დაიწყეთ თქვენი ჯანმრთელობის გაუმჯობესება დღესვე! ოქტომბრიდან მარტამდე დღეში ერთ კოვზს ვჭამ. არცერთი ინფექცია არ მეკარება.

by ekaterine

როგორ მოვამზადოთ გირჩების მურაბა

“დათვსაც კი ვაჭმევ გირჩების მურაბას!” ყოველ ჯერზე, როცა ფიჭვის გირჩის მურაბის ქილას ვხსნი, ვჩუმდები. ბავშვობიდან ბებიამ მასწავლა შემოდგომა-ზამთრის სეზონზე ამ ჯანსაღი დელიკატესის ჭამა: ბავშვებისთვის – ჩაის კოვზი, უფროსებისთვის კი – სადილის. ამიტომ იშვიათად ვავადდებით და თუ გაციება დაგვემართება, რამდენიმე დღეში გამოვჯანმრთელდებით. და ყოველ გაზაფხულზე მივდივარ ტყეში გირჩებისთვის. ბევრ მურაბას ვამზადებ, ნამდვილად არ მინდა ავად გავხდე.

ჯემი ფიჭვის გირჩებიდან

დღეს  გეტყვით ფიჭვის გირჩებისგან ჯემის შესანიშნავ რეცეპტს. შესანიშნავი მატონიზირებელი, ვიტამინიზებული აგენტი. გარდა ამისა, ის ამაღლებს იმუნიტეტს და ეხმარება ორგანიზმს გაუმკლავდეს რესპირატორულ ინფექციებს და სისუსტეს.

პროფილაქტიკური მიზნით მურაბას იღებენ 1 ს/კ. დღეში ერთხელ (ბავშვები 1 ჩაის კოვზი) საუზმემდე 20 წუთით ადრე. ავადმყოფობის დროს – 1 ს.კ. სამჯერ დღეში სრულ გამოჯანმრთელებამდე. სისუსტის, დაღლილობის  დროს შაქრის ნაცვლად ჩაიში მურაბის დამატება შეიძლება.

გირჩების ჯემი უკუნაჩვენებია თირკმელების, ღვიძლისა და ნაღვლის ბუშტის ქრონიკული დაავადებების მქონე ადამიანებისთვის, ორსულებისთვის და 6 წლამდე ასაკის ბავშვებისთვის.

ყველაზე მნიშვნელოვანი კითხვაა როდის უნდა შეაგროვოთ ფიჭვის გირჩები? ეს უნდა გაკეთდეს გაზაფხულის ბუნიობის დღიდან (20 მარტი) ზაფხულის მზედგომამდე (21 ივნისი). შეგროვების საუკეთესო დრო მაისის დასაწყისი და შუა რიცხვებია.

გირჩები უნდა იქნას მიღებული ახალგაზრდა და სრულიად მწვანე! ისინი უნდა იყოს არაუმეტეს 4 სმ სიგრძისა, ადვილად იჭრებოდეს დანით ან იხვრიტებოდეს ფრჩხილით. გირჩები დაუყოვნებლივ უნდა დამუშავდეს შეგროვების დღეს, წინააღმდეგ შემთხვევაში ისინი გამუქდება და გაფუჭდება.

მომზადებამდე გირჩები დაასველეთ წყალში და გარეცხეთ ონკანის ქვეშ, რომ მტვერი  მოიცილოთ. მურაბის მოხარშვა შეგიძლიათ ნებისმიერ მოსახერხებელ ჭურჭელში, მაგრამ დაბალ ტემპერატურაზე (80-90 გრადუსი), წინააღმდეგ შემთხვევაში გირჩები გაიხსნება. 2 კგ გირჩებიდან მიიღება 1,5–2 ლიტრი მზა პროდუქტი. ახლა მოდით გადავიდეთ რეცეპტზე.

ინგრედიენტები

80 კვირტი (დაახლოებით 800 გ)

1,5-2 ლიტრი წყალი

1-1,5 კგ შაქარი

მომზადება

გარეცხეთ კვირტები და შეავსეთ ისინი მთლიანად წყლით. შეარჩიეთ კონტეინერი ისე, რომ სითხემ მთლიანად დაფაროს გირჩები.
გირჩები ადუღეთ წყალში 40 წუთის განმავლობაში, შემდეგ გააჩერეთ 10-12 საათის განმავლობაში. დროის გასვლის შემდეგ, გადაწურეთ სითხე მარლის სამი ფენით (ეს აუცილებელია იმის გასარკვევად, თუ რამდენი შაქარია საჭირო), არ გადაყაროთ გირჩები!

1 ჭ. სითხეზე აიღეთ 1 ჭ. შაქარი. სიროფი ადუღეთ დაბალ ცეცხლზე საათნახევარამდე.

მზადყოფნამდე 20 წუთით ადრე დაუმატეთ გირჩები ნახევარლიტრიან ქილაში 8-12 ცალი.
მზა ჯემი ჩაასხით მშრალ სტერილიზებულ ქილებში და დაახურეთ თავსახური.
ჯემს აქვს ტკბილი და მჟავე გემო, ცოტათი თაფლის მსგავსი, მაგრამ ნათელი წიწვოვანი გემოთი და არომატით.

თუ ჯემის მოხარშვის დრო არ გაქვთ, ფიჭვის ნედლი გირჩები შეიძლება შუაზე გაჭრათ და თაფლი დაასხით. აკაცია ან ცაცხვი საუკეთესოდ შეეფერება. მოათავსეთ ქილა ფანჯრის რაფაზე, მაგრამ არა მზის პირდაპირ. სიროფი ყოველდღე შეანჯღრიეთ, 2-3 თვეში მზად იქნება.

შემდეგ გადაწურეთ სითხე და გაწურეთ საცერში, გადააგდეთ თავად გირჩები. მიღებული სიროფი შეინახეთ მაცივარში და მიიღეთ საჭიროებისამებრ.

ძალიან სასარგებლოდ ითვლება არა მხოლოდ ფიჭვის გირჩები, არამედ ახალგაზრდა კვირტიც. მათგან შეგიძლიათ მოამზადოთ შესანიშნავი სიროფი, რომელიც ხელს უწყობს ნახველის სწრაფ მოცილებას ფილტვებიდან და ბრონქებიდან. ეს საშუალება შესანიშნავია ბრონქიტისა და ფილტვების სხვა დაავადებების დროს.

დაიწყეთ თქვენი ჯანმრთელობის გაუმჯობესება დღესვე! და არ დაგავიწყდეთ მეგობრებს გაუზიაროთ ფიჭვის გირჩის მურაბის სამკურნალო რეცეპტი!

Related Articles