როცა მწნილი მწყინდება, ვშუშავ და მივირთმევ როგორც გარნირი👍

by ekaterine

ჩაშუშულ კომბოსტო სლავური სამზარეულოს ერთ-ერთ ყველაზე გავრცელებული კერძია. ამისთვის იყენებენ როგორც ჩვეულებრივ თეთრ, ასევე წითელ კომბოსტოს, მჟავე კომბოსტოს, ბრიუსელის კომბოსტოს, ყვავილოვან კომბოსტოს ან ბროკოლს. ჩაშუშული კომბოსტო შეიძლება მიირთვათ ცალკე კერძად ან შეავსოთ ისეთი ინგრედიენტებით, როგორიცაა კარტოფილი, სოკო, ძეხვი, ან შეიძლება იყოს სხვა კერძების ნაწილი.

ჩაშუშული კომბოსტო ძალიან სასარგებლოა ადამიანის ორგანიზმისთვის: აძლიერებს იმუნურ სისტემას, ახდენს ქოლესტერინის ნორმალიზებას, აუმჯობესებს ნერვული სისტემის ფუნქციონირებას და ორგანიზმს აწვდის აუცილებელ მიკროელემენტებს. სწორედ ამიტომ, ჩვენ მოვამზადეთ თქვენთვის რამდენიმე რჩევა იმის შესახებ, თუ როგორ უნდა მოამზადოთ სწორად კომბოსტო და რას უნდა მიაქციოთ ყურადღება მაღაზიაში ამ ბოსტნეულის არჩევისას.

თეთრი კომბოსტო

ბოსტნეულის არჩევანს პასუხისმგებლობით უნდა მიუდგეთ. ჩასაშუში კომბოსტო დაფარული უნდა იყოს ახალი ლამაზი მწვანე ფოთლებით, მკვრივი თავით.
ხახვი და სტაფილო წვრილად დაჭერით, შეწვით მცენარეულ ზეთში გახურებულ ტაფაში დაახლოებით 5 წუთის განმავლობაში, სანამ ოქროსფერ შეფერილობას არ მიიღებს.
კომბოსტო დაჭერით და ჩაამატეთ ტაფაში ბოსტნეულთან, ცოტა შეწვით. 5 წუთის შემდეგ დაამატეთ მცირე რაოდენობით წყალი, პომიდორი ან ტკბილი ტომატის პასტა, რომ ბოსტნეული მოიშუშოს.
ზამთრის კომბოსტო უნდა ჩაშუშოთ 40 წუთის განმავლობაში, ახალგაზრდა კომბოსტო კი საკმარისია 15 წუთის განმავლობაში. მიირთვით ცივი ან თბილი, არაჟნით, მაიონეზით ან მწვანილით.

წითელი კომბოსტო

წითელი კომბოსტო შეირჩევა იგივე პრინციპით, როგორც თეთრი კომბოსტო, მაგრამ პირველს ასევე უნდა ჰქონდეს ნათელი მეწამული ფოთლები.
ასეთი კომბოსტო შეიძლება ჩაშუშოთ სხვა ბოსტნეულის დამატების გარეშე. უბრალოდ დაჭერით ბოსტნეული, მარილი, პილპილი, დაუმატეთ ცოტა მუსკატის კაკალი, რამდენიმე სუფრის კოვზი ძმარი და კერამიკულ ან მინის ჭურჭელში მოშუშეთ ცოტა ზეთით. კომბოსტო ტომატის პასტათ ან კეტჩუპით მოშუშეთ, შეგიძლიათ მიირთვათ გარნირად.
წითელი კომბოსტოს ჩაშუშვის რეცეპტს რამდენიმე საიდუმლო აქვს. შეგიძლიათ გამოიყენოთ არა ჩვეულებრივი ძმარი, არამედ ბრინჯი ან ვაშლი და დაამატეთ ცოტა შაქარი. ეს კერძს ახალ გემოს მისცემს. ზოგიერთი დიასახლისი კომბოსტოს თავიდანვე კი არ ამარილებს, არამედ მზადდებამდე 10 წუთით ადრე.
ჩაშუშული კომბოსტო კიდევ უფრო გემრიელი იქნება, თუ ხარშვის ბოლოს დაუმატებთ კარაქში შებრაწულ ხორბლის ფქვილს 1 ს/კ  ფქვილი პროპორციით 1 კგ კომბოსტოზე.

მჟავე კომბოსტო

მოხარშვისას კომბოსტოს არჩევისას გაითვალისწინეთ, რომ ის უნდა იყოს თეთრ-ოქროსფერი შეფერილობის, ლაქების გარეშე, ხრაშუნა, მომჟავო-მარილიანი გემოთი.
ჩაშუშვის წინ ზედმეტი სიმჟავის მოსაცილებლად კომბოსტო გარეცხეთ ქილაში გამდინარე წყლის ქვეშ. დაჭრილი ხახვი მოვაყაროთ ზეთში, მოვაყაროთ კომბოსტო, მოვურიოთ, დავასხათ ცოტა წყალი, მოვაყაროთ ცოტა მარილი და პილპილი.

კომბოსტო ადუღეთ 40-45 წუთის განმავლობაში, შემდეგ დაამატეთ ტომატის პასტა, სანელებლები და შაქარი, მოხარშეთ კიდევ რამდენიმე წუთი.

ყვავილოვანი კომბოსტო

ყვავილოვანი კომბოსტოს ყვავილები უნდა იყოს მყარი და თეთრი, ხოლო ფოთლები მწვანე და ახალი.

ყვავილოვანი კომბოსტოს მოსამზადებლად კომბოსტოს თავი გავყოთ ყვავილედებად, გავრეცხოთ და დავჭრათ ნაჭრებად. შეწვით მცენარეულ ზეთში რამდენიმე წუთის განმავლობაში, დაამატეთ მარილი, ტომატის პასტა, წყალი და ადუღეთ 15-20 წუთის განმავლობაში.
სუფრასთან მიტანამდე კომბოსტოს დაუმატეთ ახალი მწვანილი.

ბრიუსელის კომბოსტო

ბრიუსელის კომბოსტოს არჩევისას ყურადღება მიაქციეთ კომბოსტოს პატარა მკვრივ კაშკაშა თავებს.
ბრიუსელის კომბოსტოს მომზადების ერთ-ერთი საიდუმლო ის არის, რომ ჯერ ლიმონის ნაჭრით უნდა მოხარშოთ 5 წუთის განმავლობაში.

ახლა კომბოსტოს თავები დავჭრათ ოთხად ან შუაზე, შევწვათ ზეთში პრასთან ან ხახვთან ერთად. შემდეგ მარილი, პილპილი და ხარშეთ დარბილებამდე. სურვილისამებრ დაუმატეთ წყალში შეზავებული ცოტაოდენი არაჟანი, მზა კომბოსტოს კი შეგიძლიათ ყველი მოაყაროთ.

Ბროკოლი

ბროკოლის ფოთლები უნდა იყოს ახალი და დაუზიანებელი და აირჩიეთ ღია მწვანე თავი.

მოხარშვამდე კომბოსტო გარეცხეთ, დაშალეთ ყვავილედებად და მოათავსეთ ზეთით გახურებულ ტაფაში. ადუღეთ ბროკოლი 20 წუთის განმავლობაში, დაამატეთ მარილი და სანელებლები.

რა თქმა უნდა, ეს მხოლოდ ძირითადი რეკომენდაციებია კომბოსტოს სწორად ჩაშუშვის შესახებ.

 

Related Articles