ზომიერად ცხარე, მჟავე და ძალიან გემრიელი. თუ ეძებთ ეტაპობრივად ოკროშკას სრულყოფილ რეცეპტს, მაშინ გაგიმართლათ!

by ekaterine

ოკროშკას საუკეთესო კერძი ცნობილი შეფ-მზარეულის რეცეპტის მიხედვით

 

გაზაფხულზე გვიყვარს უგემრიელესი სეზონური კერძები, რომლებიც წლის ამ დროს მზადდება. დღეს ჩვენი მასალის თემაა ოკროშკას ეტაპობრივი რეცეპტი და რჩევები, თუ როგორ უნდა გააკეთოთ ეს კერძი სრულყოფილი. სხვათა შორის, ცნობილმა შეფ-მზარეულმა ევგენი კლოპოტენკომ გაგვიზიარა თავისი რეკომენდაციები და მის აზრს აუცილებლად ვენდობით.

ოქროშკას 100-ზე მეტი რეცეპტი არსებობს, ამ კერძს ამზადებენ კეფირით, მაიონეზით, ასევე არაჟნით, კვასით და შრატით. ოქროშკა მზადდება ხორცის ან თევზის საფუძველზე. მაგრამ იდეალური კერძის მომზადება არც ისე ადვილია. სანამ საქმეს შეუდგებით, წაიკითხეთ შეფ კლოპოტენკოს ძირითადი რჩევები.

ოქროშკა მრავალმხრივი კერძია, რომელიც ერთდროულად აკმაყოფილებს შიმშილს და წყურვილსაც. ყველაფერი არეგულირებს კერძის კალორიულ შემცველობას. თუ დაიცავთ სწორ კვებას, შეგიძლიათ ოქროშკა ხორცის ან თევზის გარეშე მოხარშოთ. იგივე ეხება ვეგეტარიანელებსაც. აიღეთ ბოლოკი, კიტრი, ნიახური, კამა და ავოკადო და მოამზადეთ საკუთარი ოქროშკა.

როგორ მოვამზადოთ ხორცი და ბოსტნეული ოქროშკასთვის

თუ ეს გაზაფხული-ზაფხულის კერძი ხორცის გარეშე ვერ წარმოგიდგენიათ, მაშინ გაითვალისწინეთ, რომ მისი მარტო მოხარშვა არ შეგიძლიათ.  ძალიან გემრიელი გამოდის ოკროშკა ღუმელში ან თუნდაც გრილზე გამომცხვარი ხორცით.

ოქროშკას სხვა ინგრედიენტები დავჭრათ ძალიან წვრილად: კუბიკებად ან ზოლებად. მაგრამ არავითარ შემთხვევაში არ გამოიყენოთ ამისთვის სახეხი. ოქროშკას მომზადება ყოველთვის ბოსტნეულით უნდა დაიწყოთ, რათა მათ დრო ჰქონდეთ გაჟღენთისთვის. რაც უფრო მეტ წვენს გაუშვებს ბოსტნეული, მით უფრო გემრიელი იქნება კერძი. შემადგენლობაში შეგიძლიათ ექსპერიმენტი გააკეთოთ: ბოლოკისა და კიტრის გარდა, დაამატეთ ბულგარული წიწაკა და წითელი ხახვი.

ოქროშკა მწვანილის გარეშე არც ისე გემრიელი იქნება. როგორც წესი, კამა წვრილად დაჭერით კერძში. მაგრამ გარდა ამისა, შეგიძლიათ აიღოთ ოხრახუში, ქინძი, რეჰანი, პიტნა. მწვანილი ასევე საუკეთესო არის მომზადებული წინასწარ, ბოსტნეულის მსგავსად, ასე, რომ ის იწყებს წვენის გამოცემას. წვრილად დაჭერით და მოაყარეთ მარილი.

პროფესიონალი კულინარიის სპეციალისტი, განსაკუთრებულ ყურადღებას უთმობს მირთმევას.  მისი მირთმევა შესაძლებელია მაშინვე ან მაცივარში რამდენიმე საათით შენახვის შემდეგ. მეორე შემთხვევაში, კერძის გემო უფრო გაჯერებული იქნება. ოქროშკა, ისევე როგორც ბორში, გუშინდელზე უკეთესია.

იმისათვის, რომ ოქროშკა პიკანტური იყოს, რეცეპტს დაუმატეთ მდოგვი და ხახვი. ხოლო თუ ძალიან ცხარე კერძები მოგწონთ, შეგიძლიათ ჩილის წიწაკა ან ვასაბის სოუსიც კი გამოიყენოთ. კლოპოტენკო ასევე გვირჩევს ოქროშკას მირთმევას წინასწარ გაყინულ თეფშებში. ან მაგიდაზე დადებამდე კერძს დაამატეთ რამდენიმე ყინულის კუბიკი.

ოქროშკას რეცეპტი ხორცით და ნიახურით

ახლა კი გავაანალიზებთ ოკროშკას ეტაპობრივ რეცეპტს, რომელსაც ევგენი კლოპოტენკო საუკეთესოს უწოდებს. ეს არის ზომიერად ცხარე კერძი ხორცით და ნიახურით. ოქროშკა მასთან ერთად მოვამზადოთ და ვნახოთ, გემრიელია თუ არა.

ინგრედიენტები

4 ღორის ნეკნები

1 კვერცხი

150 გრ კიტრი

250 გ ბოლოკი

1 ხახვის ღერი

1 ცალი ნიახურის ძირი

8 ტოტი კამა

მარილი, პილპილი გემოვნებით

სოუსისთვის:

300 გრ მსუბუქი კვასი

200 გრ შრატი ან კეფირი

100 გრ არაჟანი

1 ჩ.კ ამერიკული მდოგვი

მარილი გემოვნებით

მომზადება:

ღორის ნეკნებს მოაყარეთ წიწაკა და მარილი. საცხობ ფირფიტას დააფინეთ ფოლგა და წაუსვით ზეთი. მოაყარეთ ღორის ნეკნები, დააფარეთ ფოლგა და შედგით 180 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში. ხორცი ცხვება დაახლოებით 40 წუთის განმავლობაში.

ამ დროს შეგიძლიათ ბოსტნეული დაჭრათ. წვრილად დაჭერით ბოლოკი, ნიახური, კიტრი, მწვანე ხახვი. კვერცხები მაგრად მოხარშეთ და ისინიც დაჭერით.

სოუსის მომზადება

ამისათვის შეურიეთ მდოგვი, თეთრი კვასი, კეფირი და არაჟანი. შეურიეთ ინგრედიენტები, დაამატეთ მარილი გემოვნებით.

როცა ხორცი მზად იქნება, დაჭერით ნეკნები. დავჭრათ საშუალო ნაჭრებად და გადავიტანოთ თასში ბოსტნეულთან. შემდეგ ჩაასხით სოუსი და აურიეთ. ოქროშკა შედგით მაცივარში მინიმუმ 1 საათით. შეგიძლიათ კერძის ქვაბი დაასველოთ წყლით და შედოთ საყინულეში 15 წუთით, რომ ცივი კერძი მიირთვათ.

სანამ ოქროშკა გაცივდება, დაჭერით კამა. ჩაამატეთ ცივ კერძში და შეგიძლიათ სუფრაზე მიიტანოთ. ასევე შეგიძლიათ მორთოთ შავი პილპილით და ზემოდან დაჭრილი ბოლოკით.

ოქროშკას ამ რეცეპტის მიხედვით ნამდვილად დაბალანსებული გემო აქვს. იგი აერთიანებს ყველა საუკეთესო რეცეპტს. ზომიერად ცხარე, მჟავე და ძალიან გემრიელი. თუ ეძებთ ეტაპობრივად ოქროშკას სრულყოფილ რეცეპტს, მაშინ გაგიმართლათ. გემრიელად მიირთვით!

 

Related Articles