სააღდგომო ლვოვის ჩიზქეიქი
ტრადიციულად, ქრისტეს აღდგომის დღესასწაულზე ვამზადებთ სააღდგომო ნამცხვრებს. მაგრამ ტრადიციული პასკის გარდა, რომელიც ძალიან უხდება ცივ კერძებს, რაღაც ტკბილსაც ამზადებენ. ჩემი საყვარელი ნამცხვრების ერთ-ერთი სახეობაა სააღდგომო ლვოვის ჩიზქეიქი. ის იდეალური დესერტია და მოგხიბლავთ როგორც თქვენ, ასევე თქვენს სტუმრებს ხაჭოს ნაზი გემოთი. მე გიზიარებთ აღდგომის ჩიზქეიქის რეცეპტს, რადგან დღესასწაული უკვე ახლოსაა!
როგორ მოვამზადოთ სააღდგომო ლვოვის ჩიზქეიქი
სააღდგომო ჩიზქეიქი ლვოვში რაღაც განსაკუთრებულია. საკმარისი ინგრედიენტებია და მომზადების პროცესი შრომატევადია. მაგრამ შედეგი აუცილებლად გაგაოცებთ! მართალი გითხრათ, სააღდგომოდ ვამზადებ ჩიზქეიქს, სხვა დღეებში კი უფრო მარტივი და სწრაფი რეცეპტებით ვხვდები. მაგრამ გულწრფელად გირჩევთ, რომ დრო და ყურადღება დაუთმოთ გემრიელ სააღდგომო დესერტს!
ინგრედიენტები
ხაჭო 1 კგ
კვერცხი 8 ც
შაქარი 200 გ
კარაქი 200 გ
ლიმონი 1 ც
არაჟანი 5 ს.კ.
სიმინდის სახამებელი 4 ს.კ.
ყაყაჩო 150 გრ
გარგარი ჩირი 100 გრ
მოცვი 100 გრ
ქიშმიში 50 გრ
დაშაქრული ხილი 50 გრ
შავი შოკოლადი 100 გრ
მომზადება:
პირველ რიგში, უმჯობესია ჩირის მომზადებით დავიწყოთ. დაშაქრული ხილი დაალბეთ ცხელ წყალში 20 წუთის განმავლობაში. გარგარის ჩირი, მოცვი და ქიშმიში – მხოლოდ 10 წუთის განმავლობაში. ჩვენ ვწურავთ ყველაფერს და ვტოვებთ გასაციებლად. თუ დაშაქრული ხილისა და ჩირის ნაჭრები ზედმეტად დიდია, ვჭრი წვრილად.
200 გრამი კარაქისგან გამოაცალკევეთ დაახლოებით 50-60 გრამი და გადადგით. დანარჩენი გავადნოთ – მიკროტალღურ ღუმელში ამის გაკეთება უფრო ადვილია – და ოთახის ტემპერატურაზე ოდნავ გააციეთ, ლიმონის ცედრა გახეხეთ, გაითვალისწინეთ, მხოლოდ ქერქის ყვითელი ნაწილი, თეთრი ფენა სიმწარეს მისცემს. გამოწურეთ წვენი დანარჩენი ლიმონისგან.
ხაჭოს საცერში ვწურავთ, ასევე შეგიძლიათ დააბლენდეროთ ერთგვაროვან პასტისმაგვარ მასამდე.
ხაჭო შეურიეთ გამდნარ კარაქს, 4 სუფრის კოვზ არაჟანს (2 სუფრის კოვზი გამოვყოთ ფაჯისთვის), ლიმონის წვენს და ლიმონის ცედრას. ამის საუკეთესო საშუალება მიქსერია.
კარგად აურიეთ, დაუმატეთ კვერცხები სათითაოდ, ათქვიფეთ. შეამცირეთ მიქსერის სიჩქარე მინიმუმამდე.
ამას დაუმატეთ სიმინდის სახამებელი და განაგრძეთ თქვეფა. მასა უნდა იყოს ერთგვაროვანი. გააჩერეთ 15-20 წუთი.
ახლა იმავე მასიდან ვიღებთ დაახლოებით 6-7 სუფრის კოვზს და ვურევთ გახეხილ ყაყაჩოს თესლს. დარჩენილ ხაჭოს მასას დაამატეთ დაშაქრული ხილი და ჩირი, თანაბრად გადაანაწილეთ.
ფორმაში ჯერ ყაყაჩოს მასას ვაფენთ – მშრალი ფენა გამოვა. ხაჭოს მასა გადაუსვით დაშაქრული ხილით და ზემოდან ჩირით. ვაცხობთ დაახლოებით ერთი საათის განმავლობაში (ზოგჯერ დრო ცოტა მეტი სჭირდება) 170-180 გრადუს ტემპერატურაზე.
ის ინგრედიენტები, რომლებიც გადავდეთ, ჩვენ გვჭირდება მინანქრისთვის. ასე რომ, მთელი შოკოლადი დაგვრჩა, დაახლოებით 2 სუფრის კოვზი არაჟანი, 50-60 გრამი კარაქი. ყველაფერს ვათავსებთ ქვაბში, ვდებთ დაბალ ცეცხლზე, ვადუღებთ ისე, რომ მასა ერთგვაროვანი იყოს.
სააღდგომო ლვოვის ჩიზქეიქს გამოვიღებთ ღუმელიდან და ვაციებთ. მოასხით შოკოლადი და გააცივეთ. შეგიძლიათ ცოტა ხნით მაცივარში მოათავსოთ.
ეს არის ერთ-ერთი უგემრიელესი და ჩემი ოჯახის წევრებისა და მეგობრების ყველაზე საყვარელი დესერტი, რომელსაც რეგულარულად ვამზადებ სააღდგომოდ. სცადე შენც!