ყაზახეთში საქმიანი მოგზაურობის შემდეგ, ყოველ შაბათ-კვირას ვამზადებ ამ შედევრს. მთელმა ოჯახმა შეიყვარა ეს უჩვეულო კერძი!

by ekaterine

” ბეშბარმაკი “

ნაკლებად სავარაუდოა, რომ იპოვოთ შუა აზიის ერთი მკვიდრი მაინც, რომელსაც ბეშბარმაკის მომზადება არც კი უცდია. რა თქმა უნდა, ეს არის ერთდროულად რამდენიმე ხალხის ეროვნული კერძი. ამიტომ გასაკვირი არ არის ის, რომ მისი მომზადების რეცეპტი ერთზე მეტია. ბევრისთვის ის ასოცირდება ყაზახურ სამზარეულოსთან, ამიტომ გთავაზობთ ყაზახურ რეცეპტს.

ტრადიციული რეცეპტი საშუალებას გაძლევთ გამოიყენოთ რამდენიმე სახის ხორცი. ვინმე ირჩევს ცხვრის ხორცს და ძროხას, სხვებს ურჩევნიათ ცხენის ხორცი. ფრინველის ხორციც რომ დაამატოთ, არავინ დაგადანაშაულებთ ტრადიციების დარღვევაში. ამ შემთხვევაში მთავარია დაიცვათ მომზადების წესები. ბეშბარმაკი – ტრადიციული ყაზახური კერძია და “5 თითს” ნიშნავს. ანუ კერძს ხელით ჭამენ, რადგან ასე ბევრად გემრიელია.

ინგრედიენტები

ცხვრის ხორცი 500 გრ

ხორცი 500 გრ

სტაფილო 1 ც

ხახვი 2 ც

ხორბლის ფქვილი 1 კგ

კვერცხი 2 ცალი

დაფნის ფოთოლი 3 ც

ტკბილი წიწაკა 5 ც

მარილი გემოვნებით

მომზადება

ორივე სახის ხორცი დავჭრათ საკმარისად დიდ ნაჭრებად, შემდეგ კი უბრალოდ გავაშროთ ქაღალდის ხელსახოცით.

აიღეთ ქვაბი სქელი ძირით (ან კიდევ უკეთესია თუჯის ქვაბი). შუა ნაწილამდე შეავსეთ წყლით და აადუღეთ წყალი. საქონლის ხორცი და ცხვარი გადაიტანეთ ქვაბში და ადუღეთ. ახლა ფრთხილად მოქაფეთ და დაუკელით ცეცხლს. ეს ყველაფერი უნდა მოხდეს მინიმუმ 2,5 საათის განმავლობაში.

სანამ საქონლის ხორცი და ცხვარი იხარშება, გასცერით ხორბლის ფქვილი. დაამატეთ მარილი და კვერცხი. აურიეთ და დაამატეთ წყალი ისე, რომ მაგარი ცომი გამოვიდეს. შეფუთეთ და ასე დატოვეთ ნახევარი საათის განმავლობაში ოთახის ტემპერატურაზე. მითითებული დროის შემდეგ, ცომი კვლავ უნდა ჩაზილოთ, შემდეგ კი უბრალოდ გაყოთ ნაწილებად.

აიღეთ თითოეული ნაჭერი და უბრალოდ გაათხელეთ იგი. თითოეული ფენის სისქე უნდა იყოს 3 მმ. აიღეთ დანა  და გაჭერით ფენები ლენტებად. თითოეულის სიგანე უნდა იყოს 5-დან 6 სმ-მდე.

ლენტები დაჭერით ერთნაირ ოთხკუთხედებად და გაფინეთ ფქვილმოყრილ ზედაპირზე, რომ ერთმანეთს არ მიეკრას.

ქვაბში სადაც იხარშება ბულიონი, დაახლოებით 60 წუთით ადრე, გაასუფთავეთ ბოსტნეული – 1 ხახვი, ასევე სტაფილო. დაჭერით 2-3 ნაწილად. დაამატეთ ბოსტნეული წყალში. დაუმატეთ მარილი, სუნელი და დაფნის ფოთლები.

ქვაბი გაზქურიდან გადმოიღეთ, როდესაც მითითებული დრო ამოიწურება. ბულიონიდან ამოიღეთ ხორცი, სტაფილო და ხახვი და დაელოდეთ ხორცის სრულ გაგრილებას. ხორცი გავყოთ ნაწილებად. გაწურეთ მზა ბულიონი. უკეთესია ამის გაკეთება ორჯერ ან სამჯერ. დატოვეთ გრილ ადგილას.

დარჩენილი ხახვი დავჭრათ ნახევარრგოლებად. დაჭრილი ბოსტნეული შუაზე გაყავით. მოშუშეთ ერთი ნაწილი კარაქში.  ხახვი გამჭვირვალე უნდა იყოს. საჭიროა მეორე ნაწილის მოშუშვა შავი პილპილის დამატებით. წყლის ნაცვლად გამოიყენეთ რამდენიმე ჭიქა მზა ბულიონი. ამოიღეთ მოხარშული ხახვი. ახლა ჩადეთ ღრმა ჭურჭელში.

დაჭრილი ცომის ფირფიტები მოვხარშოთ იმავე ბულიონში, როგორც ხახვი. არ მოხარშოთ ერთბაშად, რომ ისინი ერთმანეთს არ მიეკრას. როდესაც ცომის მოხარშვა დასრულდება,  ცომი მსუბუქად შეწვით. მოასხით მოშუშული ხახვი.

ახლა მიირთვით ბეშბარმაკი. აიღეთ გადაშლილი თეფში. მოაწყვეთ ცომი ხახვთან ერთად კიდეების გარშემო. ცენტრალურ ნაწილში მოათავსეთ ხორცი. ზემოდან მოაყარეთ ხახვი და დაჭრილი მწვანილი. გემრიელად მიირთვით!

 

 

 

Related Articles