კაპონატა ყაბაყით სიცილიურად
კაპონატა არის ტრადიციული სიცილიური ბოსტნეულის ჩაშუშული. მას ჩვეულებრივ ამზადებენ სხვა ბოსტნეულთან ერთად ჩაშუშული ბადრიჯნისგან. მე ცოტა ხნის წინ ექსპერიმენტი გავუკეთე ბერძნული მუსკატის კაკლით და ბადრიჯნის ნაცვლად ყაბაყის გამოყენებით. ვიფიქრე, რომ სიცილიური კაპონატა არ დაზარალდებოდა ასეთი ჩანაცვლებით და მართალი ვიყავი.
ნაზი ყაბაყისა და ცხარე ხელნაკეთი პომიდვრის სალსას წყალობით, კერძი საოცარ და ნათელ გემოს იძენს. გარდა ამისა, სიცილიური კაპონატა ძალიან მარტივი მოსამზადებელია – პროცესს არაუმეტეს ნახევარი საათი სჭირდება. სუფრაზე ასეთი უნიკალური კერძის მირთმევით, შეგიძლიათ სახლში მიირთვათ იტალიის ნამდვილი შედევრი! ასე რომ, ყოველგვარი შეფერხების გარეშე, მოდით გადავიდეთ ჩვენი მარტივი საზაფხულო ბოსტნეულის ჩაშუშვის მომზადებაზე ყაბაყით.
ინგრედიენტები
ხახვი 1 ც
პომიდორი 2 ც
ნიორი 4 კბილი
ნიახურის ღერო 0,5 ც
ყაბაყი 2 ც.
მომზადება
გაფცქვენით ხახვი და დაჭერით დიდ კუბებად. ტაფაზე გავაცხელოთ ზეთი და დავამატოთ ხახვი დაბალ ცეცხლზე შესაწვავად.
ამასობაში მოამზადეთ დანარჩენი ბოსტნეული. პომიდორს მოაცილეთ კანი ნებისმიერი მოსახერხებელი გზით, შემდეგ დაჭერით დიდ კუბიკებად. ნიორი და ნიახური დაჭერით პატარა ზოლებად. ყაბაყი დავჭრათ მსხვილ ნაჭრებად, ზეთისხილი – ზოლებად ან რგოლებად.
მოხალულ ხახვზე მოვაყაროთ ნიორი და ნიახური, ვშუშოთ 1 წუთი. შემდეგ დაამატეთ პომიდორი, აურიეთ და მოხარშეთ პომიდვრის სალსა საშუალო ცეცხლზე დაახლოებით 7 წუთის განმავლობაში. გადმოდგით ცეცხლიდან, დაამატეთ მარილი, პილპილი, მოაყარეთ ორეგანო.
ცალკე, ყაბაყი მოათავსეთ ცხელ ტაფაში მცენარეულ ზეთთან ერთად და შეწვით დარბილებამდე, დაახლოებით 5 წუთი.
მომზადებული სოუსი მოვასხათ შემწვარ ყაბაყს და მოვაყაროთ ანისული. შემდეგ ტაფაში მოვაყაროთ ზეთისხილი და კარგად ავურიოთ. გააჩერეთ კერძი 10 წუთი და მოაყარეთ ახალი მწვანილი.
სიცილიური კაპონატა კარგია როგორც სიცხეში, როცა ისვენებ ბუნებაში, ასევე გრილ დროს, როცა თბილ კომპანიაში თბები. მისი მირთმევა შესაძლებელია როგორც ცივი, ასევე ცხელი. განსაკუთრებით გემრიელი იქნება, თუ ხრაშუნა ჩიაბატაზე (იტალიური თეთრი პური)წასახემსებლად მივირთმევთ.