ამბობენ, რომ ნაპოლეონს ქათმის ხორცი არ უყვარდა. მზარეულმა, ეს არ იცოდა და როცა მოამზადა ქათმის კერძი, იმპერატორი მზად იყო დაუყოვნებლად გაეთავისუფლებინა იგი. მაგრამ შესანიშნავი კულინარიული ნამუშევრის გასინჯვით, ბონაპარტმა აპატია მზარეულს და შეუკვეთა კიდეც ამ კერძის რეგულარულად მომზადება. ეს რომ შეიტყვეს, სხვა ქვეყნების შეფ-მზარეულებმა მენიუში შეიტანეს ფრანგული კერძი, სახელწოდებით ფრიკასე.
ქათმის ფრიკასე სოკოთი არის ერთ-ერთი ძველი რეცეპტი. ეს სიტყვა ითარგმნება როგორც “ყველანაირი რამ”. ფრიკასე მზადდება კურდღლისგან ან ქათმისგან, ზოგჯერ ხბოს ხორციდან და თევზიდანაც კი. ძირითადად, მომზადებაში რთული და განსაკუთრებული არაფერია. მაგრამ შედეგი ყოველთვის დიდებულია.
ფრანგული კერძი “ფრიკასე”
ინგრედიენტები
სოკო 300 გ
ქათმის ფილე 500 გრ
ნაღები 300 მლ
არაჟანი 4 ს.კ.
ნიორი 2 კბილი
ხორბლის ფქვილი 2 ს.კ
მზესუმზირის ზეთი 3 ს.კ.
ოხრახუში 1 კონა
მარილი გემოვნებით
შავი პილპილი (დაფქვილი)
ბულგარული წიწაკა 1 ც.
მომზადება
გარეცხეთ ქათმის ფილე, გააშრეთ, დაჭერით ნაჭრებად. მოაყარეთ მარილი და პილპილი.
გაატარეთ ნიორი და მოაყარეთ ფილეს თავზე. დაჭერით ოხრახუში წვრილად და მოაყარეთ ქათამს, დაუმატეთ არაჟანი ქათმის და ოხრახუშის თასში და გააჩერეთ 1 საათის განმავლობაში.
გაასუფთავეთ და გარეცხეთ სოკო, დაჭერით 4 ნაწილად. შეიძლება დაჭრილი 8 ნაწილად, თუ სოკო საკმარისად დიდია. დაჭერით ბულგარული წიწაკა კუბიკებად.
გააცხელეთ მზესუმზირის ზეთი. მსუბუქად შეწვით ბულგარული წიწაკა. ამას 5 წუთზე მეტი არ დასჭირდება. ქათმის ფილე და სოკო ტაფაში დაამატეთ ბულგარულ წიწაკს და შეწვით საკვები კიდევ 10 წუთის განმავლობაში.
ინგრედიენტებს დაასხით ნაღები, დაამატეთ ფქვილი სოუსს გასქელებისთვის. გააჩერეთ ყველაფერი სანამ სოუსი არ გასქელდება. ამას 10 წუთი დასჭირდება. კერძი მზად არის!
ცხელი კერძი პორციებად დაყავით. გარნირად შეგიძლიათ მიირთვათ კარტოფილის პიურე, წიწიბურა ან ბრინჯი. ასეთი მარტივი ნაღების სოუსის წყალობით, ქათმის ფილე ძალიან ნაზი და გემრიელია. თქვენ შეგიძლიათ თამამად მოამზადოთ ეს კერძი როგორც ჩვეულებრივი ლანჩის დროს, ასევე სადღესასწაულო სუფრისთვის. გაუზიარე მეგობრებს რეცეპტი!