უფრო ახალგაზრდად გამოვიყურები და თან გამხდარი, ვიდრე ჩემი თანატოლები, მაგრამ 60 -ს გადავცილდი. სწორი კვების მომხრეები მას ათასობით დაავადების მკურნალად თვლიან. ასე სიბერეში შემიყვარდა ჭარხალი და ჩემი სხეული ამის მადლიერია.

by ekaterine

 

60 წლის ასაკში ამ მცენარემ გამიუმჯობესა მხედველობა, გამიწმინდა ღვიძლი და ნაწლავები. ჭარხალი ეს ვიტამინების ბომბია. ის პირველი დამხმარეა სიმსუქნესთან და ღვიძლის დაავადებებთან ბრძოლაში ბეტაინის შემცველობის წყალობით. ნაბახუსევის დროს საუკეთესო დამხმარეა, გავსებთ ენერგიით.

მისი ჭამა სასარგებლოა, ბავშვებისთვის, ორსულებისთვის, განსაკუთრებით მოხუცებისთვის. შეგიძლიათ მოხარშოთ, მოთუშოთ, გამოაცხოთ, ის სასარგებლო თვისებებს არ კარგავს თერმული დამუშავების დროსაც კი.

ჯერ კიდევ  ჩვენი წინაპრები მას თანამედროვე მედიკამენტების მსგავსად იყენებდნენ. დაუსრულებლად შეიძლება ვისაუბროთ, თუ რა სარგებლობა მოაქვს ჭარხალს ორგანიზმისთვის. ის შეიცავს კალცს, რკინას, ცელულოზას, მაგნიუმს, კალციუმს, ვიტამინ A და C-ს.

ჭარხალი ზრდის ჰემოგლობინს, კურნავს გასტრიტს, არეგულირებს წნევას და აგრეთვე ებრძვის უმადობას.

ამრიგად ჭარხალი უნიკალური პროდუქტია, რომელსაც სხვა ვერაფრით ჩაანაცვლებთ. თუ ორი კვირის განმავლობაში, ყოველდღე მინიმუმ 50 მლ ახალ დაწურულ ჭარხლის წვენს ან დაახლოებით 100 გრ მოხარშულ ჭარხალს მიირთმევთ, ეს ჰემოგლობინის დონეს საგრძნობლად გაზრდის. ასე წონაში დაკლებასაც შეძლებთ! ტკბილი ბოსტნეული ნივთიერებათა ცვლის პროცესს აჩქარებს, ღვიძლს წმენდს და საკვების მონელების პროცესზე დადებით გავლენას ახდენს. ჭარხალი, ყველაზე გემრიელი და სასარგებლო პროდუქტია დიეტური კერძების მოსამზადებლად.

სიმართლე გითხრათ, არასდროს მიყვარდა ჭარხალი და მათი მიწიერი არომატი. ჭარხლის ყველა დამსახურების მიუხედავად, მას ყოველთვის ზიზღით ვჭამდი.  ერთ საიდუმლოს გაგანდობთ: ჭარხლის ჭამა დავიწყე ნედლად.

ექიმების რეკომენდაციით ჭარხლის უმად ჭამა ძალიან სასარგებლოა, მაგრამ  სუფთა სახით არ უნდა მივირთვათ, არსებობს უამრავი რეცეპტი, რომელსაც გთავაზობთ.

უმი ჭარხლის სალათი

ეს მარტივი და ჯანსაღი ნედლი ჭარხლის სალათი რამდენიმე წუთში მზადდება და გემო შესანიშნავია თქვენი ჩვეულებრივი სადილებისა და ვახშმების გასამრავალფეროვნებლად. ასეთი მსუბუქი საჭმლის მიღება შეიძლება ცხიმიანი და მძიმე საკვების შემდეგ, ეს ხელს შეუწყობს საჭმლის მონელების გაუმჯობესებას.

ინგრედიენტები

1 ჭარხალი

100 გრ კაკალი

3 კბილი. ნიორი

1 სტაფილო

3 ს.კ. მაიონეზი

მომზადება

გაასუფთავეთ სტაფილო და ჭარხალი და გახეხეთ.

დაამატეთ დაფქვილი ნიორი, აურიეთ.

დააბლენდერეთ ნიგოზი და დაამატეთ ბოსტნეულს, აურიეთ და მოასხით მაიონეზი.

ერთი შეხედვით, სალათი მარტივია, მაგრამ მას გამოხატული და მდიდარი გემო აქვს. თხილი, ნიორი და ჭარხალი შესანიშნავად ავსებს ერთმანეთს.

ნედლი ჭარხლის სალათი ვაშლით

სალათის ეს ხილისა და ბოსტნეულის ვერსია დიეტურ კვებაში ძალიან პოპულარულია. გარდა ამისა, იგი უხვად შეიცავს ვიტამინებს და ტკბილი და მჟავე ვაშლი სალათს წვნიანს ხდის, აუმჯობესებს ჭარხლის გემოს.

ინგრედიენტები

1 ჭარხალი

3 ს.კ. ლიმონის წვენი

2 საშუალო ვაშლი

1 ს.კ. თაფლი

1 ს.კ. მცენარეული ზეთი

ახალი ოხრახუში, კამა, რეჰანი

მომზადება

გააცალეთ ქერქი ჭარხალს,  მაგრამ არ არის საჭირო ვაშლისგაფცქვნა. გახეხეთ ორივე ინგრედიენტი.

დაამატეთ თაფლი, მოასხით ლიმონის წვენი და დადგით 10 წუთის განმავლობაში.
შემდეგ შეაზავეთ მცენარეული ზეთით, დაამატეთ მწვანილი და მარილი.
სურვილისამებრ შეგიძლიათ დაამატოთ ნიორი ან ხახვი, მაგრამ მე მირჩევნია ეს ახალი ტკბილი და მჟავე ვერსია. სხვათა შორის, თუ ხელები ჭარხლით გაშავდათ, შეგიძლიათ გაისუფთავოთ იგივე ლიმონის წვენით.

უმი ჭარხლისა და კომბოსტოს სალათი

დიდი ხნის განმავლობაში ყველასთვის საყვარელი და პოპულარული სალათა იყო, რომელსაც “ფუნჯი სალათი” ერქვა. მის შემადგენლობაში შესული ბოსტნეული ასუფთავებს სხეულს ტოქსინებისა და ტოქსინებისგან, ფუნჯის მსგავსად. ამიტომ, სალათი დამსახურებულად ატარებს ამ სახელს.

ინგრედიენტები

1 ჭარხალი

200 გრ თეთრი კომბოსტო

3 ს.კ. სელის ზეთი

1  კომბოსტო კოლრაბი

2 ვაშლი

1 ს.კ.ლიმონის წვენი

მომზადება

გახეხეთ კოლრაბი, ჭარხალი და ვაშლი.

დაჭერით თეთრი კომბოსტო თხლად.

შეურიეთ ყველა ინგრედიენტი და დაასხით ლიმონის წვენი.

დაამატეთ სელის ზეთი, აურიეთ და მორთეთ მწვანილით.

ეს სალათი დაგეხმარებათ მოშორებაში მრავალი დაავადებისა, რომლებიც ასოცირდება საჭმლის მომნელებელ პრობლემებთან. შემადგენლობის შეცვლა შესაძლებელია სურვილისამებრ. მაგალითად, შეცვალეთ კოლრაბი ბოლოკით. ეს სალათს კიდევ უფრო წვნიანს გახდის.

უმი ჭარხლის სალათი იოგურტით

ამ კერძს ხალხმა სამართლიანად უწოდა სილამაზის სალათა. რეგულარულად მიირთვით ასეთი კერძი, თქვენ მოიწესრიგებთ მეტაბოლიზმს, ასევე ასუფთავებთ კანს და აღადგენს ჯანმრთელ ფერს.

ინგრედიენტები

150 გ ქლიავი

150 გრ კაკალი

1 ტკბილი ჭარხალი

150 მლ იოგურტი

1 ჩ.კ. თაფლი

მომზადება

ქლიავი გააჩერეთ მდუღარე წყალში დაახლოებით 30-40 წუთი, რაც დამოკიდებულია სიმშრალის ხარისხზე.
ჭარხალი გახეხეთ და გაჟღენთილი ქლიავი ნაჭრებად დაჭერით. ინგრედიენტები ერთად მოათავსეთ.

ნიგოზი წვრილად გახეხეთ და დაამატეთ ჭარხალსა და ქლიავს.

ჩაასხით თაფლი სალათში და მოასხით იოგურტი.

მერწმუნეთ, ეს სალათი გიჟურად გემრიელია და განსაკუთრებული კვებითი ღირებულება აქვს. ჭარხლის შეყვარების ერთ – ერთი საუკეთესო გზა და ამავდროულად გარეგნობის გაუმჯობესება.

უმი ჭარხლის სალათი ყველით

ამის შემდეგ დამავიწყდა ჭარხლის მიმართ სიძულვილი. ჭარხლის სიტკბოს აბალანსებს მარილიანი ყველი – ასეთი არომატული კომბინაცია გულგრილს არავის ტოვებს! ეს შესანიშნავი დამატებაა ძირითადი კერძების ან თავისთავად ჯანსაღი საჭმელია.

ინგრედიენტები

2 პატარა ჭარხალი

2 სტაფილო

3 კბილი. ნიორი

150 გრ ყველი ფეტა ან რბილი ფეტა ყველი

2 ს.კ. არაჟანი

მარილი, პილპილი, ოხრახუში

მომზადება

პირველ რიგში, ბოსტნეული ჩვეულებრივ გავასუფთავოთ.

გახეხეთ ჭარხალი და სტაფილო.

გაჭყლიტეთ ნიორი პრესის საშუალებით.

დაჭრით ყველი პატარა კუბიკებად.

შეურიეთ ყველაფერი თასში და დაამატეთ არაჟანი, სანელებლები და მწვანილი.

 

უმი ჭარხლისა და ყველის სალათი ძირითადად შედგება ამ ორი ძირითადი ინგრედიენტისგან. შეგიძლიათ სცადოთ სხვადასხვა ვარიაციები, არაჟნის ნაცვლად დაამატეთ თხილი, ხახვი, მცენარეული ზეთი. ახალი დღე – ახალი სალათი! ამ გზით თქვენ შეძლებთ მოიხმაროთ ადრე უსაყვარლესი ბოსტნეული მთელი კვირის განმავლობაში და იგრძნოთ მისი დადებითი გავლენა თქვენს ჯანმრთელობაზე.

ასე სიბერეში შემიყვარდა ჭარხალი და ჩემი სხეული ამის მადლიერია.

ჭარხალი შესანიშნავი იაფი ვარიანტია წონის დაკლებისთვის, რადგან ისინი თითქმის უცხიმოა, არ შეიცავს კალორიებს და შეიცავს ანტიოქსიდანტებს. ჭარხალი ცნობილია ფოლატის წყაროდ (ვიტამინი B9), რაც ამ ბოსტნეულს შეუცვლელს ხდის ორსულთათვის. ფოლიუმის მჟავის წყალობით, გული და სისხლძარღვები სრულყოფილად იმუშავებენ, იმუნური სისტემა გაძლიერდება და კანი ყვავის. თქვენი ჯანმრთელობის გასაუმჯობესებლად საჭიროა დღეში მინიმუმ 50 გრამი ნედლი ჭარხლის მიღება.

გვითხარით როგორ ამზადებთ ჭარხალს და რომელი გირჩევნიათ: უმი ან მოხარშული?

Related Articles