დაღესტანში ახლობლები მოვინახულე და გავიგე რატომ ინახება მათი ნიორი გაზაფხულამდე. ცოტამ თუ იცის ამ უძველესი მეთოდის შესახებ.🧄

by ekaterine

როგორ შეინახოთ ნიორი ზამთარში: ჭკვიანი ხრიკი დაღესტნიდან

ნიორი სტრატეგიულად მნიშვნელოვანი პროდუქტია ნებისმიერ სამზარეულოში. და მიუხედავად იმისა, რომ ორი ან სამი კბილი საკმარისია კერძისთვის, მას აქვს სწრაფი გაპარვის თვისება. ამიტომ, ის ხშირად ინახება სამომავლო გამოყენებისთვის. ამის გაკეთების მრავალი გზა არსებობს და ჩვენ რამდენიმე მათგანზე მოგიყვებით. განსაკუთრებული ყურადღება მინდა მივაქციო, თუ როგორ შევინახოთ ნიორი ზამთარში. ცოტამ თუ იცის  ამ უძველესი მეთოდის შესახებ.

ნივრის თავების შენახვა სასურველია იმ სეზონზე, როცა ამ პროდუქტის ფასები შედარებით იაფია. ყველაზე მომგებიანია ყიდვა ივლისიდან შემოდგომის შუა რიცხვებამდე. ფრთხილად შეარჩიეთ მთლიანი თავები, სასურველია საშუალო ზომის, რადგან ისინი უკეთ ინახება და უფრო დახვეწილი გემო აქვთ. როცა ამას აკეთებთ, რჩება მხოლოდ მომზადების მეთოდის არჩევა.

როგორ შევინახოთ ნიორი

თუ უბრალოდ დატოვებთ ნივრის ტომარას ბნელ და გრილ ადგილას, დიდია შანსია, რომ ის ძალიან მალე დაიწყებს გაღვივებას. გახსოვდეთ, რომ ის მაცივარშიც კი ხარობს. ამის თავიდან ასაცილებლად, ჩვენმა ბებიამ და ბაბუამ რამდენიმე სასარგებლო ხრიკი მოიგონეს.

ქილა მარილით

მარილი შესანიშნავი კონსერვანტი და ბუნებრივი ანტიბაქტერიული საშუალებაა. მცირე რაოდენობის ნივრის შესანახად (ვთქვათ, 10-15 თავი), აიღეთ დიდი შუშის ქილა. პროდუქტი მოათავსეს მასში, მოაყარეს მარილი, შემდეგ მოათავსეთ ბნელ ადგილას.

გარდა ამისა, მარილი შესანიშნავად შთანთქავს ტენიანობას, ასე, რომ ნიორი არ დანესტიანდება და არ გაღვივდება. შენახვის ამ მეთოდისთვის ზოგჯერ მარილის ნაცვლად გამოიყენება სუფთა მდინარის ქვიშა. ასევე, მარილის ნაცვლად იღებენ ნაცარს, ფქვილს და ხახვის ქერქს.

ნიორი ზეთში

ვარგისია ძალიან მცირე რაოდენობით მოსავლისთვის.  ნიორს ასუფთავებენ და მცენარეულ ზეთს ასხამენ. ამრიგად, თქვენ ორ კურდღელს ერთად დაიჭერთ: შეინახავთ ნიორს და მიიღებთ ცხარე ზეთს. კარგად უხდება ზღვის პროდუქტებს და სალათებს.

ხოლო თუ ნიორს დაბალ ცეცხლზე ზეთში მოხარშავთ, სენდვიჩებზე გაფენილ გემრიელ ნიორს მიიღებთ.  მოხარშეთ ნიორი ზეთში დაახლოებით ერთი საათის განმავლობაში დაბალ ცეცხლზე.

ნიორი პარაფინში

ნივრის კარგად გარეცხილი და გამხმარი თავები ივლება პარაფინში. ამისათვის დნება რამდენიმე პარაფინის სანთელი წყლის აბაზანაზე. შემდეგ მონაცვლეობით დაასველეთ თავები, კუდი მოაჭერით. აპკი დაიცავს ნიორს ბაქტერიებისგან და ხელს უშლის გამოშრობას.

ნივრის გალა

კაცობრიობისთვის ცნობილი ერთ-ერთი პირველი მეთოდი! საკმარისია მხოლოდ ნივრის ფოჩების დაწვნა  და მშრალ და გრილ ადგილას ჩამოკიდება. მაგალითად, სხვენში ან სარდაფში. ასე ნიორი არ დალპება, მაგრამ შესაძლოა ზამთარში ოდნავ გახმეს.

ნივრის შენახვა დაღესტნის სტილში

ყველაზე მოსახერხებელი და პრაქტიკული გზა ყველა ჩამოთვლილიდან. თქვენ არ გჭირდებათ მარილი, ზეთი ან პარაფინი და  არც  ქსოვა.

აიღეთ ხმელი ნიორი ყუნწით. თქვენ არ გჭირდებათ თავის გაწმენდა! ქერქი საჭიროა ნიორში ტენის შესანარჩუნებლად. აიღეთ გაზის სანთებელა და ცეცხლი წაუკიდეთ ფესვებს. აუცილებელია დაწვა ისე, რომ ადგილი, სადაც ისინი არიან, გაშავდეს. თუ სანთებელა არ არის, გამოიყენეთ სანთელი. ზედა ყუნწიც ასევე უკეთესია დაწვათ.

ამის წყალობით, თქვენი ნიორი ნამდვილად არ გაღვივდება, თუნდაც შემთხვევით თბილ ადგილას მოხვდეს. შეინახეთ იგი კარადაში,  სხვენში ან აივანზე.

ზამთარში ახალი ნიორი არა მხოლოდ სუნელია, არამედ ღირებული წამალიც. ასე რომ, არ გამოტოვოთ შესაძლებლობა შეიძინოთ მეტი! ამისთვის ნებისმიერი ზემოაღნიშნული მეთოდი გამოდგება, მაგრამ ეს უკანასკნელი ჩვენთვის ყველაზე ეფექტური გვეჩვენება. Რას ფიქრობ?

 

 

Related Articles