ცხარე პომიდვრის სოუსი “კობრა”, 80-იანი წლების პოპულარული საწებელი.

საწებელისთვის გამოიყენეთ სქელძირიანი ქვაბი, დუღილის დროს პერიოდულად ხის კოვზით ურიეთ, რომ არ მიიწვას. საცდელად შეგიძლიათ პორციის ნახევარი მოამზადოთ, ამისათვის მოცემული ინგრედიენტები ორად გაყავით. სანელებლები არომატულ გემოს აძლევა: ქინძი, მიხაკი, დარიჩინი, სურნელოვანი პილპილი, დაფნის ფოთოლი.

საწებელი “კობრა” მზადდება ორი გზით: მუდუღებით და მის გარეშე. უმი სოუსისთვის, ყველა ინგრედიენტი უბრალოდ იფქვება ხორცის მანქანაში, სანელებლები და ძმარი ემატება დავურევთ. მასა შემდეგ უბრალოდ ჩაისხმევა სუფთა, მშრალ ქილაში და ინახება მაცივარში. ეს ვერსია უკეთესია გრძელვადიანი შენახვისთვის, ხოლო ძმრის დამატება არ არის გათვალისწინებული.

80-იან წლებში ამ სოუსს ყველა დიასახლისი ამზადებდა. შეიძლება არ მოემზადებინათ სხვა საწებლები, მაგრამ “კობრა” არავითარ შემთხვევაში არ ავიწყდებოდათ. ეს არომატული, პიკანტური, სასიამოვნო დანამატია ნებისმიერი ხორცის კერძის, ბუტერბროდის ან გარნირის.

ინგრედიენტები

პომიდორი 5 კგ

ბულგარული წიწაკა 2.5 კგ

ჩილი წიწაკა 3-4 ცალი.

კამა 2 კონა.

ქინძი 2 კონა.

ოხრახუში 3 კონა

სტაფილო3 ცალი.

მზესუმზირის ზეთი1 ჭიქა.

მარილი გემოვნებით

ნიორი20 კბილი

მომზადება

გარეცხეთ პომიდორი, დაჭერით და გაატარეთ ხორცსაკეპ მანქანაში. პომიდვრის პიურე ჩაასხით ქვაბში და ადუღებიდან 1 საათი ადუღეთ, თან ურიეთ.

წიწაკებს გამოაცალეთ თესლი, გარეცხეთ და დაფქვით. გახეხეთ სტაფილო და ეს მასა დაამატეთ პომიდორს. ადუღეთ კიდევ 25 წუთი.

გარეცხეთ მწვანილი, ნიორი და გაატარეთ ხორცსაკეპ მანქანაში. დაამატეთ სოუსს და კიდევ 8 წუთი ადუღეთ. ბოლოს ჩაასხით ზეთი, დაამატეთ მარილი და 2 წუთის შემდეგ გადმოდგით ცეცხლიდან.

ჩაასხით სტერილურ ქილებში და მოხუფეთ.

გადმოტრიალებულ მდგომარეობაში შეფუთეთ და ასე გააციეთ. შეინახეთ გრილ ადგილას.

вареная помидорная кобра

მუშაობის დროს გამოიყენეთ ხელთათმანი, რომ წიწაკამ უსიამოვნებები არ  გამოიწვიოს. მოარიდეთ ხელი თვალს და სახეს. თუ მწარეები არ გიყვართ, შეგიძლიათ მწარე წიწაკა ნაკლები რაოდენობით გამოიყენოთ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*