გამომცხვარი ლობიო ბერძნულად
პარკოსნები ბერძნული სამზარეულოს განუყოფელი ნაწილია. ლობიოს ყველაზე პოპულარულ კერძებს შორის არის ლობიოს წვნიანი ლორით.
გაგაცნობთ კიდევ ერთ არანაკლებ სანახაობრივ კერძს, რომელიც გიჟური პოპულარობით სარგებლობს ბერძნულ ტავერნებში! ეს არის დიდი თეთრი ლობიო, რომელსაც “ელეფანდეს” (სპილოებსაც) უწოდებენ მათი ზომის გამო, ბოსტნეულთან და პომიდორთან ერთად აცხობენ.
შესანიშნავი ცილებით მდიდარი საკვებია მარხვაში.
ინგრედიენტები
ლობიო 500 გრ
ნიორი 2-3 კბილი
სტაფილო 2 ც
ბულგარული წიწაკა 1 ც
ნიახურის ფესვი 1 ც
პომიდორი 2 ც
ტომატის პასტა 2 ს.კ.
ზეითუნის ზეთი 100 მლ
მარილი გემოვნებით
შავი პილპილი (დაფქული) გემოვნებით
შაქარი გემოვნებით
დაფნის ფოთოლი 1 ც.
მომზადება
დაალბეთ ლობიო წინა დღეს, გააჩერეთ მთელი ღამით. თუ გაჟღენთვა დაგავიწყდათ, ლობიო ნახევარი საათის განმავლობაში ადუღეთ, შემდეგ კი დატოვეთ იმავე წყალში ერთი საათის განმავლობაში. მოათავსეთ ქვაბში და მოათავსეთ ღრმა საცხობ ფორმაში.
გააცხელეთ ზეთი ღრმა ჭურჭელში. შეწვით ხახვი, დაჭრილი ნახევარ რგოლებად და დაჭრილი ნიორი, სანამ დარბილდება. დაამატეთ თხლად დაჭრილი სტაფილო, დაჭრილი ბულგარული წიწაკა და დაჭრილი ნიახური. გააჩერეთ 7 წუთის განმავლობაში. დაამატეთ გაფცქვნილი და დაჭრილი პომიდორი, ტომატის პასტა და ცოტაოდენი შაქარი, მარილი და პილპილი. ჩაასხით 1 ჭიქა წყალი, გააჩერეთ 15 წუთის განმავლობაში.
დაასხით ტომატის სოუსი ლობიოზე, ფორმას გადააფარეთ ფოლგა და მოათავსეთ 170 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 40 წუთის განმავლობაში.მოხსენით ფოლგა, მოხარშეთ კიდევ ნახევარი საათის განმავლობაში. გასინჯეთ ლობიო: თუ ის ჯერ მზად არ არის და სითხე აორთქლდა, დაამატეთ ცხელი წყალი და გააგრძელეთ ცხობა.