ღვეზელი კარტოფილით და ყველით
ზოგჯერ მიკვირს, საიდან აქვს დედაჩემს ამდენი განსხვავებული რეცეპტი თავის რეცეპტების წიგნში. მაშინ ხომ ინტერნეტი არ არსებობდა. ერთხელ ვკითხე, როგორ მოახერხა ასეთი კოლექციის შექმნა და მან მხოლოდ გაიღიმა. მის ნამუშევრებში ეს ღვეზელი კარტოფილით და ყველით აღმოვაჩინე. და მას “კარტოფჯინს” უწოდებენ.
ეს გულსართიანი ბრტყელი პური პოპულარულია ოსურ სამზარეულოში. ცხობას მხოლოდ 10 წუთი სჭირდება. ეს რეცეპტი დავაფასე, როდესაც ჩემი მეუღლე სახლში მშიერი და მეგობრებთან ერთად მოვიდა.სანამ კარტოფილი წამოდუღდა, სწრაფად მოვზილე ცომი. რამდენიმე მარტივი მანიპულაცია და გემრიელი ღვეზელი მზად არის.
ინგრედიენტები
კარტოფილი 350 გრ
მაგარი ყველი 200 გრ
ხორბლის ფქვილი 250 გრ
სოდა 1 ჩ / კ
კეფირი 200 მლ
მზესუმზირის ზეთი 40 მლ
მარილი 0,5 ჩ / კ
შაქარი 1 ს / კ
კვერცხის გული 1 ც
რძე 1 ს.კ.
შავი პილპილი (დაფქვილი) გემოვნებით
მომზადება
შეურიეთ ფქვილი და სოდა. ცალკე გააერთიანეთ კეფირი, კარაქი, მარილი და შაქარი, აურიეთ.
თანდათანობით დაამატეთ მშრალი ნარევი თხევადს და მოზილეთ ელასტიური ცომი. თუ ხელებს ეკვრის, დაამატეთ კიდევ 20-30 გრ ფქვილი. ცომს დააფარეთ და გადადეთ გვერდზე.
გაასუფთავეთ კარტოფილი და ადუღეთ მარილიან წყალში. გადაწურეთ სითხე და კარტოფილი ამოზილეთ. გახეხეთ ყველი უხეშ სახეხზე და შეურიეთ კარტოფილს. დაამატეთ წიწაკა გემოვნებით.
ამოავლეთ ცომი ფქვილში და გააბრტყელეთ ხელებით მრგვალი ფორმით, რომლის დიამეტრი დაახლოებით 30 სმ-ია. განათავსეთ შიგთავსი ცენტრში.
ცომის კიდეები ცენტრში შეკრიბეთ, თითქოს ტომარას პირს უკრავთ, კარგად შეკარით, გადააბრუნეთ და ხელით გაათხელეთ 30 სმ დიამეტრის სისქეზე. ღვეზელი გადაიტანეთ საცხობ ფორმაში.
კვერცხის გული ათქვიფეთ რძით და წაუსვით ნამცხვარს. შუაში გააკეთეთ პატარა ჭრილი. გაახურეთ ღუმელი 220 გრადუსზე და აცხვეთ ღვეზელი 10 წუთის განმავლობაში.
კარტოფილის ღვეზელი საუკეთესოა, როცა ცხელია, მაგრამ ცივიც ასევე საკმაოდ კარგია. თუ დაღლილი ხართ სამუშაოს შემდეგ, მაგრამ აუცილებლად საჭიროა საჭმლის მომზადება, ოსური ღვეზელის რეცეპტი ნამდვილად გამოგადგებათ. გემრიელი, მარტივი და სწრაფი!