ასეთი საკონდიტრო ნაწარმი სამართლიანად გახდება სააღდგომო სუფრის დედოფალი.

by ekaterine

დიასახლისები სააღდგომოდ ძალიან განსაკუთრებულად ემზადებიან. თითოეული მათგანი ფრთხილად ინახავს სააღდგომო ცხობის საიდუმლოებებს.  ყველას სურს მოამზადოს ჰაეროვანი და რბილი პასკა, რომელიც დიდხანს შეინახება. ჩვენ გიზიარებთ რეცეპტს იმის შესახებ, თუ როგორ უნდა მოვამზადოთ ალექსანდრიული ცომი ოქროსფერი ცომისთვის.

ალექსანდრიული ცომი

ალექსანდრიული ცომის საფუძველზე სააღდგომო ტორტის რეცეპტი ალბათ ყველაზე ცნობილია. უბრალოდ დაფიქრდით, იგი მომზადდა მე -20 საუკუნის დასაწყისში! ამიტომ, რეცეპტი დღემდე შემორჩა: ის თაობიდან თაობას გადაეცემოდა. ალექსანდრიულ ცომზე სააღდგომო ნამცხვრები რბილი და ნაზია, ტკბილი გემოთი. ასეთი საკონდიტრო ნაწარმი სამართლიანად გახდება სააღდგომო სუფრის დედოფალი.

ინგრედიენტები

500 მლ რძე

500 გრ შაქარი

250 გრ კარაქი

6 კვერცხი + 2 გული

75 გრ ახალი დაპრესილი საფუარი

1,2 კგ ფქვილი

150 გრ ქიშმიში

150 გრ დაშაქრული ხილი

1 ფორთოხლის ცედრა

1 ლიმონის ცედრა

2 ს.კ. კონიაკი

2 გ ვანილინი

0,5 ჩ.კ. მარილი

მცენარეული ზეთი

მომზადება

პირველი თქვენ უნდა გააკეთოთ ცომი. ამისათვის დაამატეთ საფუარი ანადუღარ თბილ რძეს. აურიეთ ნარევი ისე, რომ საფუარი მთლიანად დაიშალოს რძეში.

აიღეთ დიდი კონტეინერი, რომელშიც ცომის მომზადებას დაიწყებთ. 6 კვერცხი და 2 გული ცალკე ათქვიფეთ თასში. ცილები არ გადაღვაროთ: მათი გამოყენება შესაძლებელია მინანქრისთვის. ათქვიფეთ კვერცხები ისე, რომ ცილა და გული ერთგვაროვანი მასა გახდეს.

ამის შემდეგ თასში ჩაასხით თბილ რძეში გაზავებული საფუარი და თასში დაამატეთ 500 გრ შაქარი. ასევე დაუმატეთ 250 გრ კარაქი. ეს უნდა იყოს რბილი, მაგრამ არა მდნარი. შეურიეთ ყველა ინგრედიენტი.

ცომის მომზადება ხდება 8-12 საათის განმავლობაში. ამიტომ, უმჯობესია, საღამოს მოზილოთ, თასს დააფაროთ თავსახური და გააჩეროთ ოთახის ტემპერატურაზე ღამით. დილით კი გააგრძელეთ ალექსანდრიული ცომის დამზადების პროცესი.

სხვათა შორის, საღამოს, შეგიძლიათ ქიშმიშსაც დაასხით მდუღარე წყალი. დილამდე მას დრო ექნება კარგად გაფუვდეს.

მეორე დღეს, ცომი უკვე უნდა დადუღდეს. ჩაყარეთ მარილი, ფორთოხლისა და ლიმონის ცედრა თასში, ამ მასას, დაასხით 2 სუფრის კოვზი კონიაკი ან სხვა ძლიერი ალკოჰოლური სასმელი (შეგიძლიათ რომი ან ლიქიორი აიღოთ). შემდეგ დაასხით ვანილინი და მოურიეთ.

თასში დაამატეთ ხორბლის ფქვილი. უმჯობესია წინასწარ გასცერათ. ჩაყარეთ ფქვილი მცირე ულუფებით, ყოველ ჯერზე აურიეთ.

როდესაც უკვე ჩაყრით ფქვილის ნახევარს, აიღეთ ორთქლზე მოყვანილი ქიშმიში. გადაწურეთ მისგან წყალი, გააშრეთ და მოაყარეთ ფქვილი. შემდეგ კი ქიშმიში, აგრეთვე დაშაქრული ხილი ან სხვა ჩირი შეიძლება დაემატოს ნარევს. აურიეთ და გააგრძელეთ ფქვილის დამატება მცირე ულუფებით, მოზილეთ ცომი კოვზით. შემდეგ განაგრძეთ და მოზილეთ ცომი ხელებით კიდევ 10-15 წუთის განმავლობაში, ისე რომ ცომის კონსისტენცია იყოს რბილი და ბლანტი. ჩვენი გამოცდილებით, ის ძლიერ ეკვრება ხელს.

ალექსანდრიული ცომი უნდა გაიზარდოს ზომაში 2-3 ჯერ. ამისთვის, დააფარეთ თასს სახურავი და გადაიტანეთ იგი თბილ ადგილას. ცომის გასაფუვებლად იდეალური პირობები შეიძლება შეიქმნას ღუმელში, ანთებულ ნათურაზე და კარი დაკეტილი. ამას დაახლოებით საათნახევარი დასჭირდება.

შეიზეთეთ ხელები ზეთით და ფრთხილად მოზილეთ ცომი. ნახშირორჟანგის ზედმეტი რაოდენობა უნდა გამოვიდეს იქიდან. ცომი გაყავით პორციებად და მოათავსეთ ფორმებში, არაუმეტეს მესამედი სიმაღლისა. ცომის ეს რაოდენობა საკმარისი უნდა იყოს 4 დიდი და 4 საშუალო სააღდგომო პასკისთვის.

ფორმები გადაიტანეთ თბილ ადგილზე. ეს შეიძლება იყოს ღუმელიც, რომელშიც შუქია ანთებული. ერთი საათის შემდეგ, ცომი კარგად იქნება ამოყვანილი.

ნამცხვრების გამოღების გარეშე ჩართეთ ღუმელი 180-190 გრადუსზე ზედა + ქვედა რეჟიმში. კონვექციის რეჟიმში ნამცხვრებს აცხობენ 170 გრადუს ტემპერატურაზე. გამოაცხვეთ მომზადებამდე, შეამოწმეთ მზადყოფნა ხის ჩხირით. გამოცხობას 40-50 წუთი დასჭირდება.

სანამ ნამცხვრები გაცივდება, მოამზადეთ მინანქარი. ეს შეიძლება გაკეთდეს ცილით ან ჟელატინით. წაუსვით  სააღდგომო ნამცხვრებს და დაამშვენეთ თქვენი სურვილით.

შესაძლოა, ალექსანდრიული ცომის რეცეპტი რთული ჩანდეს, მაგრამ პრაქტიკაში ასეთი ნამცხვრების მომზადება ძალიან მარტივი და სწრაფია. ისინი დიდხანს დარჩებიან რბილი და ისიამოვნებს მთელი ოჯახი. სამწუხაროდ, დიასახლისებს ხშირად ავიწყდებათ ჩვენი ბებიების რეცეპტი. ასე რომ, ჩვენ გამოვასწორეთ სიტუაცია! გილოცავ მომავალ ბრწყინვალე დღესასწაულს და გისურვებთ სიკეთეს!

 

 

 

 

Related Articles