ცნობილი “პანეტონე” ძალიან ჰგავს “პასკას” – ის იტალიური ტრადიციული საშობაო კექსია, რომელმაც აღაფრთოვანა მთელი მსოფლიო.

by ekaterine

იტალიური კექსი “პანეტონე”-ერთ-ერთი ტრადიციული დესერტია. ის გემოთი და შემადგენლობით ძალიან ჰგავს “პასკას”, მაგრამ უფრო გემრიელი და არომატულია. ჩვენამდე მოვიდა პირდაპირ რომის იმპერიიდან. თანამედროვე იტალიელები ცომს ამატებენ ცუკატებს, კაკალს, ლეღვის ჩირს. ნებისმიერ სუპერმარკეტში შეიძენთ, მაგრამ სახლში თქვენი ხელით მომზადებულს სულ სხვა გემო და არომატი ექნება. შემოგთავაზებთ დეტალურად რეცეპტს:

შემადგენლობა

ხორბლის ფქვილი 800 გრ

რძე 1 ჭიქა.

შაქარი 1.5 ჭიქა.

საფუარი 40 გრ

კარაქი 150 გ

კვერცხი 3 ცალი.

კვერცხის ცილა 2 ცალი.(ბეზესთვის)

ცუკატები 150 გრამი

ქიშმიში 150 გრამი

გამხმარი გარგარი 150 გრამი

მუსკატის კაკალი 1 ჩ/კ.

კარდამონი 0.5 ჩ/კ.

ლიმონის ცედრა 1ს/კ.

ვანილა შაქარი 10 გ

კონიაკი 2 ს/კ.

კვერცხის გული 2 ც.

ბერძნული კაკალი 100 გ

შეურიეთ 2 ს/კ. შაქარი და მშრალი საფუარი.  4 ს/კ.  გამთბარი რძე, 2 ს/კ. ხორბლის ფქვილი. ახლა ყველაფერი კარგად შეურიეთ. მოათავსეთ თბილ ადგილას, მცირე ბუშტები უნდა გაჩნდეს ცომის ზედაპირზე.

панеттоне

ცალკე შეურიეთ 2 ჭიქა ფქვილი და დანარჩენი თბილი რძე. ახლა დაამატეთ საფუარიანი ნარევი ამ მასას. აურიეთ ცომი კარგად. ეს უნდა იყოს ერთგვაროვანი. დატოვეთ თბილ ადგილას 2 საათის განმავლობაში.

ათქვიფეთ კვერცხები. დაამატეთ შაქარი და შერბილებული კარაქი.

დაამატეთ ვანილის შაქარი, სანელებლები, ცედრა და 3 ჭიქა ფქვილი, რომ მისცეს ცომს არომატული გემო, დაასხით კონიაკი. დადგით ცომი კიდევ 2 საათის განმავლობაში. დაჭერით ხილი, კაკალი და  ცუკატები პატარა ნაჭრებად და აურიეთ ქიშმიში.

панеттоне

ეს ყველაფერი შეურიეთ ცომს ისე, რომ თანაბრად განაწილდეს. კიდევ დააცადეთ ცომს აფუება. შემდეგ ცხიმწასმულ ფორმაზე გადაიტანეთ და ერთი საათის შემდეგ 180 გრადუსზე აცხეთ 50 წუთის განმავლობაში.

панеттоне

“პანეტონეს” ზემოდან რთავენ ბეზეთი ან შოკოლადის მინანქრით. იტალიელები მას ფუფუნების პურს ეძახიან.

Related Articles