძლიათ რულეტი ერთი საათით დატოვოთ, რომ მინანქარი ოდნავ გაიყინოს. მაგრამ ალუბლის დესერტის ასეთი მაცდური ხედი ნაკლებად სავარაუდოა, რომ მოგცემთ ამდენი ხნის ლოდინის საშუალებას. ასე რომ, თქვენ შეგიძლიათ დაუყოვნებლივ ჩააფრინდეთ. შეინახეთ რეცეპტი და გაუზიარეთ მეგობრებს!