მახსოვს, როდესაც კაპიკებად ყიდდნენ ამას პირდაპირ ქუჩაში. მადლობა ჩემს მეზობელს რეცეპტისთვის!

by ekaterine

საბჭოთა ღვეზელი “შეშა”

საბჭოთა ღვეზელები განსაკუთრებულ ადგილს იკავებენ ბავშვობის ნოსტალგიურ მოგონებებში. ისინი იყიდებოდა სასადილოებში, კაფეებში, მატარებლის სადგურებში, ავტობუსების გაჩერებებთან და მეტროსადგურებთან ახლოს. თქვენ ვერ წარმოიდგენთ უკეთეს და გემრიელ საჭმელს. გარდა ამისა, 20 კაპიკად შეგეძლოთ შეგეძინათ 4 ცალი!

ცოტა ხნის წინ, მეზობელმა ასეთი ღვეზელი გამიკეთა, მე მაშინვე დავიწერე რეცეპტი და ახლა მე ვამზადებ ამ გემრიელობას საკუთარი ხელით!

ცომი რამოდენიმეჯერ უნდა ჩაზილოთ, რომ ფუმფულა და გემრიელი გამოვიდეს.

ინგრედიენტები

ხორბლის ფქვილი 800 გ

წყალი 500 მლ

მზესუმზირის ზეთი 340 მლ

შაქარი 50 გ

მარილი 15 გ

საფუარი 25 გ

ქათმის მკერდი 500 გრ

ხახვი 250 გ

კარაქი 40 გ

მარილი გემოვნებით

შავი პილპილი (დაფქული) გემოვნებით

მომზადება

გახსენით  საფუარი და შაქარი თბილ წყალში, დატოვეთ 6-7 წუთის განმავლობაში.

ამასობაში გაცერით ფქვილი, დაამატეთ მარილი. ნაზად დაასხით საფუარის ნარევი ფქვილში 20 მლ მცენარეულ ზეთთან ერთად, მოზილეთ ცომი.

დაამატეთ კიდევ 20 მლ მცენარეული ზეთი. მოზილეთ ცომი კიდევ 10 წუთის განმავლობაში. ის უნდა იყოს რბილი და ოდნავ წებოვანი. გადაიტანეთ ცომი კონტეინერში, დააფარეთ და დატოვეთ თბილ ადგილას 40 წუთის განმავლობაში.

დროა გულსართის გაკეთებაზე იფიქროთ. გაასუფთავეთ და დაჭერით ხახვი, შეწვით კარაქით გაცხელებულ ტაფაში, სანამ არ დარბილდება.

დაფქვით წინასწარ მოხარშული ქათმის ფილე ბლენდერში ან ხორცსაკეპში.

დაამატეთ ხახვი, მარილი და პილპილი დაფქულ ქათამს გემოვნებით, აურიეთ. დატოვეთ გასაცივებლად ოთახის ტემპერატურაზე.

დაისველეთ ხელები ზეთში და ჩაზილეთ ცომი, დატოვეთ კიდევ 40 წუთით თავდახურული.

ამის შემდეგ, ცომი გაყავით პატარა ნაჭრებად – თითოეული უნდა იყოს 70-80 გრ. თითოეული ნაჭერი გააბრტყელეთ ბურთულად, გადააფარეთ ფოლგა და დატოვეთ კიდევ 15 წუთი.

იმავდროულად, გაათბეთ დარჩენილი მცენარეული ზეთი ქვაბში. ახლა გაათხელეთ ცომის ბურთულები მართკუთხა ფორმის ნამცხვრებად. გაანაწილეთ 1 ს.კ. გულსართი მართკუთხედის ერთ კიდეზე, დაფარეთ ცომით და გადაახვიეთ კიდეები. თითოეული გადაახვიეთ რულეტად.

ღვეზელი ჩადეთ ცხელ ზეთში და შეწვით სანამ ყველა მხრიდან არ მოხარშავთ. შემდეგ დადეთ ქაღალდის ხელსახოცზე, რომ ზედმეტი ცხიმი მოაშოროთ.

 

Related Articles