ცომი არ არის კლასიკური, მაგრამ ძალიან ნაზი და ფხვიერია. ამ გემრიელობების გემო ჩემი სკოლის მერხზე მაბრუნებს. 👧 🍪

by ekaterine

ორცხობილა “ტრიუფელი” მოხარშული კვერცხის გულით

ჩვენი დიასახლისები საბჭოთა დროიდან იცნობენ ტრიუფელის ორცხობილებს. საახალწლოდ მას ისინი ამზადებდნენ, ვინც ამავე სახელწოდების ტკბილეულის ყიდვას ვერ ახერხებდა. მართლაც, ეს დელიკატესი ძალიან იაფი და მარტივი მოსამზადებელია. საინტერესოა, რომ ტრიუფელს აცხობდნენ აღდგომის შემდეგაც, როცა ბევრი მოხარშული კვერცხი იყო დარჩენილი.

პირადად მე სულ ახლახან გამახსენდა ეს რეცეპტი: ახლომდებარე საცხობში წავაწყდი, რათქმაუნდა ვერ გავუძელი ცდუნებას და ვიყიდე 200 გრ., სიმართლე გითხრათ, დიდი ხანია არ მიცდია მისი მომზადება და იმ საღამოს  გამოვაცხე ტრიუფელის ნამცხვრები ჩემს სამზარეულოში. ამ რეცეპტის მიხედვით, განსაკუთრებით წარმატებული გამოდის!

ინგრედიენტები

კვერცხის გული 3 ც

შაქარი 60 გრ

კარაქი 120 გრ

ხორბლის ფქვილი 150 გრ

ლიმონის ცედრა 0,5 ჩ/კ

ვანილი გემოვნებით

კაკაოს ფხვნილი 2 ს/კ

შაქრის ფხვნილი 2 ს.კ.

მომზადება

პირველ რიგში მოხარშეთ მაგრად 3 კვერცხი და გააგრილეთ. გააცალეთ კანი, გააცალკევეთ ცილა გულებისგან. გულები გავხეხოთ მსხვილ სახეხზე ოთახის ტემპერატურაზე.

ყვითელ ნამსხვრევებს დაუმატეთ დარბილებული კარაქი, ლიმონის ცედრა და შაქარი. ინგრედიენტები ხელით ავსრისოთ ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე. დაუმატეთ მას ფქვილი.

მოზილეთ ცომი, შეაგროვეთ კუბიკებად. არ უნდა დაიფშვნას. მზა ცომი კარგად ინარჩუნებს ფორმას, რბილია. ცომი გაყავით 16-18 თანაბარ ბურთულებად.

ჩამოაყალიბეთ ბურთები კონუსური ფორმით. მოათავსეთ პერგამენტით დაფენილ საცხობ ფირფიტაზე და შედგით საყინულეში ნახევარი საათით. ეს შეუნარჩუნებს მათ ფორმას.

ფუნთუშები დაალაგეთ საცხობ ფირფიტაზე. გამოაცხვეთ 180 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში დაახლოებით 25 წუთის განმავლობაში. ორცხობილა უნდა იყოს ოქროსფერი, და სანამ ცომეული ღუმელშია, მოამზადეთ ფხვნილი. თასში აურიეთ კაკაო და შაქრის პუდრა. ამ ნარევში ჩაყარეთ ორცხობილა სანამ ჯერ კიდევ თბილია. გააგრილეთ.

მიირთვით ტრიუფელის ფუნთუშები უკვე გაცივებული სუფრაზე ყავასთან ან ტკბილ ჩაისთან ერთად. ამიერიდან ყოველ კვირას ვამზადებ უგემრიელეს და უბრალო დელიკატესს. უფრო მეტიც, პორცია დროდადრო იზრდება: ბავშვები მყისიერად მიირთმევენ თავის წილს, დანარჩენით კი ჩემს მეგობრებს ვუმასპინძლებ.  გახსოვდათ ეს რეცეპტი? როგორ ამზადებდნენ ტრიუფელს თქვენს სახლში?

 

Related Articles