სცადეთ და მოამზადეთ დუშბარა და შეუერთდით მსოფლიოს ერთ-ერთ უგემრიელეს სამზარეულოს.

by ekaterine

აზერბაიჯანული სამზარეულო ცნობილია თავისი გემრიელი და ჯანსაღი კერძებით, რომელსაც ასევე ავსებს წარმოუდგენლად გემრიელი სანელებლები და მწვანილი. დუშბარა ერთ-ერთი უგემრიელესი კერძია ამ სამზარეულოსი. ეს არის წვნიანი პატარა პელმენით, რომელსაც სამკურნალო მოქმედებაც კი აქვს.

დუშბარა მზადდება აზერბაიჯანის სხვადასხვა რეგიონში თავისებურად. პელმენის ფორმა, მათი ზომა, სანელებლები, ბულიონის ბოსტნეულიც კი შეიძლება განსხვავდებოდეს. მაგრამ ერთი რამ აერთიანებს სხვადასხვა რეგიონის რეცეპტებს – კერძის ბულიონი აუცილებლად გამჭვირვალეა.
სცადეთ და მოამზადეთ დუშბარა და შეუერთდით მსოფლიოს ერთ-ერთ უგემრიელეს სამზარეულოს.

ინგრედიენტები

ცხვრის ნეკნები 600 გრ

სტაფილო 1 ც

ხახვი 2 ც

ნიახური 200 გრ

დაფნის ფოთოლი 2 ც

წყალი წყალი 3,2 ლ

ხორბლის ფქვილი 400 გრ

კვერცხი 1 ც

ცხვრის ხორცი 500 გრ

მარილი გემოვნებით

შავი პილპილი (დაფქვილი) გემოვნებით

ზაფრანა გემოვნებით

ქინძი გემოვნებით

მომზადება

პირველი თქვენ უნდა მოამზადოთ ბულიონი. ამისათვის ქვაბში ჩადეთ ნეკნები, სტაფილო, 1 ხახვი, ნიახური, დაფნის ფოთოლი, დაასხით 3 ლიტრი წყალი, დაამატეთ წიწაკა გემოვნებით.

ბულიონი მიიყვანეთ ადუღებამდე, დაუწიეთ დაბალ ტემპერატურაზე და მოხარშეთ ბულიონი დაახლოებით 3,5 საათის განმავლობაში, პერიოდულად ამოიღეთ ქაფი. 2,5 საათის მომზადების შემდეგ, ბულიონს დაუმატეთ მარილი. მოხარშვის შემდეგ ბულიონი გაწურეთ, დაამატეთ მწიკვი ზაფრანა.

მოზილეთ პელმენისთვის ცომი ფქვილის, წყლის, კვერცხის და მარილისგან. გააჩერეთ ცომი 30 წუთით.

ახლა მოდით, მოვამზადთ პილმენების გულსართი. ამისათვის შევურიოთ დაფქვილი ხორცი, წვრილად დაჭრილი ხახვი, ქინძი, მარილი და პილპილი.

ცომი თხლად გააბრტყელეთ, დაჭერით პატარა წრეები ან კვადრატები, რომელთა დიამეტრი დაახლოებით 2 სმ-ია, რადგან პილმენების ფორმა შეიძლება განსხვავებული იყოს. შეავსეთ ცომი ფარშით და გააკეთეთ მინიატურული პილმენები.

დააბრუნეთ ბულიონი ადუღებამდე, შეამცირეთ ცეცხლი საშუალოზე. დაამატეთ პილმენი ბულიონს, ზოგჯერ ურიეთ და მოხარშეთ დაახლოებით 5 წუთის შემდეგ, როცა ამოვა.
არ ადუღოთ ბულიონი ზედმეტად მომზადების ნებისმიერ ეტაპზე. ამან შეიძლება გემო დაუკარგოს. მიირთვით აზერბაიჯანული სტილის დუშბარა ფიალებით, რომელიც გაფორმებულია ქინძით.

Related Articles