ახლა ყოველ საღამოს მომაქვს სახლში კეფირი. ლანჩის, ვახშმის ან უბრალოდ დესერტის რეცეპტი.

by ekaterine

ვცდილობთ ნაკლებად შევწვათ, მაგრამ უარს ვერ ვიტყვით “კეფირის ჩხირებზე”, საყვარელ საოჯახო საჭმელზე.

მოდით, დღეს საკუთარ თავს უფლება მივცეთ, რომ არ გადავახვიოთ ახალი ამბები და არ დავისვენოთ ამქვეყნიური აურზაურისგან? გთავაზობთ, გაანებივროთ საკუთარი თავი და თქვენი ოჯახი გემრიელი და ძალიან მარტივი კერძით. და მომზადებას დიდი დრო არ დასჭირდება. ხელნაკეთი კეფირის ყველის ჩხირები შესანიშნავი იდეაა გემრიელი ლანჩისთვის, ვახშმისთვის ან უბრალოდ საჭმლისთვის. მაგალითად, მიყვარს მათი დამზადება და ორი ყბით ჭამა ჩემი საყვარელი სერიალის ყურებისას.

ხელნაკეთი ყველის ჩხირები

მე მიყვარს ეს რეცეპტი, რადგან ის ძალიან მარტივია. ცომი მზადდება სწრაფად, შემდეგ კი შემდეგი ნაბიჯი არის ყველის ჩხირების შეწვა და მირთმევა. მინდა გაგაფრთხილოთ, რომ კერძი საკმაოდ ცხიმიანია, რადგან ცომი ბევრ ცხიმშია შემწვარი. მაგრამ ზოგჯერ შეგიძლიათ გაანებივროთ საკუთარი თავი და თქვენი ოჯახი!

ინგრედიენტები

250 მლ კეფირი

100 გრ მყარი ყველი

2 კვერცხი

450 გრ ხორბლის ფქვილი

10 გ გამაფხვიერებელი

1 ჩ.კ მარილი და შაქარი

მწვანილი გემოვნებით

მცენარეული ზეთი შესაწვავად

მომზადება

პირველ რიგში ავთქვიფოთ კვერცხები ღრმა თასში. ამისთვის ბლენდერი არ არის საჭირო, საკმარისია ჩვეულებრივი ჩანგლით შეიარაღდეთ. შემდეგ ჩაასხით კეფირი კვერცხში, დაამატეთ მარილი და აურიეთ. შემდეგ დაამატეთ შაქარი და კვლავ კარგად აურიეთ.

მყარი ყველი გახეხეთ წვრილ სახეხზე და დაუმატეთ კვერცხი-კეფირის ნარევს. მწვანილი (მაგალითად, ოხრახუში) წვრილად დაჭერით და ასევე დაუმატეთ ცომს. შეურიეთ ყველა ინგრედიენტი.
ცომს დაუმატეთ ფქვილი და მოზილეთ ცომი: ჯერ ჩანგლით, შემდეგ ხელებით. ცომი ხელებზე ოდნავ წებოვანი იქნება – ეს ნორმალურია. ამ შემთხვევაში მეტი ფქვილის დამატება არ დაგჭირდებათ, წინააღმდეგ შემთხვევაში ყველის ჩხირები ძალიან მკვრივი გამოვა.

ცომი დაამრგვალეთ და გადაიტანეთ ფქვილმოყრილ სამზარეულოს ზედაპირზე. ცომს ფქვილი მოაყარეთ ყველა მხრიდან და გააბრტყელეთ დიდ კვადრატულ ან მართკუთხედად არაუმეტეს 1 სმ სისქის.შემდეგ პიცის საჭრელით, თუ გაქვთ, დაჭერით ცომი ერთი და იმავე სიგრძისა და სიგანის ზოლებად.

დიდ ტაფაზე გავაცხელოთ მცენარეული ზეთი. ზეთის რაოდენობას არ დავაკონკრეტებ, რადგან ეს დამოკიდებულია თქვენი ტაფის ზომაზე. საკმარისი უნდა იყოს, რომ თითქმის მთლიანად დაფაროს ყველის ჩხირები. შეწვით ყველა ჩხირი საშუალო ცეცხლზე 2 მხრიდან, სანამ ოქროსფერი არ გახდება. მზა ჩხირები დადეთ ქაღალდის ხელსახოცზე, რომ ზედმეტი ცხიმი მოაცილოთ. მზადაა!

თუ არ მოგწონთ ასეთი ცხიმიანი კერძები, შეგიძლიათ ღუმელში გამოაცხოთ  ყველის ჩხირები. ვფიქრობ, 180 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში მხოლოდ 15-20 წუთი საკმარისი იქნება. გირჩევთ, გამოცხობის წინ თითოეულ ჯოხს წაუსვით ათქვეფილი კვერცხის გული. არანაკლებ გემრიელი და სურნელოვანი გამოვა!

კეფირზე მომზადებული ყველიანი ცომი უნივერსალური საფუძველია სხვადასხვა კერძის მოსამზადებლად.

თუ ამ რეცეპტის მიხედვით ამზადებთ ხელნაკეთ ყველის ჩხირებს, აუცილებლად გაგვიზიარეთ თქვენი აზრი კომენტარებში. გემრიელად მიირთვით!

 

Related Articles