ღვეზელი ხაჭოს შიგთავსით და მოხარშული შესქელებული რძით! ჩემი ვარიაცია პოლონეთის სამეფო ჩიზქეიქის თემაზე!

by ekaterine

ღვეზელი ხაჭოთი და მოხარშული შესქელებული რძით

პოლონური სირნიკები ცნობილია მთელ ევროპაში. ამ დელიკატესებს ადგილობრივი დიასახლისები ისე ოსტატურად და მრავალფეროვნებით ამზადებენ, რომ ნაკლს ვერ მოუძებნი. განსაკუთრებით მომეწონა სამეფო ჩიზქეიქი, რომელსაც ტორფის ღვეზელსაც უწოდებენ. თამამად ვაცხადებ, რომ ჩემი ღვეზელი ხაჭოთი და მოხარშული შესქელებული რძით კიდევ უფრო გემრიელი გამოდის.

და მთელი გემო მოხარშულ შესქელებულ რძეშია. მეჩვენებოდა, რომ მას შეეძლო კერძის კიდევ უფრო საინტერესოს შექმნა. და ასეც მოხდა. მე ხშირად ვამზადებ ღვეზელს ხაჭოთი და მოხარშული შესქელებული რძით შემდეგი რეცეპტის მიხედვით, რადგან ახლობლებმა მოახერხეს მისი გემოს დაფასება. დიახ, რატომაც არა, რადგან ინგრედიენტები საბიუჯეტოა, ნამცხვარი სწრაფად ცხვება… მარტო საკონდიტრო ნაწარმი კი არა, არამედ ზღაპარია!

ინგრედიენტები

კარაქი 100 გ

შაქარი 3 ს.კ.

კაკაოს ფხვნილი 2 ს.კ.

არაჟანი 50გრ

ხორბლის ფქვილი 210გრ

გამაფხვიერებელი 1ს.კ

ხაჭო 300გრ

კვერცხი 2 ც

.მოხარშული შესქელებული რძე 5ს.კ.

სიმინდის სახამებელი 1 ს.კ.

ვანილის შაქარი 1 ჩ.კ.

მომზდება

ჩაასხით გამდნარი კარაქი ღრმა თასში. მას დაუმატეთ შაქარი და კაკაო. ინგრედიენტები კარგად აურიეთ სათქვეფით. შემდეგ დაამატეთ არაჟანი თასში. ისევ აურიეთ.

თხევად მასას დაუმატეთ ფქვილი გამაფხვიერებელთან ერთად. ახლა მოზილეთ ცომი ხელით. გადაახვიეთ ცელოფანში და შედგით მაცივარში ნახევარი საათით.

ამასობაში მოამზადეთ შიგთავსი. ღრმა ჭურჭელში ჩაასხით ხაჭო, მოხარშული შესქელებული რძე, სახამებელი და ვანილის შაქარი. ჩატეხეთ კვერცხები. ყველაფერი დააბლენდერეთ.

ამოიღეთ ცომი. ამოჭერით მისი მესამედი, გადაახვიეთ ცელოფანში და შეაბრუნეთ საყინულეში. დარჩენილი ცომი მოათავსეთ დაახლოებით 20 სმ დიამეტრის ფორმაში. გაასწორეთ, ამოუწიეთ გვერდები.

დაასხით ხაჭოს შიგთავსი ნამცხვრის ფენაზე. ზემოდან გახეხეთ ცომის ნაჭერი საყინულედან მსხვილ სახეხზე. ღვეზელი გამოაცხვეთ 180 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში 40-45 წუთის განმავლობაში.

გამოცხობის მზადყოფნას, რა თქმა უნდა, ვამოწმებ კბილის ჩხირით. მიუხედავად იმისა, რომ სინამდვილეში ის არ უნდა იყოს მთლიანად მშრალი. ღვეზელი შიგნით  ოდნავ ტენიანია, ცომი ფხვიერი და ნაზი. ეს დელიკატესი შესანიშნავია შუადღის ჩაისთვის. და თუ ყველაფრის ჭამის დრო არ გექნება, ხვალისთვის დამალე მაცივარში. მოამზადეთ სიამოვნებით!

Related Articles