მარწყვის გამხმარი ყუნწები უფრო ღირებულია ვიდრე თავად კენკრა: არ გამოტოვოთ მათი შეგროვების შანსი ამ სეზონზე.

by ekaterine

როგორ გამოვიყენოთ მარწყვი

მარწყვის სეზონი სასიამოვნო დროა უგემრიელესი სმუზის, სალათებისა და სხვადასხვა სახის დესერტებისთვის საყვარელი კენკრით. წვნიანი არომატული რბილობი ხდება ნომერ პირველი პროდუქტი ბაზარზე, მაგრამ ტონა მარწყვის ყუნწები ყველაზე ხშირად მხოლოდ სანაგვეში მიდის.

ფაქტია, რომ მარწყვის სარგებლობის ნახევარი მარწყვის ყუნწებშია და მის ამოსაღებად საჭიროა მხოლოდ 1 წუთი  დროის დახარჯვა. ჩვენ გეტყვით, თუ როგორ უნდა შევინარჩუნოთ კენკრა დიდი ხნის განმავლობაში სუფთა და წვნიანი, ასევე როგორ მოვიყვანოთ და გამოვიყენოთ ყუნწები.

პატარა მწვანე როზეტებს, რომლებსაც მურაბის მომზადებამდე გადავყრით, დიდი პოტენციალი აქვთ. ადრე ვფიქრობდით, რომ ჟოლოს ჩაი არის ის, რაც გვიხსნის გაციებისგან, მაგრამ თუ თქვენ აირჩევთ, მარწყვის ყუნწის ჩაის,  ნამდვილი კონკურენტი იქნება და თანაც არანაკლებ სურნელოვანი. ჰერბალოლოგები გვირჩევენ მას მრავალი დაავადებისა და დაბერების ნიშნების პროფილაქტიკისთვის.

ეხმარება პოდაგრის და ოსტეოქონდროზის გამწვავებას.

ამცირებს სისხლში ცუდი ქოლესტერინის რაოდენობას.

ამცირებს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკს.

მას აქვს გამამკვრივებელი ეფექტი ტანინის მაღალი შემცველობის გამო.

ებრძვის ასაკობრივ ნიშნებს (დაფხვნილი ყუნწები ნიღბის სახით წაისვით სახეზე კანის დაბერების წინააღმდეგ საბრძოლველად).

სეზონზეც კი, მარწყვს ძნელად შეიძლება ეწოდოს იაფი პროდუქტი და ამიტომ ჩვენ ვთავაზობთ მისგან ყველაფრის გამოყენებას: კენკრა გაყინეთ და მარწყვის კუდები გააშრეთ. ახლა კი მეტი იმის შესახებ, თუ როგორ უნდა გავაკეთოთ ეს ისე, რომ კენკრა არ გადაიქცეს უგემოვნო წითელ ფაფად, ხოლო ყუნწებმა არ დაკარგონ სამკურნალო თვისებები.

ჯერ კარგად გარეცხეთ კენკრა, მოაცილეთ ყველა მინარევები. შემდეგ ფრთხილად გამოაცალკევეთ ყუნწები (ამის გაკეთება შეგიძლიათ დანით).

ყუნწები დაალაგეთ თეფშზე, პირსახოცზე ან ხელსახოცზე. ძალიან მნიშვნელოვანია, რომ მზის პირდაპირი სხივები არ მოხვდეს მათზე. ყუნწები სწრაფად შრება, ერთ დღეში ისინი მზად იქნება (უნდა შეინახოთ ბნელ, მშრალ ადგილას). მთავარია, დროდადრო აურიოთ და გადააბრუნოთ გაშრობის პროცესში.

ყუნწები გასაშრობად გაგზავნეთ, იზრუნეთ კენკრაზეც. დააფინეთ ისინი პირსახოცზე ან ქაღალდზე და გააჩერეთ 15-20 წუთის განმავლობაში. ეს აუცილებელია ზედმეტი ტენიანობის მოსაშორებლად.

ზედმეტად არ გააშროთ მარწყვი, თორემ ცოტათი გაფუჭდება. ჩაასხით ღრმა თასში და დაამატეთ რამდენიმე სუფრის კოვზი შაქარი, აურიეთ. თითოეული კენკრა უნდა იყოს ოდნავ შაქრიანი.

გამოიყენეთ საცხობი ფურცელი ან სხვა ღრმა ბრტყელი ჭურჭელი გასაყინად. ის უნდა იყოს იდეალურად მშრალი და, სასურველია, უკვე გაცივებული. მარწყვი გაანაწილეთ შაქარში ერთ ფენად.

ერთ-ორ საათში ისინი მთლიანად გაიყინება, მაგრამ ძალიან მნიშვნელოვანია, რომ ყოველ ნახევარ საათში ოდნავ მოურიოთ, რომ მარწყვი არ გაიყინოს საცხობ ფირფიტაზე. შემდეგ ჩაყარეთ ჰერმეტულ კონტეინერში ან ჩანთაში და შეინახეთ ამ ფორმით საყინულეში. ახლა თქვენ იცით, როგორ გაყინოთ მარწყვი სწორად.

გაყინული მარწყვი თავისთავად დელიკატესია და ინახება მომავალ სეზონამდე. ის შეიძლება დაემატოს ცომეულს და სასმელს. მაგრამ კენკრის ყუნწები რეკომენდირებულია დაუმატოთ თქვენს საყვარელ ჩაის – სულ რამდენიმე როზეტს და ის არამარტო შეიძენს გამოხატულ მარწყვის არომატს, არამედ გააძლიერებს სხეულს.

ნებისმიერ დროს, შეგიძლიათ გაიგოთ ცოტა მეტი მარწყვის სარგებლობის შესახებ. თუ მოგეწონათ ჩვენი სტატია, გაუზიარეთ ის მათ, ვინც უაზროდ აგდებს ამ წვნიანი კენკრის ყუნწებს.

 

Related Articles