რატომ ვამზადებ ჩიზქეიქს ხაჭოთი მხოლოდ ამ რეცეპტის მიხედვით
ჩიზქეიქის რეცეპტი ხაჭოთი საფუვრიანი ცომით
ცომის ინგრედიენტები
450-480 გრ ფქვილი
250 მლ რძე
7 გრ მშრალი საფუარი
1 კვერცხი
1 ჩ.კ. მარილი
2 ს.კ. შაქარი
2 ს.კ. მცენარეული ზეთი
ინგრედიენტები შევსებისთვის
400 გრ ხაჭო
2 ს.კ. შაქარი
1 გული
1 პაკეტი ვანილის შაქარი
2 ს.კ. არაჟანი (სურვილისამებრ)
მომზადება
უპირველეს ყოვლისა, თქვენ უნდა გააკეთოთ ცომი. ამისათვის თასში შეურიეთ მშრალი საფუარი, შაქარი, მარილი და ნახევარი ჭიქა ფქვილი. შემდეგ დაასხით მთელი რძე მშრალ ნარევში და კარგად აურიეთ.
ცომს დააფარეთ და თბილ ადგილას გააჩერეთ 20 წუთის განმავლობაში. მზად იქნება, როდესაც ის ოდნავ მოიმატებს და ზედაპირზე ბუშტები გამოჩნდება.
გაფუებულ ცომს დაუმატეთ კვერცხი და მცენარეული ზეთი, ყველაფერი კარგად აურიეთ. შემდეგ შეგიძლიათ მთლიანად დააყაროთ ფქვილი, შეგიძლიათ ნაწილ-ნაწილ.
ჯერ ცომი მოზილეთ კოვზით, შემდეგ კი ხელით. 10 წუთის შემდეგ, იგი უნდა გახდეს ელასტიური და არ უნდა ეკვროდეს ხელებს.
შემდეგ აიღეთ უფრო დიდი ზომის თასი, შიგნიდან წაუსვით მცენარეული ზეთი. ცხიმიანი ხელებით ცომი დააგუნდავეთ, შემდეგ მოათავსეთ თასში. გადააფარეთ და მოათავსეთ თბილ ადგილას დაახლოებით 1 საათით.
ჩიზქეიქსის შევსების მომზადება და ცხობა
სანამ ცომი ფუვდება, მოვამზადოთ შევსება. ხაჭო კარგად უნდა იყოს დაქუცმაცებული. ამისათვის შეგიძლიათ გახეხოთ ან დააბლენდეროთ.
ამის შემდეგ ხაჭოს დაუმატეთ კვერცხის გული, შაქარი, ვანილის შაქარი და არაჟანი, აურიეთ ყველაფერი. შეინახეთ დასრულებული გულსართი მაცივარში.
ცომი რომ ამოვა, ოდნავ მოზილეთ და გაყავით ორ ნაწილად. შემდეგ თითოეული დანით გაყავით 6 ნაწილად. ამით მთლიანი ცომისგან 12 ცალი ცომი გაკეთდება.
საცხობ ფურცელს გადააფარეთ პერგამენტის ქაღალდი და მოათავსეთ მასზე ცომის ბურთულები. აუცილებლად დაიცავით მანძილი მათ შორის.
დააფარეთ საცხობ ფორმას ხელსახოცი და გააჩერეთ თბილ ადგილას კიდევ 10-15 წუთი ისე, რომ მეორედ გაფუვდეს.
აიღეთ ფქვილში ამოვლებული ჭიქა და გააკეთეთ თითოეულ ცომში ჩაღრმავება, რომელსაც შეავსებთ გულსართით, რაც უფრო დიდი და ღრმა იქნება, მით უკეთესი.
შემდეგ ჩიზქეიქს უნდა წაუსვათ კვერცხის გული, რომ მათ წითელი ფერის ჰქონდეს. ღუმელში ტემპერატურა უნდა იყოს დაახლოებით 180 გრადუსი; ჩიზქეიქის გამოცხობას 20-30 წუთი სჭირდება.
თუ მოგეწონათ ეს რეცეპტი, აუცილებლად სცადეთ და გაუზიარეთ ის სხვებსაც.