იტალიაში – მაკარონი და პიცა, ამერიკაში – ბურგერი, მაგრამ უკრაინაში – ბორში და ბეკონი. მთელმა მსოფლიომ იცის ამ ეროვნული გასტრონომიული სიმბოლოების შესახებ. უკრაინული ბორშის მომზადება შეიძლება სულ სხვაგვარად მოხდეს. ზოგს უყვარს მასში კარტოფილის დამატება, სხვები ბოსტნეულს შემწვარს იყენებენ და სხვები თვლიან, რომ ის უნდა შეიცავდეს ხორცს. გეტყვით თუ როგორ უნდა მოამზადოთ უკრაინული ტრადიციული ბორში ჭარხლით და ახალი კომბოსტოთი. მთავარ არომატს იძლევა ბულიონი და კვასი. მოგინდათ სცადოთ, არა?
ბორში ჭარხლით და ახალი კომბოსტოთი
ბორშის მომზადებით ამ რეცეპტის მიხედვით, თქვენ ნამდვილად მიიღებთ სურნელოვან და მდიდარ, გემრიელ კერძს. ქვემოთ გთავაზობთ ეტაპობრივად ინსტრუქციას მისი შექმნისთვის.
ინგრედიენტები
400 გრ კომბოსტო
2 სტაფილო
400 გრ ჭარხალი
5-6 კარტოფილი
1 ოხრახუშის ძირი
2 ჩ.კ. ფქვილი
3 ს.კ. პომიდვრის პიურე
2 ს.კ. არაჟანი
1 ჭიქა კვასი
2.5 ლ წყალი
ხორცის ბულიონი
დაფნის ფოთოლი
მწვანილი
დაფქული შავი პილპილი
მცენარეული ზეთი
მარილი
მომზადება
პირველი თქვენ უნდა მოამზადოთ ხორცის ბულიონი. გააკეთე შენი გემოვნებით. ძროხის ნეკნები ამისთვის შესანიშნავია. ყოველივე ამის შემდეგ, ცნობილია, რომ ძვლების წყალობით, ბულიონი უფრო სქელი და გემრიელია. ამასთან, შეგიძლიათ მიიღოთ ნებისმიერი სხვა ხორცი, ეს დამოკიდებულია პირადი სურვილის მიხედვით.
შემდეგ ჭარხალს გავასუფთვებთ, დავჭრათ პატარა კუბიკებად და შევწვათ მცენარეულ ზეთში. დაამატეთ ტომატის პიურე, ჩაასხით ნახევარი ჭიქა კვასი და გააჩერეთ ჭარხალი, სანამ ყველა სითხე ბოლომდე არ აორთქლდება. სხვათა შორის, ნებისმიერ ბორშს კვასთან ერთად ექნება კარგი გემო და ჯანსაღი სიმჟავე, რომელსაც ვერ შეედრება ლიმონის წვენი ან ძმარი.
სანამ ჭარხალი მზადდება, შეწვით ხახვი, დაჭერით მეორე ტაფაზე ნახევრად რგოლებად. მას შემდეგ დაამატეთ ოხრახუშის ძირები, დაჭრილი ზოლებად და სტაფილო გახეხილი უხეშ სახეხზე. როდესაც ბოსტნეული მზად იქნება, დაამატეთ ფქვილი. კარგად აურიეთ ყველაფერი და მოშუშეთ კიდევ ერთი წუთით.
ჩვენ ბულიონს ვამატებთ გაწმენდილ და კუბიკებად დაჭრილ კარტოფილს. მოხარშეთ იგი 15–20 წუთის განმავლობაში, შემდეგ ტაფაში დაამატეთ შემწვარი ბოსტნეული.
ბულიონი რომ ადუღდება, დაჭრილ კომბოსტოს ვყრით თითქმის დასრულებულ ბორშში. თქვენი გემოვნებით დაამატეთ მარილი და სანელებლები. ყველაფერი ისევ მიიყვანეთ ადუღებამდე და ჩაასხით დარჩენილი კვასი, რომელიც ასევე უნდა ადუღდეს. სუფრასთან მიტანის წინ ბორშის ნაწილი დაამშვენეთ დაჭრილი ოხრახუშით ან კამით, ასევე დაამატეთ ერთი კოვზი არაჟანი.
ოდესმე გაგისინჯავთ გალიციური ტრადიციული ბორში კვასთან ერთად? თავისუფლად შეგიძლიათ გაგვიზიაროთ თქვენი შთაბეჭდილებები კომენტარებში. გააზიარეთ ეს რეცეპტი, მოამზადეთ თქვენი ოჯახისთვის გემრიელი, სურნელოვანი ბორში და მიირთვით გემრიელად!