გალუშკები უკრაინული სამზარეულოს ტრადიციული კერძია. ისინი ნოყიერია, განსაკუთრებით მაშინ, როცა შემწვარ ხორცთან ერთად მიირთმევენ. პოლტავაში მოგზაურობის შემდეგ შემიყვარდა ეს კერძი. მათ ყველგან შეხვდებით. პოლტავას პელმენები იმდენად პოპულარულია, რომ მათ ძეგლიც კი დაუდგეს.
სახლში მისულმა გადავწყვიტე მომემზადებინა. მოხარშულმა ცომმა, ხახვთან ერთად შემწვარი ნაჭრების არომატით, ჩემი ოჯახი გულგრილი არ დატოვა. ქმარი ორჯერ გაიქცა დასამატებლად. პელმენი შეიძლება მოხარშოთ ქოთანშიც, დაუმატოთ კარაქი, სოკო და ცოტა ქათმის ხორცი.
როგორ მოვამზადოთ პოლტავური პელმენი
ინგრედიენტები
წყალი 1 ჭიქა
საფუარი 15 გ
მარილი 1,5–2 ჩ.კ
შაქარი 1 ჩ/კ
ხორბლის ფქვილი 400 გ
კვერცხი 1 ც
წიწაკა გემოვნებით
მომზადება
ქონიან ხორცის ნაჭრებს ცოტა ქონი მოაჭერით და წვრილად დაჭერით. პირველ რიგში, ქონი უნდა გაადნოთ, რომ ხორცი არ დაიწვას. შემდეგ დანარჩენი ხორცის ნაჭრები ჩაყარეთ.
ბეკონი კარგად შეწვით დაბალ ცეცხლზე. შემდეგ დაუმატეთ ხორცი და შეწვით ნახევრად მოხარშვამდე. ხახვი დავჭრათ მეოთხედ რგოლებად და დავამატოთ ტაფაზე. დაამატეთ სანელებლები გემოვნებით. აურიეთ და მიიყვანეთ მზადყოფნამდე. ხახვი და ხორცი უნდა დარჩეს წვნიანი.
საფუარი გავხსნათ თბილ წყალში. დაუმატეთ 0,5 ჩ.კ. მარილი, შაქარი, კვერცხი და გაცრილი ფქვილი. მოზილეთ რბილი ცომი და დატოვეთ 20 წუთის განმავლობაში.
ცომი შუაზე გაყავით და თითოეულიდან ძეხვის ფორმა გააკეთეთ. პატარა ნაჭრებად დაჭერით. ქვაბში წყალი ჩაასხით და ცეცხლზე დადგით. ცოტა მარილი და სურვილის შემთხვევაში დაფნის ფოთოლი დაუმატეთ.
როცა წყალი ადუღდება, ჩავყაროთ გალუშკების ნაწილი და ვადუღოთ 2-3 წუთი. გადაიტანეთ თეფშზე, მოაყარეთ შემწვარი ხორცი და მიირთვით ცხელი.
ხარშვის დროს ცომი ზომაში იმატებს. გაითვალისწინეთ ეს, სანამ გალუშკებს წყალში ჩაყრით. ხორცი და მოხარშული ცომი კარგად აურიეთ, რომ ერთმანეთს არ მიეკრას. იმედია თქვენც ისევე ისიამოვნებთ, როგორც მე!