ჰალვა ზეთისა და ფქვილის გარეშე
მას შემდეგ, რაც ჩემს სამზარეულოში მრავალფუნქციური ბლენდერი გამოჩნდა, ოჯახის მენიუს რამდენიმე ათეული ახალი კერძი დაემატა. ერთ-ერთი მათგანია ჰალვა ზეთისა და ფქვილის გარეშე.
ჰალვა ზეთისა და ფქვილის გარეშე აღმოსავლური დესერტია. გასულ კვირას გადავწყვიტე რეცეპტის შემოწმება. ჰალვა არა მარტო გამოვიდა, არამედ გემოვნებითაც შესანიშნავი აღმოჩნდა.
ინგრედიენტები
მზესუმზირის თესლი 500 გრ
შაქარი 250 გრ
წყალი 70 მლ
კვერცხის ცილა 1 ც
მარილი 1 მწიკვი
ვანილის შაქარი 1 ჩ.კ.
მომზადება
ჩაყარეთ თესლი გახურებულ მშრალ ტაფაში. შეწვით ისინი დაბალ ცეცხლზე, სანამ არ გახდება ოქროსფერი, მუდმივად ურიეთ. ამისთვის დაგჭირდებათ არაუმეტეს 15 წუთისა.
შემდეგ ჩაყარეთ მზა თესლები თასში, გააგრილეთ. თესლები ნაწილებად ჩაყარეთ ბლენდერის თასში და დაფქვით. ჯერ დააქუცმაცეთ, შემდეგ კი თქვიფეთ რომ მიიღოთ პასტა.
ეს შრომატევადი პროცესია, რომელსაც დრო დასჭირდება. საბოლოო ჯამში, თქვენ უნდა მიიღოთ თხევადი პასტა, თუნდაც ზეთის დამატების გარეშე. პასტა გადაიტანეთ სალათის თასში.
ჩაყარეთ შაქარი მძიმე ფსკერიან ქვაბში. ჩაასხით წყალი, მოხარშეთ სიროფი. ცალკე თასში ავთქვიფოთ ცილა მწიკვი მარილით, სანამ რბილი ქაფი არ გამოჩნდება.
შემდეგ, დაამატეთ ვანილის შაქარი. განაგრძეთ თქვეფა. მომზადებული სქელი და ცხელი სიროფი დაასხით ათქვეფილ ცილას თხელ ნაკადად, განაგრძეთ თქვეფა.
თავდაპირველად მასა თხევადი იქნება, მაგრამ ათქვეფის პროცესში შესქელდება. დაასხით ცილოვანი კარამელი თესლის პასტაში. ორივე მასა ნაზად ავურიოთ.
ძალიან არ აურიოთ ისე, რომ ფენები დაინახოთ. 17 სმ x 17 სმ ფორმის ტაფას დააფინეთ პერგამენტის ქაღალდი. ჩაასხით მასში ჰალვა, გაასწორეთ. მოათავსეთ ზემოდან საკვები ცელოფანი.
გააგზავნეთ ჰალვა მინიმუმ 3 საათით მაცივარში, რათა გამაგრდეს და გაიყინოს.
ამ რაოდენობის ინგრედიენტებიდან მივიღე 600 გ-ზე ცოტა მეტი პროდუქტი. ჰალვა ზეთისა და ფქვილის გარეშე რბილი და ელასტიური აღმოჩნდა. ის ადვილად იჭრება და არ იშლება. ეს დელიკატესი საერთოდ არ ჰგავს მაღაზიაში ნაყიდს: ის უფრო ნაზი გემოთია. უნდა მოგეწონოთ!