ერთ დღეს დავინახე, რომ ჩემმა მეგობარმა ქილა გახსნა და ონკანის ქვეშ დადო. 🐟 ახლა უპირობოდ მივყვები მის მაგალითს!

by ekaterine

როგორ გავრეცხოთ ხიზილალა, რომ მადისაღმძვრელად გამოიყურებოდეს

ეს დელიკატესი საკმაოდ ძვირი ღირს, ამიტომ მის შეძენას ჩვენს ქვეყანაში იშვიათად თუ ახერხებენ. უფრო ეკონომიური ვარიანტია დაკონსერვებული დელიკატესი. მართალია, ყიდვამდე უნდა გაიგოთ, თუ როგორ უნდა გარეცხოთ ასეთი ხიზილალა.

უმჯობესია, შეიძინოთ მინის ან ლითონის ქილებში დაფასოებული ხიზილალა. მინის ქილაში შეიძლება თვალითაც შევაფასოთ მისი ხარისხი. ლითონის ქილა კარგად შეანჯღრიეთ – თუ ჭყაპუნობს, ე.ი. მწარმოებელმა ზომაზე მეტი მარილწყალი უყო (მარილწყალი და კონსერვანტები წარმოების აუცილებელი კომპონენტებია – მათ გარეშე ხიზილალას 2 თვეზე მეტხანს შენახვა შეუძლებელი იქნებოდა).

ოდესმე გაგირეცხიათ ხიზილალა? ბევრი დაკარგეთ! თანამედროვე მწარმოებლები, მამაჩემის თქმით, საერთოდ არ აკონტროლებენ პროდუქტის ხარისხს. ხიზილალის ქილაში ბევრი ლორწო და მარილია და თავად კვერცხები ხან ზედმეტად მშრალია, ხან გაბრტყელებულია. საბედნიეროდ, მან იცის, როგორ უნდა გარეცხოს ხიზილალა, რომ მას გემრიელი იერი მისცეს. რჩევა საბჭოთა წარსულიდან!

რატომ უნდა გაირეცხოს ხიზილალა

ხიზილალა ქილებში, მასობრივი წარმოების პროდუქტი, ჩვეულებრივ შეიცავს ბევრ კონსერვანტს. ისინი პასუხისმგებელნი არიან მის ხანგრძლივ შენახვის ვადაზე. ის ასევე შეიცავს დამატენიანებელ ნივთიერებებს, რომლებიც ხიზილალას მადისაღმძვრელ იერს ანიჭებენ. და ჩვენ აღარ ვსაუბრობთ გემოს გამაძლიერებლებისა და საღებავების შესახებ. თუ ხიზილალას გარეცხავთ, მაშინ გარანტირებულია…

ამოიღოთ ლორწო, რომელიც ჩნდება ხანგრძლივი შენახვის დროს;
ამოიღოთ ზედმეტი მარილი, თუ პროდუქტი მარილიანია;
განაახლოთ პროდუქტი, გახადოთ ის უფრო მადისაღმძვრელი

როგორ გავრეცხოთ ხიზილალა სწორად

თუ ხიზილალა გამომშრალი და გაბრტყელებული ჩანს, დაასველეთ მინერალურ წყალში. ეს ხრიკი საბჭოთა კავშირის დროიდან იყო ცნობილი. ამ შემთხვევაში არ არის საჭირო მისი დიდხანს გაჟღენთვა. საკმარისია ქილაში 1-2 ს/კ.  მინერალური წყალი. უკვე 20 წუთის შემდეგ, ხიზილალა გაჯერებული იქნება ტენიანობით, ის ბევრად უფრო სუფთად გამოიყურება.

ასევე შეგიძლიათ შავი ხიზილალას გარეცხვით გემრიელი იერი მისცეთ. მაგრამ ამ შემთხვევაში უმჯობესია გამოიყენოთ ლუდი. სხვათა შორის, ესეც საბჭოთა ხრიკია. გამოცდილმა ბარმენებმა დაამატეს რამდენიმე სუფრის კოვზი ლუდი შავი ხიზილალის ქილაში, რათა პროდუქტი უფრო დიდი და ფანტია ყოფილიყო. ამრიგად, მათ დაფარეს ნაკლი.

სხვათა შორის, ასეთ კომბინაციაში ლუდი საერთოდ არ იგრძნობა. მაგრამ შავი ხიზილალის გემო უფრო ნათელი და ინტენსიური გახდება. მაგრამ თუ თქვენ არ გაქვთ ლუდი, მინერალური წყალიც შეიძლება.

ზედმეტი მარილის მოსაშორებლად, ხიზილალის ტენიანობით გაჯერებისას, შეგიძლიათ პროდუქტი დაასველოთ ნაღებში ან რძეში. ხიზილალის ქილისთვის საკმარისია 1-2 ს/კ. რძის პროდუქტი. ხიზილალა სწრაფად შეიძენს ნაზ კრემისებურ გემოს, გახდება მიმზიდველი გარეგნულად და ძალიან არომატულიც.

ზამთრის არდადეგებზე უფრო ხშირად ვფიქრობთ წითელი ხიზილალის ხარისხზე. თქვენი არ ვიცი, მაგრამ ჩვენს სახლში ხიზილალათი საუზმობა პოპულარულია. იცოდით, როგორ უნდა გაგერეცხათ ხიზილალა მისი  გარეგნობის აღსადგენად? გაგვიზიარეთ თქვენი გამოცდილება კომენტარებში!

Related Articles