კარტოფილის გრატენი
ღუმელში საჭმლის მომზადების მეთოდია, რომლის წყალობითაც მადისაღმძვრელი ოქროს ქერქი იქმნება ზედაპირზე. ამისათვის ბოსტნეულს, ხორცს ან თევზს ჩვეულებრივ აყრიან პურის ნამსხვრევებს ან გახეხილ ყველს. ამ გზით მომზადებული კერძის შესანიშნავი მაგალითია კარტოფილის გრატენი.
ამ დახვეწილი ფრანგული კერძის წარმატების საიდუმლო იმაში მდგომარეობს, რომ რძეში და კარაქში გაჟღენთილი კარტოფილი უბრალოდ დნება პირში. ლეგენდარული კარტოფილის გრატენი შეიძლება გემრიელი იყოს ხორცისა და ბოსტნეულის დამატებით. ასეთი მშვენიერი კერძი მატივად შეიძლება მომზადდეს დღესასწაულისთვის, ის ყოველთვის კარგად გამოიყურება მაგიდაზე და იწვევს სტუმრების პოზიტიური ემოციების ქარიშხალს.
ინგრედიენტები
კარტოფილი 5 ცალი
კარაქი 4 ს.კ.
ხორბლის ფქვილი 3 ს.კ.
რძე 400 მლ
მარილი 1 ჩ / კ
მყარი ყველი 200 გრ
ხახვი 1 ც
შავი პილპილი (დაფქვილი) გემოვნებით
მომზადება
გაახურეთ ღუმელი 180 გრადუსზე. დიდ ქვაბში ნელ ცეცხლზე დაადნეთ 3 ს.კ. კარაქი.
დაამატეთ ფქვილი, მარილი და პილპილი, აურიეთ კარგად.
ჩაასხით რძე თანდათანობით. მიიყვანეთ ადუღებამდე, შემდეგ მოხარშეთ კიდევ 2 წუთი, ზოგჯერ ურიეთ, სანამ ნარევი არ დაიწყებს გასქელებას.
გადმოდგით ცეცხლიდან, ჩაახეხეთ ყველი (150 გრ) სოუსში და აურიეთ, რომ ყველი გალღვეს.
სოუსს დაუმატეთ თხლად დაჭრილი კარტოფილი და დაჭრილი ხახვი.
საცხობ ფორმას წაუსვით კარაქი, წაუსვით კარტოფილი დანარჩენ ინგრედიენტებთან ერთად.
ცხვება კარტოფილი დაახლოებით ერთი საათის განმავლობაში. დარჩენილი ყველი მოაყარეთ მომზადებამდე 5 წუთით ადრე.
სურვილისამებრ, შეგიძლიათ დაამატოთ მწიკვი მუსკატის კაკალი, რომელიც კარგად უხდება კარტოფილს. ასევე სცადეთ გემრიელი ჩაყრილი კარტოფილის მომზადება და გაუზიარეთ თქვენს მეგობრებს რეცეპტის შესახებ!